MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30.

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen. Vi ser till att du får svar. Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)


Program Hållbarhetsveckan Tillsammans 2021

Tillsammans

För andra året i rad anordnades Hållbarhetsveckan Tillsammans! Den inleddes med Strömstad in light Länk till annan webbplats. den 12 november och sedan följde ett fullt program under en hel vecka. Ta del av veckans programmet i efterhand nedan.

STRÖMSTADS KÖPMANNAFÖRENINGS FOTOTÄVLING

TEMA: LJUS OCH MÖRKER eller MILJÖ/KLIMAT/HÅLLBARHET

Bilderna skall vara tagna i Strömstads kommun i år, de skall inte innehålla reklam, eventuella personer i motivet skall inte gå att identifiera, bilden måste vara i en upplösning som blir bra på utskrift ca A4 eller 20x20 cm.

All info om hur du deltar läggs ut på Strömstads Handels facebooksida. Länk till annan webbplats.

UNGDOMSPOTT - FÖR DIG UNDER 20 ÅR
Vill du vara med och påverka? Har du en idé eller dröm du vill förverkliga? Behöver du stöd, hjälp eller pengar för att göra det? Hör av dig till oss så hjälper vi dig vidare! Läs mer här

INVIGNING AV LJUSSKULPTUR
Njut av ljusskulpturen "Trädkramaren" av konstnären Erik Olsson som tänds i Stadsparken 12 november och lyser fram till 12 december.

FÖRESTÄLLNINGEN KAFFEREPET PÅ KULTURHUSET SKAGERACK 19, 20, 21, 26, 27, 28 november

Kafferep med skvaller, humor och musik

Vi befinner oss på 30-talet. Det är förnäma Östermalmsfrun Richardsson i 84an tre trappor över gårn, som bjuder in till kafferep. Fru Richardsson spelas av Kari Richardsson. Den enda man som tilläts vara med på kafferepen var pastorn, spelad av Ulf Richardsson. Peter Dafteryd dyker upp oinbjuden till spektaklet. För är det något Peter älskar, så är det kaffe med dopp. Här bjuds det inte bara på skvaller och kaffe och bakverk på broderade dukar, utan också på humor och levande musik. Ett kafferep med knorr, kan man säga.

Kafferepsorkestern består av Nina och Bosse Markendahl, Åke Candell, Kenth Hansson, Tomas Hansson.

VÄLKOMNA!

Fika & Underhållning på Kulturhuset Skagerack: 330 kr per person
Bokning och info: Strömstad Bokhandel Tel 0526 100 25

Vi belyser återigen delar av Strömstad under ljusfestivalen STRÖMSTAD IN LIGHT - Se hela det fullspäckade programmet här Länk till annan webbplats.

TIPSPROMENAD 12-14 NOVEMBER

Spännande tipspromenad i stan om miljö & hållbarhet. Frågorna sätts upp i butikernas skyltfönster fredag eftermiddag. Lämna in din svarstalong senast måndag 15 november i postlådan till höger om ingången på Strömstad Turistinformation. Talongerna kan du hämta i alla Köpmannaföreningens butiker eller på Turistinformationen. Vinnaren får presentkort till ett värde av 2000 kronor som kan användas i alla Köpmannaföreningens butiker.

STICKNINGSHELG I STRÖMSTAD - BOHUSSTICKNING
AngoraGarnet bjuder åter igen in till event om Bohus Stickning och kurs i stickning på Scandic Laholmen den 12-14 november 2021. Ta chansen att lära dig mer om detta unika hantverk med fantastiskt boende vid Kosterhavet.
I helgens program får du med dig massor av historik och kunskap genom föredrag av Karin Askberger - skribent med inriktning på lokal kulturhistoria, och AngoraGarnets ägare Pernille Silfverberg som bland annat berättar om hela processen av uppfödning av angorakaniner till färdigt stickpaket. I programmet ingår även en kurs i Bohus Stickning.
Läs mer här! Länk till annan webbplats.

