HJÄLPTJÄNSTER
Sidan är uppdaterad:
I Folkhälsomyndighetens information kring potentiella riskgrupper för covid-19, påpekas att barn löper en mycket liten risk att bli allvarligt sjuka. Dock är det mycket viktigt att hålla smittan på en låg nivå i skolan för att minska risken att sprida smitta.
Våra skolor hålls öppna. Grunden har hela tiden varit att elever som är friska ska gå till skolan och barn som är friska kan gå till förskolan. Från 1 december gäller dock att även barn och elever ska stanna hemma om någon i hushållet bekräftats ha covid-19. Högstadiet, gymnasiet och vuxenutbildningen bedriver undervisningen på distans. Vid eventuella ändringar i schema eller tider får berörda barn, elever och vårdnadshavare information från respektive förskola och skola.
Som vårdnadshavare behöver du meddela förskolan/skolan så tidigt som möjligt om ditt barn ska stanna hemma. Tänk på att hålla avstånd vid hämtning och lämning.
Folkhälsomyndighetens rekommendationer om skolor och förskolor
Barn och elever är välkomna tillbaka till skolan två dygn efter att de tillfrisknat och inte längre uppvisar några symtom. 31 augusti kom Folkhälsomyndigheten med en ny vägledning till regionerna i deras arbete med att påvisa pågående covid-19-infektion hos barn och unga. Där rekommenderas barn i förskoleklass, årskurs 1-9 eller i gymnasieåldern att testa sig för att snabbare kunna återgå till skolan om de har ett negativt provsvar och deras allmäntillstånd i övrigt tillåter det. Där finns också råd om att barn som har varit hemma från förskolan/skolan i sju dygn för en infektion och sedan tillfrisknar och är pigga, kan gå tillbaka till skola och annan verksamhet även om de har kvarvarande lindriga symtom, exempelvis torr hosta och lätt snuva och även om inget prov tagits.
Folkhälsomyndigheten om testning av barn och unga och snabbare återgång till skolan
Från den 1 december gäller nya förhållningsregler, även mindre barn omfattas nu av regeln om familjeisolering. Det vill säga: även symtomfria barn i för- och grundskola ska stanna hemma om någon i familjen har konstaterad covid-19. Sedan tidigare gäller rekommendationen även för äldre elever. Läs mer om familjeisolering på Folkhälsomyndighetens webbplats.
Folkhälsomyndigheten betonar fortsatt bedömningen om barnens låga smittsamhet, att de generellt sett får milda symtom och att de inte är drivande i smittspridningen kvarstår. Personal i för- och grundskola har heller inte en högre risk att diagnostiseras med covid-19 än andra yrkesgrupper. Förändringen syftar dock till att skapa lugn och arbetsro i verksamheten och till att möjliggöra att fokus läggs på det pedagogiska arbetet i skolan.
Ja, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation sker undervisning på distans vid högstadiet Strömstiernaskolan, Strömstad Gymnasium och Strömstads Vuxenutbildning. Det innebär att elever utifrån ordinarie schema studerar hemifrån med stöd av lärare. Från och med 8 mars 2021 öppnar gymnasiet upp för delvis närundervisning enligt ett rullande schema som innebär 25 procent närundervisning och 75 procent på distans.
Undantagen från distansundervisning gäller för:
Ja, elever på högstadiet har möjlighet att hämta kylda lunchlådor på skolan. För att beräkna hur många portioner som ska lagas och undvika matsvinn, behöver lunchlådorna beställas i förväg. Du som vårdnadshavare beställer luchlådor veckovis via formulär på denna sida:
> Beställning av lunchlådor för elever på högstadiet
Utifrån nuvarande situation med ökad smittspridning i samhället är det inte ändamålsenligt att informera vårdnadshavare och elever vid enstaka bekräftade smittade bland personal eller barn/elever på en skola eller enhet. Varje skolenhet har kontakt med smittskyddet inom Västra Götalandsregionen och får instruktioner om och när eventuella utskick ska göras till en klass eller till samtliga på en skola.
Det är viktigt att hitta en balans mellan barn och ungas behov av, och rätt till, utbildning och de smittskyddsåtgärder som behöver vidtas för att förebygga och minska spridningen av covid-19. Kommuner har endast laglig rätt att stänga en skola eller förskola om något av dessa skäl finns:
Kommunen följer såklart lagen och agerar om det finns skäl enligt ovan. Hittills har en skola tillfälligt behövt stängas på grund av personalfrånvaro. Kommunen stämmer kontinuerligt av läget med smittskyddsläkare.
