MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Thea Källvik och Elsa Ericsson från Strömstad Gymnasium under semifinalen i forsknings-SM i Göteborg. I bakgrunden skymtar deras presentation av sitt gymnasiearbete om hur sjöstjärnor påverkas av diklofenak.

Ungdomar från Strömstad når långt i forskartävling

Fyra elever från Strömstad Gymnasium nådde framgång med sina bidrag till i forsknings-SM. Båda paren nådde semifinal och ett har gått till final.

Elsa Ericsson och Thea Källvik som går naturprogrammet vid Strömstad Gymnasium har gått till final i forsknings-SM som arrangeras av föreningen Unga forskare. De har i sitt gymnasiearbete undersökt hur sjöstjärnor påverkas av diklofenak. Diklofenak är den aktiva substansen i vissa smärtstillande mediciner och kan i de flesta reningsverk inte avskiljas i reningen. De försök som eleverna har gjort, visade bland annat att det tar mycket längre tid för sjöstjärnor som påverkats av diklofenak att vända på sig om de hamnat på rygg. Det gör dem till lätt villebråd för exempelvis krabbor.

Både sjöstjärnor och ostron av intresse i semifinal

Semifinalen hölls i Göteborg förra veckan, där Elsas och Theas gymnasiearbete blev utvalt av en jury och gick vidare till final. Av alla 255 gymnasiearbeten som var med i semifinalen gick 55 vidare till final.

Elly Hedin Oleniusson och Lovisa Hörenius Stenström gick också långt i tävlingen och nådde smifinal. De har undersökt ostrons påverkan vid stress genom att mäta hjärtfrekvensen med EKG. Deras semifinal hölls digitalt under vecka 9. De gick inte vidare till final men fick goda ord från juryn.

Handledning vid Tjärnö marina laboratorium

Strömstad Gymnasium har ett tätt samarbete med laboratoriet på Tjärnö som drivs av Göteborgs universitet och handledaren Christin Appelqvist vid Tjärnö marina laboratorium gläds över framgången.

– Det är verkligen roligt att eleverna är ambitiösa med sina studier och modiga som satsar på att delta i denna tävling. Dessutom är jag extra glad över att kunna göra det möjligt för dem att genomföra sina projekt på Tjärnölaboratoriet. Det är få förunnat att ha närheten och tillträde till en forskningsstation! säger Christin.

Finalen hålls i början på april. En bra placering där kan ge en plats i forskningslandslaget för Unga forskare. Bra jobbat och heja er! Vi håller tummarna!

På bild: Thea Källvik och Elsa Ericsson under semifinalen i forsknings-SM i Göteborg.


Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Maria Isaksson

SIDANSVARIG: