Lyckad prao ger värdefull inblick i arbetslivet - våra rektorer berättar mer om utvecklingsarbetet
För Strömstiernaskolans elever är praon en unik möjlighet att utforska nya miljöer, lära känna olika branscher och inspireras inför framtida studie- och yrkesval. Genom praon får eleverna chansen att fördjupa sig i de yrken som väcker deras nyfikenhet. Praon är en obligatorisk del av skolan som sker ute i arbetslivet.
På rektorernas kontor lyser adventsljusstakarna upp rummet på ett inbjudande sätt. Terminen närmar sig sitt slut och vi träffas för att prata om höstens praotillfällen för åttor och nior.
- Denna höst har vi haft två årskurser, alltså över 320 elever som under en veckas tid gjort sin prao, vilket är dubbelt så många som vanligt, säger Marie-Louise Mattila, rektor på Strömstiernaskolan. Orsaken till det är att vi gjort om vår rutin för prao, så från och med nu kommer båda praoveckorna ligga i årskurs åtta, en på hösten och en på våren.
- Genom att man redan i åttan får delta i arbetslivet i större utsträckning så tror vi och hoppas att deras valkompetens och motivation till skolarbetet ska stärkas, säger Åsa Borneland, biträdande rektor på Strömstiernaskolan.
För att få till en lyckad praovecka är det många personer och mycket arbete inblandat. Studie och yrkesvägledaren är ute i alla klasser och förbereder eleverna inför praon. Lärarna skapar sammanhang och ger eleven uppgifter att genomföra som följs upp och praoperioden utvärderas när man är tillbaka i skolan. Eleverna får besök av någon skolpersonal under sin praovecka, vilket är uppskattat.
Studie- och yrkesvägledare Karin Oxenwaldt har tillsammans med arbetsgivare arbetat flitigt och lyckats väl med att erbjuda eleverna ett brett utbud av platser.
- Denna höst var det många elever som själva ordnade praoplats, vilket är positivt ur många aspekter, berättar Karin. Vi ser ett ökat intresse från arbetsgivare att erbjuda praoplatser, vilket vi är mycket tacksamma för.
Strömstiernaskolan arbetar aktivt med att förädla praon för våra elever.
- Inom ramen för projektet Framtidstro som vi är en del av så är utvecklandet av prao ett fokusområde, säger Marie-Louise. Praon är en viktig del av skolans arbete kring samverkan med arbetslivet. Vi vill att praoveckan sätts in i ett tydligt sammanhang och ser att vi tillsammans kan tänka nytt kring hur den kan genomföras.
Åsa fortsätter:
- Ja, vi kanske kan erbjuda grupprao eller utveckla prao på andra sidan norska gränsen, även prao på flera olika företag med samma inriktning där man har en dag på varje arbetsplats, har kommit upp som förslag. Arbetet sker tillsammans med andra projektpartners och arbetsgivare på båda sidor landsgränsen.
- Vi är så tacksamma för alla som med sitt engagemang låter våra ungdomar få upptäcka arbetslivet och inspireras för framtida studie- och yrkesval. Till elevernas lärare, studie- och yrkesvägledare, till alla arbetsgivare som tar emot eleverna med engagemang och nyfikenhet vill vi säga TACK, avslutar Marie-Louise och Åsa.
Läs mer om prao i Strömstad.
Läs mer om projekt Framtidstro - vägen i i arbetslivet.
Tipsa EN VÄN
SENAST UPPDATERAD: , Anja Sonerud
SIDANSVARIG: Marie-Louise Mattila