MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Josefin Samuelsson

Josefin Samuelsson har gjort en handbok för att starta eller utveckla e-handel. Handboken har hon gjort under sin LIA, lärande i arbete på Utvecklingsarena Strömstad.

Nu finns en handbok för att starta e-handel

Under nio veckor har Utvecklingsarena Strömstad haft förmånen att vara LIA-plats (lärande i arbete) för Josefin Samuelsson. Josefin studerar E-Commerce Product Manager med inriktning på e-handelslösningar och projektledning vid Uddevalla Yrkeshögskola. Hon har under sitt avslutande LIA-arbete fokuserat på att skriva en handbok åt företagare som vill starta eller utveckla e-handel.

Under nio veckor under våren har Josefin utfört sin andra period av LIA-praktik som hon medvetet valt att förlägga vid Utvecklingsarena Strömstad.

– Utvecklingsarena Strömstad jobbar med att hjälpa företagen framåt och e-handel samt digitalisering är ett stort ämne inom det, säger Josefin.

– Det var ett ypperligt tillfälle för såväl oss på Utvecklingsarena Strömstad att lära oss mer ingående om e-handelslösningar. Att sedan samla detta i en handbok, hur man som företagare i startgropen kommer vidare, kändes som en toppenidé, säger Richard Holm, näringslivsansvarig i Strömstad kommun.

Utvecklingsarena Strömstad har i dialog med lokala företagare identifierat att många är i en tidig fas med att etablera e-handelslösningar i olika grad. Handboken som Josefin har skrivit ska uppmuntra och framför allt underlätta för den lilla förtagaren att ta steget.

– Jag har försökt bena ut ord och begrepp så att man vet vad det betyder. Hela tanken har varit att det ska vara lättförståeligt så att man blir positiv och inspirerad och inte att man lägger bort den för att det blir för svårt att läsa. Det är en grund, men har man grunden så tror jag man har stor chans att lyckas införa detta i sin verksamhet, berättar Josefin.

E-handel handlar om att bredda sin målgrupp

Tillsammans med kursledare på yrkeshögskolan i Uddevalla och handledning från Utvecklingsarena Strömstad har Josefin under arbetets gång intervjuat företag i Strömstad. Hon har tagit reda på vilka möjligheter och hinder företagen upplever i processen att starta e-handel. De teoretiska momenten i hela utbildningen har på så sätt omsatts och anpassats till den nyfikne företagaren som vill utvecklas.

En missuppfattning som Josefin har fångat upp är att företagen tror att de ska försöka få sina befintliga kunder i butiken att använda företagets e-handelskanaler. Hon förklarar att det snarare handlar om att sträva efter en breddning. Genom e-handelslösningar kan man nå ut till fler målgrupper. Hon tar exemplet att många av de fysiska kunderna i Strömstads butiker är tillresande norrmän. Med en kompletterande e-handel kan butikerna även nå ut till den svenska marknaden.

– Man kan börja i liten skala först. Man behöver inte lägga ut alla sina 5000 produkter. Man kan börja med tio produkter som är väldigt enkla att få tag i och som är populära i butiken. Det finns ju många som bara säljer tre saker och har en hemsida, förklarar Josefin.

Josefin har även kommit i kontakt med företag i Strömstad som verkligen kommit långt i e-handelsstrategin.

– Det finns några företag som har e-handel här i Strömstad och som är väldigt duktiga, säger Josefin.

Strömstad i topp 10 som e-handelskommun

Färsk statistik visar att nyetablerade företag i Strömstad i allt högre grad väljer e-handel. Strömstad har sedan 2019 gjort den största utvecklingen av landets samtliga kommuner - en effekt av pandemin. Från plats 116 har vi tagit oss upp till niondeplats (2021). Läs hela pressmeddelandet från Svea Bank där Richard Holm, uttalar sig och ta del av statistiken: Sveriges bästa e‑handelskommuner | Svea Bank Länk till annan webbplats.

Josefin har själv en lång bakgrund inom handel. De senaste drygt elva åren har hon arbetat med att sälja godis och tobak på Svinesund. När gränsen i Norge stängde och kunderna försvann blev det en knuff för Josefin som länge funderat på att göra något annat. När utbildningen nu snart är avslutad så går Josefin vidare till en ny tillrättalagd tjänst hos ett företag i Strömstad. Här kommer hon att utveckla deras e-handelsstrategi.

Handboken finns att laddas ner på Strömstads kommuns hemsida. Handbok för att starta och utveckla e-handel - Strömstad (stromstad.se) Länk till annan webbplats.


Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Linda Smith

SIDANSVARIG: