HJÄLPTJÄNSTER

MENY

LYSSNA

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun

452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Stadsbiblioteket
Karlsgatan 17

Må - ti 11:00 - 19:00
On - fr 11:00 - 17:00

stadsbibliotek@stromstad.se

Bibliotekschef
Gunilla Sandin
Telefon 0526 -193 10

gunilla.sandin@stromstad.se

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna *
Multiple selection

Kosterhavets Nationalpark

Havet vid Saltö

Sveriges första marina nationalpark invigdes den 9 september 2009 kl 09:09. Syftet var att skydda och utveckla en av landets mest unika och artrika naturmiljöer.

Välkommen till Sveriges första marina nationalpark. Det är Sveriges artrikaste havsområde med unika miljöer och över 6000 arter, både på land och i havet. Här finns Västkustens alla vanliga växt- och djurliv under ytan, dessutom ett stort antal som har sin största eller enda kända förekomst här. Förutom ett stort skyddat vattenområde omfattar nationalparken även öar, holmar och skär.

På många platser finns ett extra rikt natur- och djurliv med många rariteter och geologisk lämning med många spår efter istiden. Kosterhavets unika undervattensvärld fortsätter norrut in i Norges motsvarighet, Ytre Hvaler och angränsande Väderöarnas marina naturreservat i söder.

Du kan utforska livet både i vattnet och på land. Sälsafari och skärgårdsturer, kajakpaddling, havsöringsfiske, snorkling samt guidad vandring är bara några av alla naturupplevelser nationalparken erbjuder.

Dessutom sker många aktiviteter ute och i naturen med utgångspunkt från huvudentrén naturum på Sydkoster.

Fem entréer

För dig som vill bege sig ut på egen upptäcktsfärd oavsett årstid kan även ta sig till parkens fem entréer som nås enkelt med bil. Via entréerna hittar du information och karta just över den delen av parken du besöker. Här finns rofyllda promenadstigar, säregen natur och vyer över Kosterhavets blåa vatten.

För att komma till nationalparkens huvudentré på Sydkoster tar du någon av Västtrafiks Kosterbåtar som avgår från norra hamnen,Strömstad. Resan tar ungefär 45 minuter. På vägen passerar du genom vackra skärgårdsområden och över Kosterfjordens djupränna. Övriga entréer når du med egen bil eller med Västtrafiks bussar.

Huvudentrén naturum Kosterhavet

Nationalparkens informationscentrum – naturum - ligger vid Ekenäs brygga på Sydkoster. Här finns kunnig personal och en utställning som berättar om naturen i Kosterhavet. Strax norr om naturum, vid badplatsen Rörvik finns snorkelled.

Entré Strömstad

Ligger intill Kosterbåtarnas angöringsplats. På Strömstad Infocenter finns en mindre utställning och tryckt material.

Entré Rossö

Rossö hamn var en gång i tiden centrum för en omfattande hummerhandel i Kosterhavet. I hamnmagasinet finns information om nationalparken och en utställning om hummer och hummerfiske.

Entré Saltö

Mjuka skogsstigar för dig ner till stranden.
Vandra över klipporna och blicka ut mot det vida havet.
Vid badplatsen finner du en snorkelled, en naturstig under ytan.

Entré Resö 

I den lilla fiskehamnen på Resö kan du komma i närkontakt med det yrkesfiske som bedrivs i Kosterhavet. Flera räktrålare har sin hemmahamn här.

Det finns flera olika broschyrer som beskriver Kosterhavets nationalpark och angränsande naturreservat. Här kan du ladda ner information.


Hittar du vad du letar efter?

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: 2015-06-23, Lena M Sundberg

SIDANSVARIG: Maria Kvarnbäck