Om en skola eller förskola behöver stängas måste kommunen ändå kunna erbjuda barnomsorg för barn, vars vårdnadshavare arbetar inom samhällsviktig verksamhet.
Läs mer i Folhälsomyndighetens kunskapssamling om covid-19 hos barn och unga
Om det blir aktuellt att stänga förskolor och grundskolor kommer du som vårdnadshavare att bli ombedd att anmäla att du behöver barnomsorg, på grund av att du arbetar inom samhällsviktig verksamhet. Strömstads kommun följer MSBs (myndigheten för samhällsskydd och beredskap) råd och har valt att inte, i förväg, be vårdnadshavare anmäla behov av barnomsorg vid eventuell stängning, utan du får information från skolan om hur du ska göra om det blir aktuellt. Om du är osäker på om den verksamhet du arbetar inom räknas som samhällsviktig eller inte, fråga din chef/arbetsgivare.
MSBs allmänna råd om omsorg för barn med vårdnadshavare i samhällsviktig verksamhet
Kulturskolans verksamhet har tillfälligt satts på paus eller haft distansundervisning under februari 2021. Från och med måndag 8 mars startar kulturskolan upp sina verksamheter igen för barn och elever födda 2002 eller senare. Du som vårdnadshavare eller annan vuxen följeslagare ska inte följa med eleven in på skolan. Kulturskola för vuxna är fortfarande pausad.
Hur smittan kommit in vet vi inte idag och vi spekulerar inte heller om detta. Eventuell smittspårning sker via Smittskyddet Västra Götaland/vårdcentralen.
Vid minsta tecken på luftvägsbesvär eller feber stannar personalen hemma tills de varit symtomfria i två dagar. Detta gäller såväl fast personal som timanställda. Samma regler gäller för barn/elever, här har vårdnadshavaren ett egenansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Barn- och utbildningsförvaltningens mål är att begränsa antal vikarier och personalförflyttningar mellan enheterna för att minska risken för smittspridning. Detta betyder inte att vi inte tar in vikarier, det behövs ibland då vi har en frånvaro mellan 7-15 procent på personalen. Enbart bemanningscentralens vikarier anlitas.
Ur ett smittskyddsperspektiv finns i dagsläget ingen rekommendation om att hålla friska barn och elever hemma från förskola och skola. Folkhälsomyndigheten uppmanar alla personer med symtom på luftvägsinfektion, feber eller hosta - även lindriga sådana symtom - att stanna hemma för att inte smitta andra.
Om någon i familjen konstaterats ha covid-19, ska barnet stanna hemma. Läs mer om familjeisolering på Folkhälsomyndighetens webbplats.
Just nu är det många elever som ska stanna hemma och ha undervisning på distans. Det gäller alla högstadieelever och även gymnasiet.
Folkhälsomyndigheten: covid-19 hos barn och unga – en kunskapssammanställning:
När smittspridningen ökar i samhället och när varje individ uppmanas vara hemma vid minsta symptom på förkylning kommer även personal i förskolor och skolor att behöva vara hemma under perioder. Detta kan komma att påverka personalsituationen vid våra förskolor och skolor. Vi behöver ha en hög grad av flexibilitet och det finns handlingsplaner för olika scenarier. Under hösten 2020 pendalde närvaron kraftigt mellan 9 och 70 %.
Regler kring vård av barn (vab) finns på Försäkringskassans webbplats:
Skolskjutsarna går som vanligt. Men tänk över om du verkligen behöver resa med kollektivtrafiken. Om du kan gå eller cykla till och från skolan så ger du plats till de som verkligen behöver resa i kollektivtrafiken. Västtrafik försöker minska trängseln ombord och kör därför all trafik som går. Men vi behöver alla hjälpas åt genom att undvika onödiga resor och gå och cykla när vi har möjlighet. Fortsatt gäller att på- och avstigning enbart sker genom bussens mittdörrar. Fordonen städas dagligen och vid behov. Är du född 2004 eller tidigare ska du bära munskydd om det är trångt på bussen.
Här får du tips om vart du kan vända dig för att få stöd och hjälp. Både kommunen och andra organisationer kan hjälpa dig.
Läs mer här:
All information on this website can be translated. Please use the link "Other language" in the menu at the top.
Information about Corona from Swedisch authorities in other lanuages
Information from 1177 Vårdguiden in other languages
News about Corona in other languages (Sveriges Radio)
Information for preschool and school (at the bottom of the page)
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se
må-fr 8-16.30
Hittar du vad du letar efter?
Tipsa EN VÄN
SENAST UPPDATERAD: , Maria Isaksson
SIDANSVARIG: Maria Kvarnbäck