MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Hållbart fiske utan bifångst i lokala vatten

Händelsen där hajar och rockor fångats och dumpats i Lysekils hamn fortsätter att oroa både yrkesfiskare och köpare av fisk och skaldjur. Händelsen utreds som brott mot fiskelagen och artskyddslagen, den goda nyheten är att dessa arter inte kan hamna i trålen med det fiske som bedrivs i närområdet.

Fiskevattnen i Kosterhavets nationalpark och strax utanför samförvaltas sedan flera år av Strömstads och Tanums kommuner, regionala och nationella fiske- och naturvårdsmyndigheter, yrkesfiskare samt forskningsorgan. Fisket övervakas och Samförvaltningens parter träffas regelbundet för att utvärdera och utveckla förvaltningen av området.

Särskilda tillstånd krävs för fiske inom nationalparken. Fisket sker utifrån särskilda regler och med krav på anpassade fiskeredskap. En är kravet på ett så kallat "rist", ett smalspårigt galler i trålens öppning, som sorterar bort fisk och ser till att den levande kan passera ut utan att hamna i fisketrålen.

- Inom Samförvaltning norra Bohuslän pågår ett kontinuerligt arbete för säkra ett långsiktigt hållbart fiske efter räka och kräfta och då är inte minst selektiva redskap en viktig del, betonar Lars Tysklind ordförande och representant för Strömstads kommun i samförvaltningen.

Kravet på rist gäller både räkfisket och för det kräftfiske som bedrivs innanför trålgränsen utanför Koster. De arter som hittats döda eller döende i Lysekils hamn hade därmed inte kunnat passera in i fisketrålen med de redskap som används i dessa vatten.

Mer om Samförvaltningen av fiskevattnen

Om fiske i nationalparken hos Havs- och vattenmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

bild på en rist, ett galler som skiljer bort fisk vid trålens öppning.

Ett galler (rist) vid trålens öppning hindrar fisk från att hamna i trålen i samband med fiske efter skaldjur.

Kontakt

Lars Tysklind, ordförande Samförvaltning Norra Bohuslän: lars.tysklind@stromstad.se

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Maria Kvarnbäck

SIDANSVARIG: