HJÄLPTJÄNSTER
Strömstads kommun följer de rekommendationer som ansvariga myndigheter har tagit fram och har beredskap för ett eventuellt förändrat läge. Här finner du svar på de vanligaste frågorna som vi får just nu. Sidan uppdateras löpande.
De flesta får lindriga symptom av coronaviruset. Hög ålder är en riskfaktor, därför är det viktigt att se till att personer över 70 år begränsar sina kontakter såsom Folkhälsomyndigheten anger. Om smittspridningen bromsas blir färre allvarligt sjuka och sjukvården räcker då till de som verkligen behöver den.
Det är Västra Götalandsregionen som planerar och tillgodoser behovet av vård till följd av coronavirus. Ta del av lägesbilden på regionens webbplats. I Strömstads kommuns beredskap ingår planer för utökad bemanning i bland annat omvårdnadsverksamheten, utökad information och hjälp för att minska spridning av smitta, tillgång till utrustning för omvårdnadspersonal samt rutiner och annan beredskap för att ta hand om personer som eventuellt insjuknar på något av våra omvårdnadsboenden.
Fall av konstaterad smitta har rapporterats även i Strömstad, Västra Götalandsregionen rapporterar varje vecka statistik för antalet konstaterade fall föregående vecka. Patientsekretess råder för den drabbade på samma sätt som vid andra sjukdomar. Västra Götalandsregionen lämnar därför inte ut några uppgifter om enskilda patienter.
Aktuell statistik covid-19 Västra Götaland (längst ned på sidan)
Coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19 smittar i första hand genom kontakt med droppar och sekret från luftvägarna. Överföring av smitta kan ske direkt från hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta, eller vid kontakt mellan personer, så kallad kontaktsmitta.
Det är fortfarande oklart om så kallad indirekt kontaktsmitta, det vill säga spridning via droppar som landat på ytor eller föremål, har någon betydelse för spridning av covid-19. Genom att tvätta händerna och undvika att röra vid ansiktet samt att undvika nära kontakt med sjuka människor minskar risken för smitta. Läs mer på
Det behöver du inte längre göra! Folkhälsomyndigheten ändrade i mitten av oktober råden för dig över 70 år mot bakgrund av att det inte längre anågs finnas grund för att hålla fast vid de särskilda rekommendationer som gällt för personer 70 år och äldre. Du som är 70 år och äldre, eller tillhör en riskgrupp, omfattas därmed istället av de allmänna råd som gäller för alla. Det vill säga håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma när du är sjuk.
Det är därför fortsatt bra att undvika folksamlingar som kan uppstå i exempelvis kollektivtrafik, affärer eller offentliga lokaler. Be om hjälp för att göra ärenden som exempelvis handla mat som innebär risk för nära kontakter med andra människor.
Du som är över 70 år behöver vara särskilt aktsam om din hälsa. Folkhälsomyndigheten är tydlig med att du ska undvika nära kontakter där smitta kan spridas. Det betyder att du ska undvika närkontakt med andra i till exempel butiker och bussar, men gå gärna ut i friska luften som vanligt! Håll avstånd till dem du träffar.
Genom att värna din egen hälsa kan du undvika att smitta andra samt bidra till att avlasta sjukvården. Har du möjlighet att få hjälp med till exempel handling av matvaror etcetera bör du använda dig av den. Har du fler frågor, kontakta kommunens stöd för äldre telefon 0526-136 87.
Det finns olika sätt att få hjälp. Fråga i första hand en anhörig. Flera nätverk av frivilliga har bildats och några företag erbjuder inköp och hemkörning av varor. Kontakt kan förmedlas via kommunens stödtelefon för äldre. Frivilliggrupperna finns på Facebook och heter ”Handlingshjälpen i Strömstad” och ”Din granne i Tanum och Strömstad”. Tänk på att du har ett eget ansvar och se till att du inte lämnar ut kontouppgifter eller motsvarande till någon du inte känner.
Har du fler frågor om detta, kontakta kommunens stödtelefon för äldre 0526-136 87 mån–fre 09.30-12:00
Kan du inte lösa din situation kan du ansöka om bistånd hos kommunen. Då kan hemtjänsten komma att utföra uppgiften.
Inom omvårdnad, förskola och kök behövs just nu extra personal. Kommunens bemanningscentral välkomnar din ansökan. Vill du hjälpa till på idéell basis finns frivilligorganisationer att vända sig till.
Här får du tips om vart du kan vända dig för att få stöd och hjälp. Både kommunen och andra organisationer kan hjälpa dig.
Kommunens familjecentral erbjuder föräldrastöd
Röda Korsets stödtelefon under Coronakrisen
Råd och länkar anpassade för olika målgrupper och behov i samband med Corona
Som svensk kan du för närvarande inte resa till Norge. Undantag gäller om du har familj eller din arbetsplats i Norge, observera att du behöver ha handlingar som intygar ditt ärende vid gränspasseringen. Har du som svensk en norsk arbetsgivare får du också sedan mitten av september låta testa dig en gång i veckan i samband med gränspassering.
Norges regering avråder fortsatt bosatta i Norge från att resa över gränsen till Sverige med undantag från vissa regioner utifrån smittoläge. Annars gäller tio dagars karantän för den som återvänder från resa i Sverige. Tio dagars karantänplikt gäller även för inresande med uppehållstillstånd i Norge. Norsk polis i samarbete med tull, norska hemvärnet och Kystvakten övervakar riksgränsen både till sjöss och på land.
Det är tillåtet för delårsboende norrmän att åka över gränsen till Sverige för att se till fritidshus. För att inte behöva sitta i karantän vid återkomst till hemlandet får man dock inte handla, övernatta eller träffa andra utanför det egna hushållet.
Reseråden utvärderas löpande för att se om lättnader kan göras.
Strömstads kommun har ingen annan åsikt än den som framförs av regeringen och Folkhälsomyndigheten. Resor inom landet är inte begränsade, men Smittskyddslagen och eget ansvar gäller fortsatt. De rese- och karantänsregler som gäller för resor till och från Norge svarar den som reser själv för.
Fysisk aktivitet är bra för folkhälsan och idrott och träning ska därför fortsätta, anser Folkhälsomyndigheten, men vissa försiktighetsåtgärder behövs för att minska risken för smittspridning. Från och med 14 juni kommer idrottstävlingar, matcher och cuper utan publik att vara tillåtet i alla åldrar, under förutsättning att det sker utomhus och i enlighet med restriktionerna kring offentliga tillställningar.
Observera att regionala och lokal anpassningar kan förekomma utifrån vilket smittryck som gäller i en viss region. Till följd av den ökande smittspridningen under hösten 2020 håller kommunens anläggningar för fritids- och idrottsverksamhet stängt ill den 24 januari 2021.
Barn och elever är välkomna tillbaka till skolan två dygn efter att de tillfrisknat och inte längre uppvisar några symtom. 31 augusti kom Folkhälsomyndigheten med en ny vägledning till regionerna i deras arbete med att påvisa pågående covid-19-infektion hos barn och unga. Där rekommenderas barn i förskoleklass, årskurs 1-9 eller i gymnasieåldern att testa sig för att snabbare kunna återgå till skolan om de har ett negativt provsvar och deras allmäntillstånd i övrigt tillåter det. Där finns också råd om att barn som har varit hemma från förskolan/skolan i sju dygn för en infektion och sedan tillfrisknar och är pigga, kan gå tillbaka till skola och annan verksamhet även om de har kvarvarande lindriga symtom, exempelvis torr hosta och lätt snuva och även om inget prov tagits.
Folkhälsomyndigheten om testning av barn och unga och snabbare återgång till skolan
Från den 1 december gäller nya förhållningsregler, även mindre barn omfattas nu av regeln om familjeisolering. Det vill säga: även symtomfria barn i för- och grundskola ska stanna hemma om någon i familjen har konstaterad covid-19. Sedan tidigare gäller rekommendationen för äldre elever, som elever i gymnasieskolan. Läs mer om familjeisolering på Folkhälsomyndighetens webbplats.
Folkhälsomyndigheten betonar fortsatt bedömningen om barnens låga smittsamhet, att de generellt sett får milda symtom och att de inte är drivande i smittspridningen kvarstår. Personal i för- och grundskola har heller inte en högre risk att diagnostiseras med covid-19 än andra yrkesgrupper. Förändringen syftar dock till att skapa lugn och arbetsro i verksamheten och till att möjliggöra att fokus läggs på det pedagogiska arbetet i skolan.
