HJÄLPTJÄNSTER

MENY

LYSSNA

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Gästnattrekord i Strömstad!

Besöksnäringen i Strömstad slår rekord och passerar för första gången 800 000 gästnätter – det är facit när Turistrådet Västsverige ställt samman siffrorna för besöksnäringen 2018. I Strömstad sticker siffrorna för camping ut med en särskilt stor ökning för antalet besökare från Norge.

I Strömstad finns flera stora året-runt öppna campingar som visar sig ha god dragkraft på både svenska och utländska besökare. Den varma sommaren bidrog till en lång säsong, vilket skapat förutsättningar för näringens framgång. Men siffrorna pekar också på en bibehållen trend mot en starkare och mer attraktiv näring med god dragningskraft på besökare i alla kategorier.
Värt att notera för Strömstad:

  • Rekordsiffran för Strömstad är drygt 816 000 gästnätter 2018, vilket inkluderar hotell, stugbyar, vandrarhem och camping
  • I sammanställningen ingår inte båtnätter, privatuthyrning och fritidshus – siffran för det totala antalet gästnätter är därför egentligen betydligt högre
  • Strömstad har flest gästnätter både i Bohuslän och hela regionen
  • Den stora ökningen står norska campingnätter för, och det totala antalet gästnätter för camping blev drygt 600000.
  • Hotell, stugbyar och vandrarhem ligger på stabilt knappt 200 000 gästnätter
  • Siffrorna för 2018 är ännu preliminära men jämfört med slutjusterade siffror från 2017 är ökningen drygt 7 procent.

Sammanfattnings var 2018 var ett mycket bra år för besöksnäringen i Strömstad, inte minst sommarsäsongen som bjöd på ett historiskt högtryck som varade så länge att det faktiskt gynnade nästan alla aktörer.

- Även handeln gick ju bra. Vi är många som anat nya rekordnoteringar så det känns väldigt bra att nu få det bekräftat, säger turistchef Åsa Massleberg. Utvecklingen som campingnäringen gjort i Strömstad de senaste åren är otrolig, flera av dem har utvecklats mot fullskaliga resortanläggningar. Åsa Massleberg fortsätter:

- Ett extra mervärde är att anläggningarnas utbud kompletterar varandra, medan vissa satsar på upplevelser som cykling/mountainbike fokuserar andra barnsegmentet med äventyrspark.

Hotellnäringen har legat stabil i flera år och står för viktiga gästnätter hela året, inte minst tack vare sitt konferensutbud. Sammantaget är Strömstad en plats med en mix av en levande stad, nationalparken Kosterhavet, handel, naturupplevelser och kulturhistoria både på land och till havs. Med ett växande aktivitetsutbud står vi oss starka.

- Det är många som ska ta åt sig och vara stolta över gästnattsrekordet, summerar turistchefen.

Bra år för hela Västsverige

Rekordsommar var det även för Västsverige med nära 10 miljoner gästnätter 2018. Besöksnäringen sätter därmed nytt rekord för fjärde året i rad när det gäller antal kommersiella gästnätter i Västergötland, Bohuslän och Dalsland. Totalt registrerades 9,96 miljoner övernattningar på hotell, stugbyar, vandrarhem och campinganläggningar under 2018 – all time high och en ökning med 252 000 jämfört med 2017 års rekordsiffror.

  • Bohuslän, Göteborgsregionen och Skaraborg visar på ett ökat antal gästnätter. Av dessa står Bohuslän för den största ökningen – här har gästnätterna ökat med drygt 7 procent när man slår ihop hotell, stugbyar och vandrarhem med camping.
  • Hotell, stugbyar och vandrarhem som segment slår nytt årsrekord med 6,8 miljoner gästnätter
  • Campingsegmentet slår också nytt årsrekord med 3,1 miljoner gästnätter – en ökning med 95 000 gentemot det tidigare rekordåret 2015.

För mer statistik, se årsrapporten för 2018 härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt:

Åsa Massleberg, turistchef Strömstads kommun
Telefon 0708-987133
Mail asa.massleberg@stromstad.se

Fredrik Linden, vd,Turistrådet Västsverige
Telefon: 031-818308
Mail: fredrik.lindén@vastsverige.com

Niklas Ranefjärd, statistik/analys, Turistrådet Västsverige
Telefon: 031-818371
Mail: niklas.ranefjard@vastsverige.com

Rubrik

Text

Rubrik

Text

Hittar du vad du letar efter?

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: 2019-02-15, Maria Kvarnbäck

SIDANSVARIG: