HJÄLPTJÄNSTER

MENY

Vägar vidare – till nytt jobb eller studier

Foto över Strömstads hamn.

Strömstad befinner sig i ett extremt läge och många är drabbade av att gränsen mot Norge delvis stängts. Det är också ett läge där vi har möjlighet att ställa om och se de möjligheter som finns utanför handel och turism. Här har vi samlat information för dig som förlorat eller riskerar att förlora jobbet. 

Nytt jobb i annan bransch eller utbildning? Möjligheter finns för dig som enskild person.

Jobb- och utbildningsträffar i höst

Vi ordnar en serie jobb- och utbildningsträffar via Teams där du kan orientera dig i vad som erbjuds på hemmaplan och av samhällets aktörer när det gäller jobb och studier. Träffarna ägde rum 17 november, 24 november och 1 december. Vi återkommer med fler liknande träffar med lite olika fokus framöver.

Skugga en lärare

Även om du får ersättning i form av a-kassa eller aktivitetsstöd har du möjlighet att samtidigt få tillfällig sysselsättning. Ett exempel är att du har möjlighet att skugga en lärare. Det behövs fler som får upp ögonen för läraryrket. Här är en chans att få inblick och erfarenhet! Kontakta oss, så får du reda på mer!

Sara Arvenberg
Verksamhetschef Strömstad Gymnasium och vuxenutbildning
sara.arvenberg@stromstad.se

Eva Eriksson
Verksamhetschef grundskola
eva.eriksson@stromstad.se

Martin Dalenius
Verksamhetschef förskola, kulturskola och bibliotek
martin.dalenius@stromstad.se

Utbildningar som ger jobb

Detta är ett gyllene tillfälle att göra verklighet av spirande tankar på att studera. Att läsa, vare sig det är en konkret yrkesutbildning eller en bredare akademisk inriktning, innebär att det öppnas nya dörrar. Det är dock inte alltid så lätt att veta var man ska börja och vilken utbildning som skulle passa just dig. Du har möjlighet att träffa studie- och yrkesvägledare som kan vägleda dig och göra det enklare att ta klivet och börja studera.

Mer om vägar till utbildning, studie- och yrkesvägledning och studiefinansiering

Jobba som vikarie inom kommunens stora verksamheter

Strömstads kommun har hela tiden behov av vikarier som snabbt kan rycka in vid frånvaro inom omvårdnad, skola, kök och lokalvård. Även om det just nu inte går att lista sig, så håll utkik på kommunens lediga jobb. Där annonserar vi när vikariepoolen behöver fyllas på och då kan du ansöka om att bli timvikarie. Kommunen strävar efter att ha lagom många listade så att de som ingår i vikariepoolen är aktiva och tilldelas jobb istället för att bara stå på en lista.

Att jobba som vikarie

Samverkan pågår för fler insatser

Flera aktörer har gått samman och arbetar för en omställningsprocess under namnet Kraftsamling Norra Bohuslän. Fokus ligger på Strömstad, men flera närliggande kommuner är med. Fyrobdals kommunalförbund driver och samordnar processen med hjälp av medel från Västra Götalandsregionen. Bland annat ska en kartläggning av företagens och offentliga organisationers kompetensbehov göras. Planer pågår också för ett omställningskontor i Strömstad, dit arbetssökande och företag kan vända sig och få stöd och vägledning.

Frågor och svar

Det finns goda möjligheter till utbildning i Strömstad med omnejd. Förutom att Högskolan Väst och Högskolan i Östfold finns i närheten finns ett stort utbud av högre studier på distans. Dessutom finns ett stort utbud av kurser hos Vuxenutbildningen i Strömstad och närliggande kommuner, folkhögskolor och yrkeshögskolor.

Här har vi sammanställt bra länkar och vägar till studier

Det får du på Platsbanken hos arbetsformedlingen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, men det kan också vara bra att använda LinkedIn.

Ja, men just nu annonserar inte kommunen efter fler vikarier. Vikariedatabasen behöver dock fyllas på med jämna mellanrum. Då annonserar vi under kommunens lediga jobb och då är du välkommen att skicka in en ansökan.

Att jobba som vikarie

Arbetsförmedlingen ger bra råd och hjälp med CVlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För dig som står inför särskilda utmaningar på arbetsmarknaden och behöver extra stöd, finns jobbsökardagar. Varje måndag finns möjlighet att komma till Strömstads integrationscenter, där du får ha ett personligt möte under en halvtimme med studie- och yrkesvägledare, arbetsmarknads­konsulent och integrationsvägledare, som bland annat kan hjälpa dig med ditt CV. Det går bra att förboka tid eller komma på drop-in, kl 9-16.

Kontaktuppgifter:

Sara Fröberg
Studie- och yrkesvägledare
0526-195 22
sara.froberg@stromstad.se

René Kronemalm
Arbetsmarknadskonsulent
0526-193 21
rene.kronemalm@stromstad.se

Marita Gustavsson
Integrationssamordnare
0525-195 86
marita.gustavsson@stromstad.se

Då finns Strömstads Vuxenutbildning för dig! Du kan läsa kurser på grundskolenivå såväl som gymnasial nivå. Om du känner dig osäker och vill veta mer innan du ansöker, kontakta studie- och yrkesvägledare Sara Fröberg 0526-195 22, sara.froberg@stromstad.se.

Varje måndag har alla som behöver stöd i att börja studera, söka arbete, skriva CV, söka praktikplats eller annat som har med sysselsättning att göra, möjlighet att komma till Strömstads integrationscenter. Där får du ha ett personligt möte under en halvtimme med studie- och yrkesvägledare, arbetsmarknads­konsulent och integrationsvägledare. Det går bra att förboka tid eller komma på drop-in, kl 9-16.

Kontaktuppgifter:

Sara Fröberg
Studie- och yrkesvägledare
0526-195 22
sara.froberg@stromstad.se

René Kronemalm
Arbetsmarknadskonsulent
0526-193 21
rene.kronemalm@stromstad.se

Marita Gustavsson
Integrationssamordnare
0525-195 86
marita.gustavsson@stromstad.se

Du kan alltid vända dig till arbetsförmedlingen. Planer finns på att ordna särskilda träffar för arbetslösa unga i Strömstad där du kan få tips och vägledning för att komma vidare. Du kan även delta på kommande informationsträffar för en bredare målgrupp i höst där olika aktörer pratar om möjligheter och alternativ.

Inbjudan till studie- och jobbsökarträffar

Om du inte kan försörja dig finns möjligheter till försörjningsstöd. Vilken hjälp du kan få beror på din och din familjs ekonomi och situation. Här finns information om försörjningsstöd och under Länkar finns ett beräkningsformulär där du direkt kan räkna ut om du har rätt till försörjningsstöd.

Socialbidrag, försörjningsstöd

Ja det finns flera aktörer som kan hjälpa dig beroende på om du befinner dig i början av idéstadiet eller kanske redan startat ett företag. Se om det kan passa dig att ta hjälp av någon av dessa:

Almi Västlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nyföretagarcentrumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Innovatumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Coompanion Västlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Verksamt.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (Tillväxtverket, Skatteverket med flera)Hittar du vad du letar efter?

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Maria Isaksson

SIDANSVARIG: Richard Holm