GALLERIET, ÖSTRA KLEVGATAN 3

Fantastiska konstverk av Peter Mandl; "FEMINA" - på GALLERIET i Strömstad. Öppet i samband med "Strömstad in Light" till 22.00. Öppet lördagar 12-15. Välkomna!

LÖPARTÄVLINGEN NOVEMBERFLÅSET

Under Hållbarhetsveckan Tillsammans anordnar Strömstad Löparklubb den 26:e upplagan av Novemberflåset. Ett landsvägslopp som vänder sig till både elit och motionärer. 10 kilometers banan är kontrollmätt och lättlöpt. Ett perfekt sätt att avsluta säsongen på, och kanske sätta personligt rekord. De som tycker att 10 km är för långt kan välja den kortare och lättare 5,3 kilometersbanan. Barnen, d.v.s. de som är 11 år eller yngre springer 1,0 km.

TÄVLINGSDAG: Lördagen den 13 November 2021

LÄS MER & ANMÄL DIG HÄR! Länk till annan webbplats.

AFTER RUN & INVIGNING AV UTSTÄLLNING PÅ KALLBADHUSET

Under lördagen genomförs den årliga löpartävlingen Novemberflåset Länk till annan webbplats.. Kom och njut av ett svalkande, salt havsbad och skön bastu efteråt löptävlingen! Ingen anmälan. Vi inviger också en utställning om kurortshistorien på Kallbadhuset denna kväll och det finns möjlighet att köpa mat från Restaurang Parks foodtruck som står parkerad utanför Kallbadhuset.

Tid: 16-22
Plats: Strömstads Kallbadhus

MATLAGNING I SKOGEN
Häng med på en mysig stund i skogen med brunch, lunch eller eftermiddagsfika som tillagas på plats.

Från parkeringen är det 15-20 min promenad, så kom en stund tidigare än utsatt tid. Ni får en digital karta efter anmälan, och följer en för dagen markerad stig genom trolsk skog med mossiga stenar, knotiga tallar och branta klippor. Det kan vara halt så ta på dig bra skor och ta med eget vatten! Framme vid lägerplatsen Skogsvilan, väntar en brasa, bänkar med fårskinn, er guide för dagen och lokala råvaror så långt säsongen bjuder. Ni bjuds på kaffe/te och mat. 6 platser per sittning.

När: 13 november klockan 11.00, 13.00 och 14.30 (1,5 tim per sittning)
Plats: Utomhus, i skogen på Tjärnö. Parkering Gullnäsgården.

MUSIKTEATERFÖRESTÄLLNINGEN ALICE!

Musikföreställningen ALICE! kommer till Strömstad den 14 november i samband med Hållbarhetsveckan Tillsammans.

I Alice! tar fyra framstående musiker och en animatör nya grepp om kompositören Alice Tegnérs (1864–1943) fantastiska musik. Du får höra både folkkära barnvisor och mer okända kompositioner från Alice Tegnérs musikskatt. Med ovanliga arrangemang och spännande animationer som projiceras över scenen skapas en drömsk värld och en annorlunda musikupplevelse för hela familjen.
Föreställningen är ca 40 minuter. Ålder: ca 2-7 år.
Boka din gratisbiljett här! Länk till annan webbplats.

VI FIRAR DEMOKRATIN 100 ÅR!

Mod, demokrati och jämställdhet
- En lunchföreläsning om jakten på de bortglömda rösträttskämparna i Bohuslän

Vi inviger utställningen MOD i Stadshuset! I samband med det hålls ett föredrag om den lokala rösträttskampen i Bohuslän. Många kvinnor känner sig historielösa då många av våra historiska förebilder har blivit osynliggjorda och bortglömda. Ett av många exempel är alla de människor som kämpade för kvinnlig politisk rösträtt och ett mer jämställt samhälle.
Välkommen till en föreläsning om rösträttskampen i Bohuslän - om mod, demokrati och jämställdhet.

Föredrag: Jienny Gillerstedt, Bohusläns museum
Tid: 15 november 12.00 (Öppet hus för utställningen 11-16)
Plats: Kommunfullmäktigesalen, Strömstads stadshus. Anmälan: kommun@stromstad.se

Jienny Gillerstedt från Bohusläns museum finns på plats i Stadshuset 15 november 13-16 för att berätta om utställningen!

DEMOKRATILABBET I KROKSTRAND

En dag i demokratins fotspår för femteklassare i och runt Krokstrands Folkets hus

Handslaget är den röda tråden under dagen. Handslaget är symbolen för rösterna som utifrån vitt skilda ståndpunkter kan enas. Handslaget är motsatsen till krig. Dagen startar med en vandring runt Krokstrands stenhuggarsamhälle med spännande berättelser om levnadsvillkoren som ofta var usla med hunger, sjukdomar och långa arbetsdagar. Det är här man förstår hur idéer om rättvisa och demokrati
började gro. Sedan följer lek och skulpturbygge med knott, smågatsten, på hamnplanen.
Efter lunchen kring eldstaden går vi in i Folkets hus och skapar en gestaltning av demokratins framväxt i
Krokstrand – DEMOKRATISPELET FYRA HÖRN – som sträcker sig från inköpet av första talarstolen och fram till att kvinnorna fick kliva över tröskeln och rösta för första gången i ett riksdagsval. Demokrati-labbet avslutas med filmen Granitbergens döttrar.
Programmet knyter an till läroplanen.

Premiär:
I Krokstrand måndagen den 15 november 2021 klockan 9-14 för klass 5 i Skee.
Arrangör: Krokstrands Folkets hus/kulturutskottet med stöd från Strömstads kommun.


VÄGEN TILL EN HÅLLBAR DESTINATION - SEMINARIUM PÅ KULTURHUSET SKAGERACK

Hållbar destination är ett av Strömstads styrkeområden – ett område med stor tillväxtpotential. Utvecklingsarena Strömstad välkomnar dig till ett hållbarhetsseminarium riktat till den lokala besöksnäringen. Vi informerar om pågående utvecklingsarbete och hur företag aktivt kan delta – med fokus på hållbar tillväxt och en hållbar destination.
Under seminariet kommer lokala företag presentera goda exempel från sin verksamhet och vi får även ta del av externa aktörers erbjudanden i hållbarhetsarbetet. Vägen till en hållbar destination bygger på val av riktning, medskapande och att vi aktivt arbetar för att ta Strömstad in i framtiden.

Plats: Kulturhuset Skagerack eller följ mötet digitalt via Zoom
Tid: 15 november 14:00-16:00

För agenda och anmälan: infocenter@stromstad.se

Varmt välkommen önskar Utvecklingsarena Strömstad

MÅ BRA GENOM HELA LIVET - OM PSYKISK HÄLSA & OHÄLSA

För alla anställda i Strömstads kommun. Föreläsningen äger rum tisdag 16/11 kl.12.10-12.50 via länk. Föreläsare är Christina Johansson, organisationskonsult och beteendevetare från vår företagshälsovård Avonova.

SUICIDPREVENTION PÅ KULTURHUSET SKAGERACK
Kommunalförbundet Fyrbodal bjuder in personer som i sin profession möter personer 65 år och äldre för en heldag om MHFA (mental health first aid) – första hjälpen till psykisk hälsa.

FÖRFATTARSAMTAL EGIL MIDTBÖ - VAD HÄNDE EGENTLIGEN UNDER KRIGET I NORGE

Alla vet att historieböckerna skrivs av vinnarna. Efter Tysklands nederlag i 2:a världskriget präglades den efterföljande norska historieskrivningen av modiga motståndsmän, anti-nazism och ett samlat norskt folk mot den tyska ockupationsmakten. Men var det hela sanningen? Efter kriget låg tystnaden som en som en tjock dimma över det norska samhället. Det fanns undanträngd skam, skuld och en mycket mer komplex bild som ingen vågade berätta: Det norska samhället hade profiterat och samverkat med nazisterna genom kriget.

I Egil Midtbös debutroman ”Tystnaden i Sokndal” skildras denna tystade och kontroversiella berättelse genom ögonen på två fängslande livsöden.

När: 16 november 18.00
Plats: Välkommen till församlingshemmet i Strömstad kyrka, fika kommer att finnas på plats.

Ingen bokning, fri entré.

FÖRELÄSNING - HÄLSA MED INDIVIDEN I FOKUS - ANDNING, KROPPSPRÅK & HÅLLNING
med Eva Lindskog Johansson

Livet är härligt! Ibland.
Ibland är livet utmanande. Under vår stund får du ta del av tankar och verktyg som kan bidra till att må bra och behålla sin kraft också i tider då livet utmanar.
Anmälan på telefon 010-33 00 900 eller sv.se

När: 16 november kl 18 -19
Plats: Stadshuset Strömstad

UNGDOMSFÖRFATTARE PÅ KULTURHUSET
Författarsamtal med Kerstin Lundberg Hahn för alla årskurs 6 i Strömstads kommun.

LIVSVIKTIGA SNACK - FÖRELÄSNING MED SUICIDE ZERO

Suicide Zero och Strömstads kommun bjuder nu in föräldrar med barn 9-12 år till en digital föreläsning.
Livsviktiga snack är ett initiativ av Suicide Zero och en del i organisationens suicidpreventiva arbete. Forskning visar nämligen att ju tidigare barn lär sig att uttrycka sig och prata om känslor, desto bättre klarar de av tonårens och livets stora utmaningar. Föreläsningen är framtagen utifrån materialet i boken ’Livsviktiga snack’ som Suicide Zero skickade ut till 117 500 föräldrar i Sverige i
maj 2020. Läs mer på www.livsviktigasnack.se Länk till annan webbplats.

Välkommen att anmäla dig redan idag!

Datum: 17 november 2021
Tid: 19.00-20.30
Plats: Via Teams (länk skickas ut i samband med anmälan)
Anmälan: Terése Lomgård, folkhälsostrateg Strömstad kommun, terese.lomgard@stromstad.se

FÖREDRAG: FOSSILFRIA ARBETSMASKINER & FORDON, HUR SER UTBUDET UT?

Christoffer Widegren, som arbetar på ett uppdrag kring fossilfria maskiner för Fyrbodals kommunalförbund, ger en marknadsöversikt från handhållna maskiner till lastbilar och entreprenadfordon, samt en inblick kring ekonomiska förutsättningar. Jobbar du med fastighetsförvaltning, skötsel av grönytor eller använder dig av ovanstående i din verksamhet, ta chansen! Möjligheter till enskild rådgivning efteråt. Är du bara nyfiken på elektrifiering av mer än personbilar, välkommen du också!

Onsdag 17 november kl 15-16 på Skagerack.

…häng kvar, ta en fika och fortsätt lyssna till:

KOM & LÄR DIG MER OM KLIMATLÄGET - ALLVARLIGT MED INTE HOPPLÖST!

Föreläsning med Tobias Källqvist från Fyrbodals kommunalförbund och energirådgivarna Eva Ginstrup och Pål Kindblom. Med sommarens extremväder och den nysläppta klimatrapporten från IPCC har klimatförändringarna hamnat högt på agendan. Läget är mycket allvarligt, samtidigt har vi goda möjligheter att vända utvecklingen om vi agerar nu. Strömstads kommun bjuder i samarbete med Fyrbodals kommunalförbund och Energirådgivningen in till en föreläsning om dagens allvarliga situation utifrån klimatrapporten, men också för att visa vägen ut ur krisen mot visionen om ett fossilfritt samhälle. Efter föreläsningen finns möjlighet att få energirådgivning.

Onsdag 17 november kl 16-17 på Skagerack

För ytterligare information: maria.aronsson@stromstad.se eller 0526 19408

ELEVFÖRELÄSNING OM HEDERSRELATERAT VÅLD

Alla elever i Strömstads gymnasium bjuds in till elevföreläsning om heder och hedersrelaterat våld. Föreläsningen sker på skoltid. Föreläsare är Ibrahim Mohammad. Ibrahim föreläser även för gymnasiets personal under eftermiddagen.

FATTA LAGEN & BLI OKROSSBAR

Ett författarsamtal med Dona Hariri som skrivit boken Fatta lagen! Särskilt för dig som är ung i Strömstad.

Boken Fatta lagen! förklarar på ett lättfattligt sätt skillnaden mellan förolämpning och förtal, varför det aldrig är en bra idé att jobba svart eller vad samtycke till sex egentligen innebär. Med den vill juristen Dona Hariri ge alla medborgare rätten till sin rätt.

Du får även höra Arvid Brandström, journalist på Strömstads Tidning om hur han grävde fram sanningen om romerna som fick sitt hem skrotat av Tanums kommun. För detta blev han nominerad till guldspaden och romerna fick sin upprättelse.

Dona Hariri (f. 1988) är en svensk jurist, människorättsaktivist, programledare och föreläsare. .Tolv år gammal köpte hon sin första lagbok på en secondhandbutik och prövade att ta sig igenom den utan att lyckas. Driven av revanschlusta började hon utbilda sig till jurist direkt efter gymnasiet. Nominerad till Årets jurist 2016 och listad som en av Sveriges 100 framtida makthavare.

I samarbete med Strömstads bibliotek, Kulturrådet och Strömstads Shoppingcenter.

När: torsdag 18 november 16.00-18.00
Var: Strömstads Shoppingcenter

BREATHWALK - Yoga till fots i pannlampans sken med May Ingridsdotter

Vi gör yogarörelser, promenerar med fokus på andning och mantra i kombination med steg och rytm som stillar sinnet. Uppmärksamheten skärps i mörkret, färger och ljud blir starkare, vi möter ljus och skuggor, regndropparna och det kala berget gnistrar som diamanter. Hur du går, din hållning och hur du håller blicken påverkar hur du mår. Passet avslutas med meditation, en inre vandring.

Skor och kläder efter väder. Vi promenerar oavsett väderlek. Ta på dig som för en långsam promenad. OBS! Pannlampa behövs!

När: Torsdag den 18 november kl. 18, 1,5 tim
Plats: Hällekind, samling på den övre avgiftsfria parkeringen på Hällekind

 

VÅGA FRÅGA-FÖRELÄSNING MED SUICIDE ZERO

En föreläsning i hur du som medmänniska
kan bidra till att rädda liv.
Suicide Zero och Strömstads kommun bjuder nu in
allmänheten till en digital Våga Fråga-föreläsning. Vi går igenom fakta och myter om självmord, lär dig känna igen och bli uppmärksammad på varningstecken på psykisk ohälsa och ger dig tips och råd på hur du kan stötta någon i din närhet som har det
svårt. Läs mer på www.suicidezero.se Länk till annan webbplats.

Datum: 18 november 2021
Tid: 19.00-20.30
Plats: Via Teams, länk skickas ut i samband med anmälan
Anmälan: Terése Lomgård, folkhälsostrateg Strömstad kommun, terese.lomgard@stromstad.se


MINGEL FÖR LOKALA FÖRETAG PÅ LAHOLMEN

Välkommen till Strömstads kväll!

Den 19 november 19:00 anordnar vi på Event Marketing UF ett event på Scandic Laholmen i lokalen Lindholmen. Eventets syfte är att stötta det lokala butikerna runtom i Strömstad som drabbats hårt av den pandemi som varit. Du som gäst får en underhållande kväll med bland annat modevisningar, musik och chansen till att vinna stora utlottningar från Strömstads lokala butiker! Kom för att stötta det lokala tillsammans!

Biljetter kan köpas via sociala medier, mail eller i någon av följande lokala butiker: Evalvi, Etage och Dahlgrens skor.

Mer info på Instagram och facebook: @eventmarketinguf

Tid: 19.00 fredag 19 november

Plats: Scandic Laholmen, i lokalen Lindholmen

Logo Strömstad inLight.
after run
Logo mental hälsa.
påsarna
rösträtt
globala målen
alice

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Tove Meyer

SIDANSVARIG: Maria Aronsson