HJÄLPTJÄNSTER

MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Socialförvaltningen
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30.

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen. Vi ser till att du får svar. Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till sn@stromstad.se eller ring växeln 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

*Vi återkommer till dig inom fyra arbetsdagar och meddelar att vi tagit emot din synpunkt. Efter ytterligare tio arbetsdagar meddelar vi vad vi tänker göra åt saken. För dig som valt att få svar via vanligt brev kan det ta ytterligare någon dag.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)
Fråga 1

Besök på Jägarens äldreboende

Glada miner på digital välfärdsresa - besök på Jägarens äldreboende

En toalett med uppvärmd sits som tvättar och torkar sin besökare, en robotdusch och 3D-glasögon som bjuder på en resa i tid och rum. Innanför dörrarna på Jägarens äldreboende möter framtiden upp – här testas ny välfärdsteknik för en bättre vardag. Glad för det är Ernst Mattiasson som på bilden lär chefen för Jägaren, Emilie Lundqvist hur man använder de nya 3D-glasögonen!

Den digitala eran har hittat in på Jägarens äldreboende. Här prövas just nu digital välfärdsteknik, speciellt anpassad för äldre.

- Syftet är att hitta nya sätt att öka livskvaliteten för de äldre, berättar Emilie Lundqvist, chef på boendet. Det kan handla om underhållning och ökad delaktighet, men också om personlig integritet. Med bättre hjälpmedel kan fler helt enkelt sköta sin hygien själva och gå på toaletten utan hjälp.

- Vi prövar lite av varje, säger Emilie som intygar att tekniken hittills mestadels mottagits positivt av både personal och boende. Såklart passar de olika lösningarna inte alla, men många av våra äldre tycker att tekniken är både bra och rolig att använda.

Till den senare gruppen hör Ernst Mattiasson som bor i en tätt möblerad lägenhet på Jägaren med utsikt över norra infarten och Strömsvattnet.

- Det här är roligt det, säger Ernst när han sätter på sig VR-glasögonen och låter sig flyttas ut i skog och mark – virtual reality på riktigt. När han vrider på huvudet vandrar han runt i skogens olika miljöer. För en gammal jägare som Ernst blir det ett sätt att återuppleva minnen och tider från förr. Ernst kan räkna upp alla Sveriges arter av ugglor och pekar på de många råbockshorn som pryder väggarna i lägenheten. Han berättar livfullt om uppväxten, arbetslivet och skojjar friskt med Emilie Lundqvist när hon testar glasögonen, men har problem med att ställa in skärpan.

En trappa upp bor Leif Hillerström som kan stoltsera med 90 år fyllda. På Jägaren har han bott i två år. För dagen är han nyduschad och finklädd, varm inombords av duschens mjuka vattenstrålar. Leif är blind och en av robotduschens anhängare.

- Har man varit med i 90 år behöver man inte vara rädd för något, säger Leif skämtsamt. Vid sin sida har han Kathy som är undersköterska, en personlig favorit som hjälper till med allt i vardagen. Hon berättar att Leif ofta är lite frusen men att duschen gör gott, Leif håller med och gör tummen upp! Men bra kan bli bättre.

- Duschen är bra, men det är trångt att komma åt när man ska hjälpa till med tvättningen, menar Kathy som resonerar med Emilie hur tekniken kan förbättras. För så är det, det är en inkörningsperiod på det mesta, vi utvärderar löpande och det som inte fungerar som vi önskar returneras. Just nu har provas en ny typ av toaletter som hittills gillats av de äldre.

- Det ser lovande ut, summerar Emilie som tror att digital teknik kommer att kunna förbättra vardagen för många.

Fakta om välfärdsteknik:
Satsningen på Jägaren har finansierats med stöd av utvecklingsmedel vid Socialförvaltningen.

Sveriges kommuner och regioner: Av landets 290 kommuner har 30-40 procent börjat införa välfärdsteknik på sina äldreboenden. Det handlar om digitala larm, sensorer, nattkameror och olika typer av mobila enheter, men även om teknik för en innehållsrik vardag. Även folkhälsomyndigheten trycker på möjligheten att öka den sociala delaktigheten bland äldre personer med hjälp av digital teknik.

Hittar du vad du letar efter?

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Lena Beltramin