HJÄLPTJÄNSTER

MENY

LYSSNA

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun

452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Stadsbiblioteket
Karlsgatan 17

Må - ti 11:00 - 19:00
On - fr 11:00 - 17:00

stadsbibliotek@stromstad.se

Bibliotekschef
Gunilla Sandin
Telefon 0526 -193 10

gunilla.sandin@stromstad.se

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna *
Multiple selection

Friluftsmuseet

Friluftsmuseet

Friluftsmuseet i Strömsdalen är en grön oas med äldre byggnader från stad och landsbygd. På sommaren finns här en kaffe- och våffelservering, och det bjuds på underhållning från friluftsscen och musikpaviljong.

Friluftsmuseet är ett av många exempel i landet där kärleken till och stoltheten över den egna hembygden ställdes som en kontrast mot industrialismens och modernitetens framåtskridande.

Friluftsmuseet började anläggas 1927 på initiativ av rektor Berggren vid Strömstads Samskola. Redan samma år flyttades båtsmanstorpet från hemmanet Skånim i Skee samt Seläterstugan från fiskeläget Seläter nordväst om Strömstad. 1930 tillkom kvarnbyggnaden från Vammen i Skee nära gränsen till Bullaren och 1949 det Malmska huset eller "Våffelstugan" från stadsdelen Udden i Strömstad. En äldre skidgård (gärdesgård/staket) måste 1963 ersättas med en ny vilken uppfördes av yrkesmän från Fritsla i Västergötland.

Friluftsmuseet i Strömstad var färdigbyggt år 1966 med återuppbyggnaden av två för staden minnesrika byggnader, nämligen stadens sista sjöbod vid Strömsån och den Hellströmska musikpaviljongen.

Strömstads Historieförening visar delar av sin föremålssamling i en av byggnaderna. Under sommarperioden serveras kaffe och våfflor på museet. Friluftsmuseet nyttjas som festplats vid midsommar och andra högtider samt för olika kulturella arrangemang. Friluftsmuseet har ett strategiskt läge i Strömstad med god tillgänglighet och rikligt med parkeringsplatser.


KONTAKT

Fritidsansvarig
Kurt Dahlberg
0526 - 194 15
072 - 14 11 575
kurt.dahlberg@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23

Postadress
452 80 Strömstad

Rubrik

Text

Hittar du vad du letar efter?

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: 2015-07-08, Lena M Sundberg

SIDANSVARIG: Maria Kvarnbäck