Ja, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation sker undervisningen vid Strömstad Gymnasium och Strömstads Vuxenutbildning på distans från och med 7 december till och med 24 januari 2021. Det innebär att elever utifrån ordinarie schema studerar hemifrån med stöd av lärare. Redan sedan tidigare sker undervisningen delvis på distans.
Undantagen från Folkhälsomyndighetens rekommendation gäller för:
Det innebär exempelvis att eleverna på yrkesprogrammen kommer att ha närundervisning i vissa kurser och moment. Berörda elever får information om vad som gäller kring praktiska moment, examinationer etcetera.
Från vårterminens start 11 januari 2021 får även högstadieeleverna i årskurs 8 och 9 undervisning på distans, fram till och med 24 januari.
Utifrån nuvarande situation (november 2020) med ökad smittspridning i samhället är det inte ändamålsenligt att informera vårdnadshavare och elever vid enstaka bekräftade smittade bland personal eller barn/elever på en skola eller enhet. Varje skolenhet har kontakt med smittskyddet inom Västra Götalandsregionen och får instruktioner om och när eventuella utskick ska göras till en klass eller till samtliga på en skola.
Personal och ansvariga för verksamheten gör allt för att hindra vidare smittspridning på en enhet där det eventuellt funnits bekräftade smittade. Vi kan inte garantera att någon inte kan bli smittad. På alla enheter följer vi noga alla riktlinjer gällande hygien.
Hur smittan kommit in vet vi inte idag och vi spekulerar inte heller om detta. Eventuell smittspårning sker via Smittskyddet Västra Götaland/vårdcentralen.
Vid minsta tecken på luftvägsbesvär eller feber stannar personalen hemma tills de varit symtomfria i två dagar. Detta gäller såväl fast personal som timanställda. Samma regler gäller för barn/elever, här har vårdnadshavaren ett egenansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Barn- och utbildningsförvaltningens mål är att begränsa antal vikarier och personalförflyttningar mellan enheterna för att minska risken för smittspridning. Detta betyder inte att vi inte tar in vikarier, det behövs ibland då vi har en frånvaro mellan 7-15 procent på personalen. Enbart bemanningscentralens vikarier anlitas.
Ur ett smittskyddsperspektiv finns i dagsläget ingen rekommendation om att hålla friska barn och elever hemma från förskola och skola. Folkhälsomyndigheten uppmanar alla personer med symtom på luftvägsinfektion, feber eller hosta - även lindriga sådana symtom - att stanna hemma för att inte smitta andra.
Det nuvarande kunskapsläget visar att få barn och ungdomar drabbas av covid-19 och att barn smittar i lägre utsträckning än vuxna och att olika skolverksamheter inte visat sig vara drivande i smittspridningen.
Folkhälsomyndigheten: covid-19 hos barn och unga – en kunskapssammanställning:
När smittspridningen ökar i samhället och när varje individ uppmanas vara hemma vid minsta symptom på förkylning kommer även personal i förskolor och skolor att behöva vara hemma under perioder. Detta kan komma att påverka personalsituationen vid våra förskolor och skolor. Vi behöver ha en hög grad av flexibilitet och det finns handlingsplaner för olika scenarier.
Regler kring vård av barn (vab) finns på Försäkringskassans webbplats:
Skolskjutsarna går som vanligt. Men tänk över om du verkligen behöver resa med kollektivtrafiken. Om du kan gå eller cykla till och från skolan så ger du plats till de som verkligen behöver resa i kollektivtrafiken. Västtrafik försöker minska trängseln ombord och kör därför all trafik som går. Men vi behöver alla hjälpas åt genom att undvika onödiga resor och gå och cykla när vi har möjlighet. Fortsatt gäller att på- och avstigning enbart sker genom bussens mittdörrar. Fordonen städas dagligen och vid behov. Anledningen till att inte skolskjutsen genomförs som ensamresor är att resorna går till en verksamhet som innebär att man umgås med andra. Viktigt att inte gå till skolan när man inte är frisk.
Ja, Kulturskolan har verksamhet som vanligt. Barn- och utbildningsförvaltningen följer myndigheternas rekommendationer och tycker att det är viktigt att hålla igång verksamheter, men samtidigt minimera smittrisken.
