HJÄLPTJÄNSTER

MENY

LYSSNA

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun

452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna *
Multiple selection

Dårskilds högar - ett unikt gravfält

Dårskilds högar

Dårskilds högar med sina många domarringar är ett unikt fornminne med lämningar företrädesvis från järnåldern ca 500 f. Kr - 1000 e. Kr. Gravfältet har fått sitt namn efter en sägen om kung Dårskild.

På åsryggen, som är en naturbildning från istiden, finns tre gravar: två rösen och en hög. Sägnen berättar att det var bakom denna ås som kung Dårskilds namn och historia är annars okända för forskningen. Kung Dårskild och hans män förlorade striden och samtliga dog. De sägs ha blivit begravda här i högarna.

Åsryggar är ett vanligt läge för forntida gravar. Man utnyttjade naturliga höjder i landskapet och skapade på så sätt en imponerande hög eller ett röse utan att behöva lägga ned så mycket arbete. Högarna kunde ses från långt håll och fungerade kanske också som revirmärken - här är upptaget, här bor vi!

På senare tid har en ny teori om gravfält presenterats. Enligt denna borde området heta Thorkells högar efter Torkell Dyrdill som var morbror till Olav Tryggvarsson. Med storskeppet Tranan förde han enligt sägnen de döda sårade till Vettland efter slaget vid Svolder, dagens Svalerödskilen på norsk sida enligt samma teori. Därifrån fördes de stupade vidare till sin sista vila vid Thorkells högar. Det första slaget stod enligt teorin i Öresund, den andra i Strömstads skärgård och det tredje vid Svolder. Följden av stridigheterna blev inrättandet av landsgränsen vid Idefjorden där Olof Skötkonung fick den svenska sidan och Eirik Jarl den norska. Teorin är naturligtvis spännande men kräver fortsatt forskning

Rubrik

Text

Hittar du vad du letar efter?

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: 2017-04-12, Robin Lantz

SIDANSVARIG: Maria Kvarnbäck