HJÄLPTJÄNSTER

MENY

LYSSNA

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun

452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna *
Multiple selection

VM i Shortmat bowls
Strömstad 16-18 mars 2018

Överby Bowls är stolt arrangör av årets VM i Bowls, nu välkomnar vi Strömstadsbor, tävlande och anhöriga att ta del av fina tävlingar! Högtidlig invigning blir det torsdag den 15 mars kl 18.00 i Aktivitetshallen. I dagarna tre gör sedan 200 spelare från ett elva nationer upp om VM-titeln.

Tävlingsdagarna i korthet:

  • Tors 15/3 - Invigningen i Aktivitetshallen med inmarsch av deltagande lag/länder. Musikunderhållning, uppvisningsmatch i Bowls, uppvisningar av lokala föreningar; gymnastik, handboll och innebandy. Invigningstalar gör kommunstyrelsens ordförande Peter Dafteryd.
  • Fredag 16/3 - VM-tävlingar i Aktivitetshallen
  • Lördag 17/3 - VM-tävlingar i Aktivitetshallen
  • Söndag 18/3 - VM-tävlingar i Aktivitetshallen – Finalspel!

 

Detta är Bowls

Shortmat bowls är en form av bowls som spelas på mattor som är 1,83 meter breda och mellan 12,20 och 13,75 meter långa. Shortmat bowls började spelas i mer organiserad form i Nordirland på 1960-talet. Reglerna är i stort sett desamma som för lawn bowls.

Bowls eller lawn bowls är en brittisk precisionssport som påminner om boccia och boule och som liksom dessa har sina rötter i urgamla sten- och kägelspel. Bowls spelas på gräsmatta eller på konstgjort underlag med liknande egenskaper, såsom konstgräs. Spelet spelas med asymmetriska klot med en diameter på knappt femton centimeter, vilka på grund av sin ojämna viktfördelning inte rullar rakt. Hur mycket klotet viker av kan varieras genom val av klot. Ursprungligen var kloten tillverkade i trä, men numera vanligen i syntetiska material. Kloten skall rullas på banan och placeras så nära ett litet målklot, kallat "jack", som möjligt.

Tävlingsspel och utbredning

Bowls som tävlingsspel spelas främst i de länder som legat under brittiskt styre, förutom på de brittiska öarna framför allt i Australien, Nya Zeeland, Sydafrika och USA. Det internationella förbundet med huvudkontor i Skottland har 52 medlemsförbund spridda i 46 länder.[2]

Vid VM i short mat 2010, som gick i Dumfries, Skottland tog Dick Almén från Sverige silver i singelspel. VM 2012 i short mat spelades i Ballymoney, Nordirland. Sverige slutade som fjärde nation.

Historia

Förekomsten av spelet är dokumenterad sedan 1200-talet. Den bana som dokumenterat har varit i bruk längst ligger i Southampton och användes till bowls-spel redan år 1299. Den mest kände bowls-spelaren i historien torde vara sir Francis Drake som enligt legenden var mitt i ett spel när han den 18 juli 1588 fick bud om att den spanska armadan var på väg mot England. Hans reaktion ska ha varit att ”Vi har fortfarande tid att avsluta spelet och att slå spanjorerna också”. Sanningshalten i anekdoten är förstås ifrågasatt.

Spelets moderna regler utformades 1848-1849 av advokaten i Glasgow William W Mitchell.

Besläktade spel

• Boccia - italienskt spel på samma tema.

• Boule - sydeuropeiskt spel på samma tema.

• Curling - olympisk vintersport utvecklad från bowls.

VM i Bowls

Film om det kommande
VM i Bowles

Kontakt

Dick Almén,
Överby IF Bowls.
Tel: 0763-91 93 22
dick_almen@hotmail.com

Hittar du vad du letar efter?

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: 2018-03-07, Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Ola Lindström