HJÄLPTJÄNSTER

MENY

LYSSNA

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Besök på Jägarens äldreboende

Digital välfärdsresa på Jägarens äldreboende

En toalett med uppvärmd sits som tvättar och torkar sin besökare, en robotdusch och 3D-glasögon som bjuder på en resa i tid och rum. Innanför dörrarna på Jägarens äldreboende möter framtiden upp – här testas ny välfärdsteknik för en bättre vardag. Glad för det är Ernst Mattiasson som på bilden lär chefen för Jägaren, Emilie Lundqvist hur man använder de nya 3D-glasögonen!

Den digitala eran har hittat in på Jägarens äldreboende. Här prövas just nu digital välfärdsteknik, speciellt anpassad för äldre.

- Syftet är att hitta nya sätt att öka livskvaliteten för de äldre, berättar Emilie Lundqvist, chef på boendet. Det kan handla om underhållning och ökad delaktighet, men också om personlig integritet. Med bättre hjälpmedel kan fler helt enkelt sköta sin hygien själva och gå på toaletten utan hjälp.

- Vi prövar lite av varje, säger Emilie som intygar att tekniken hittills mestadels mottagits positivt av både personal och boende. Såklart passar de olika lösningarna inte alla, men många av våra äldre tycker att tekniken är både bra och rolig att använda.

Till den senare gruppen hör Ernst Mattiasson som bor i en tätt möblerad lägenhet på Jägaren med utsikt över norra infarten och Strömsvattnet.

- Det här är roligt det, säger Ernst när han sätter på sig VR-glasögonen och låter sig flyttas ut i skog och mark – virtual reality på riktigt. När han vrider på huvudet vandrar han runt i skogens olika miljöer. För en gammal jägare som Ernst blir det ett sätt att återuppleva minnen och tider från förr. Ernst kan räkna upp alla Sveriges arter av ugglor och pekar på de många råbockshorn som pryder väggarna i lägenheten. Han berättar livfullt om uppväxten, arbetslivet och skojjar friskt med Emilie Lundqvist när hon testar glasögonen, men har problem med att ställa in skärpan.

- Det ser lovande ut, summerar Emilie som tror att digital teknik kommer att kunna förbättra vardagen för många.

Fakta om välfärdsteknik:

Satsningen på Jägaren har finansierats med stöd av utvecklingsmedel vid Socialförvaltningen.

Av landets 290 kommuner har 30-40 procent börjat införa välfärdsteknik på sina äldreboenden. Det handlar om digitala larm, sensorer, nattkameror och olika typer av mobila enheter, men även om teknik för en innehållsrik vardag. Även folkhälsomyndigheten trycker på möjligheten att öka den sociala delaktigheten bland äldre personer med hjälp av digital teknik. (SKR)

Hittar du vad du letar efter?

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: 2020-01-31, Maria Kvarnbäck

SIDANSVARIG: