KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Barn- och utbildnings-förvaltningen
Klockaregatan 2
bun@stromstad.se

Inför dina studier

Funderar du på att studera som vuxen? Här finns information inför ansökan och studiestart.

Campus för dig som studerar hos oss

Hos oss finner du som studerar på vuxenutbildningen eller hos någon av våra samarbetspartners din självklara studiemiljö. Du kan följa föreläsningar via videokonferens, tentera, arbeta i grupp, få tillgång till en studieplats, använda biblioteket eller träffa andra studenter på plats. Campus Strömstad är kvalitetsstämplat som lärcentrum genom medlemsskap hos Nitus, ett nätverk för kommunala lärcentran.

Öppettider Campus Strömstad

Lokalen är öppen måndag-fredag 8.30-16.00, registrering sker i receptionen vid in- och utgång. Ta kontakt så hjälper vi dig.

Bibliotek

Skolbiblioteket på Strömstad Gymnasium är bemannat med en bibliotekarie större delen av skoldagen. Här finns ett stort utbud av skön- och facklitteratur, anpassat till skolans elever och personal. Som elev har du också tillgång till skrivare, skanner och kopiator för dina skolarbeten. Det finns också finns gott om studieplatser i biblioteket och i studiesalen på våningen ovanför. Det finns två datorer där man själv kan söka och låna böcker.

> Strömstad Gymnasiums bibliotek - RanrikeLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Matsal

Det finns möjlighet att köpa dagens lunch i gymnasiets matsal. Lunch betalas via Swish och serveras klockan 11.00-13.00. Det finns alltid ett vegetarsikt alternativ. Till lunchen serveras salladsbuffé, hårt bröd, smör och ekologisk mjölk.

> Skollunch, matsedel Länk till annan webbplats.

Ansökan

Se Ansök till våra utbildningar för mer information om hur du ansöker.

Studie- och yrkesvägledning

Funderar du på att börja studera, har frågor kring behörighet eller behöver hjälp med en personlig studieplan? Kontakta vuxenutbildningens studie- och yrkesvägledare för mer information och vägledning.

Vägledning finns för dig som vill veta mer om studier, yrken och arbetsmarknaden. Det gäller både för dig som funderar på att studera och för dig som redan studerar inom vuxenutbildningen. Studie- och yrkesvägledningen finns till för alla i Strömstads kommun men givetvis också för dig som vill studera på vuxenutbildningen i Strömstad.

Fritt sök till vuxenutbildningen i fem kommuner

Vi samarbetar med vuxenutbildningen i Munkedals, Sotenäs, Lysekils och Tanums kommun och du har därför möjlighet att söka utbildningar i dessa kommuner. Ansökan till vuxenutbildningen i samverkande kommuner görs i respektive kommun:

Kostnader

Undervisningen på Vuxenutbildningen är kostnadsfri för dig som elev. Ditt kursmaterial betalar du däremot själv.

Om en del av utbildningen är arbetsplatsförlagd eller om du går en lärlingsutbildning måste du själv bekosta resor till och från arbetsplatsen, arbetskläder, skyddskläder med mera.

Studiestöd - studiemedel

Du som studerar kan få ekonomiskt stöd för att underlätta studietiden. Du ansöker om studiemedel från myndigheten CSN (centrala studiestödsnämnden). Du kan även ha rätt till omställningsstudiestöd eller studiestartsstöd.

Du kan läsa enstaka kurser på deltid eller studera på heltid. Om du ska söka studiemedel är det viktigt att tänka på hur många kurser du behöver läsa och få betyg i. Läs mer på CSNs webbplatsLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats. eller kontakta CSN för mer information, telefon 0771-27 60 00.

Studietakt

Studiernas omfattning bedöms efter ett poängsystem där varje kurs ger ett visst antal poäng. Här ser du hur många poäng du måste läsa per vecka för att det ska räknas som heltid (100 procent) eller deltid, vilket påverkar hur mycket du kan få i studiemedel.

  • 50 % är 10 poäng per vecka
  • 75 % är 15 poäng per vecka
  • 100% är 20 poäng per vecka

Krav på studieresultat

När du söker studiemedel för första gången behöver du inte redovisa några tidigare studieresultat. Om du däremot har haft studiemedel tidigare, ska du kunna redovisa tillräckliga studieresultat.

Så ansöker du om studiemedel

Se instuktionsfilm från CSN:

> Ansöka om studiemedel för studier i Sverige Länk till annan webbplats.

När du söker studiemedel använder du tjänsten ”Ansök om studiemedel” som finns i Mina sidor på CSN:s webbplats:

> Mina sidor - CSN Länk till annan webbplats.

Skaffa gärna mobilt bank-id, så blir det enklare att ansöka och du får ditt beslut snabbare.

Omställningsstudiestödet

1 oktober 2022 blev det möjligt att få omställningsstudiestöd – för vuxna mitt i arbetslivet. Med omställningsstudiestödet kan du studera och bredda din kompetens så att du blir mer attraktiv på arbetsmarknaden, antingen genom att vidareutveckla dig inom ditt område eller genom att byta spår. Läs mer på CSNs webbplats eller kontakta CSN för mer information.

> Omställningsstudiestöd – för dig som är mitt i arbetslivet - CSN Länk till annan webbplats.

Studiestartsstöd

I syfte att öka intresset för studier och stärka möjligheterna till arbete för arbetslösa med stort utbildningsbehov har riksdagen beslutat om ett nytt studiestöd: "Studiestartsstöd". Här på CSNs webbplats ser du vem som har rätt till studiestartsstöd och vilka krav som ställs.

> Studiestartsstöd – för dig som är arbetslös - CSN Länk till annan webbplats.

Är du intresserad av studiestartsstöd? Kontakta vår studie- och yrkesvägledare Martin Klavblom så kontrollerar ni tillsammans om du uppfyller kraven för att få bidraget, och skickar sedan in en ansökan till CSN. Det är CSN som beslutar om du får bidraget.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Anja Sonerud

SIDANSVARIG: Alexander Johansson