Om det blir aktuellt att stänga förskolor och grundskolor kommer du som vårdnadshavare att bli ombedd att anmäla att du behöver barnomsorg, på grund av att du arbetar inom samhällsviktig verksamhet, via e-tjänst/formulär. Strömstads kommun följer MSBs (myndigheten för samhällsskydd och beredskap) råd och har valt att inte, i förväg, be vårdnadshavare anmäla behov av barnomsorg vid eventuell stängning. Om du är osäker på om den verksamhet du arbetar inom räknas som samhällsviktig eller inte, fråga din chef/arbetsgivare.
MSBs allmänna råd om omsorg för barn med vårdnadshavare i samhällsviktig verksamhet
Här får du tips om vart du kan vända dig för att få stöd och hjälp. Både kommunen och andra organisationer kan hjälpa dig.
Kommunens familjecentral är öppen och erbjuder föräldrastöd
Om misstanke om smitta finns gäller följande:
Personal inom hemtjänst och hemsjukvård är rustade för insatser till personer som har luftvägssymtom. Skyddsutrustning används enligt anvisning från Västra Götalandsregionen. Inriktningen är att personerna så långt som möjligt ska få vård i sitt eget hem eller på sina rum vid respektive boende.
Möjlighet till omvårdnad i särskilda mellanvårdsenheter finns för vårdtagare med misstänkt eller bekräftad covid-19 som inte kan klara sig i eget boende. Dessa kommer att fungera som ett korttidsboende för behövande. Vårdtagarna kan komma både från egna hem, från något av våra boenden och från sjukhuset.
Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer! De syftar till att skydda dig och våra äldre liksom till att minska smittspridningen i samhället.
Respektera restriktionerna kring besök vid våra boenden även om det är begränsande för dig och den som står dig nära.
Digitala möten minskar risken. Det kan vara trevligt att se varandra även om det inte går att träffas fysiskt. Har du en ipad, smartphone eller en dator är det möjligt att ha kontakt med anhöriga trots besöksförbud. Det finns många tillgängliga tjänster, till exempel Skype och Messenger som gör digitala möten möjliga.
Saknar du tekniken kan du få hjälp i Kommuncenter i Strömstads stadshus. Du sitter enskilt, men får hjälp med uppkopplingen. Prata med personal på boendet och kom överens om en tid som passar dina anhöriga.
Det finns en prioritering av hur personalen ska arbeta för att tillgodose de viktigaste behoven hos våra brukare. Blir många sjuka inom exempelvis omvårdnad kan personal från andra verksamhetsområden inom kommunen sättas in för att utföra arbete inom hemtjänsten eller på våra boenden.
Tillräcklig bemanning kräver att vi har vikarier! Välkommen att göra en insats - vi ser gärna att vi får fler som anmäler sig till vår bemanningscentral! Anmäl dig här: www.stromstad.se/timvikarie
Västtrafik arbetar med att skapa så trygga resor som möjligt under rådande läge. Ensamåkning infördes 27 mars inom sjukresor och färdtjänstresor. Du beställer din resa som vanligt men reser ensam i fordonet. För att öka tryggheten och minska risken för smitta har Västtrafik även stängt framsätet i sina servicefordon (från och med 27 april).
Mer om Västtrafiks restriktioner kring resande under pandemin
Det är alltid arrangörernas ansvar och beslut vad som gäller, exempelvis om en föreställning ställs in, skjuts upp eller om det går att få tillbaka pengarna för biljettkostnaderna. Från 20200327 gäller beslutet att max 50 personer får samlas vid vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Den som inte följer dessa regler kan åläggas med böter eller fängelse.
Vad gäller de kulturarrangemang och sammankomster där Strömstads kommun står som arrangör ställer vi in/skjuter vi på alla evenemang som kommunen anordnar tills vidare.
Från 27 mars 2020 gäller beslutet att max 50 personer får samlas vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Den som inte följer dessa regler kan åläggas med böter eller fängelse.
För alla evenemang och sammankomster rekommenderas att ni gör en riskbedömning före genomförandet för att utvärdera eventuella risker, och för att kunna vidta riskreducerande åtgärder. Det är arrangören som ansvarar för riskbedömningen.
Läs mer här:
All information on this website can be translated. Please use the link "Other language" in the menu at the top.
Information about Corona from Swedisch authorities in other lanuages
Hittar du vad du letar efter?
Tipsa EN VÄN
SENAST UPPDATERAD: , Maria Isaksson
SIDANSVARIG: Maria Kvarnbäck