Entrén på konsthallen Lokstallet med skulpturpark på utsidan.

Program Konsthallen lokstallet 2023

Varmt välkomna till en spännande säsong på Konsthallen Lokstallet i Strömstad. Utöver programmet nedan arrangerar vi konserter, föredrag och andra kulturevenemang. Fri entré. Håll även utkik på vår facebooksida Länk till annan webbplats. för uppdaterad information.

utställning 2023

VERNISSAGE & ÖPPNING AV LOKSTALLET 29/4

29/4 – 11/6 Present in Absence
Maria Q Brising – Zsuzsanna Larsson Gilice – Angelica Olsson

De är alla tre utbildade på Konsthögskolan Valand i början av 2000-talet och de har tidigare gjort ett antal utställningar tillsammans.

De äger gemensamt ett intresse för det svartvita men uttrycken skiljer sig åt. Det melankoliska möter det utopiska, det episka berättandet möter det fragmentiserade språket och det hårda metalliska står mot det lilla och sköra. I dessa möten av motsatser uppstår en dynamik och dramatik som förhöjer upplevelsen i rummet.

Vernissage 29 april 13.00 (Konsthallen håller öppet 12.00 - 16.00)
Invigningstal 13.00 av Marie Edvinsson Kristiansen, vice ordförande i Kommunstyrelsen i Strömstad.
Presentation av utställningen framförs av Tom Sandqvist som är författare och professor i konstens teori och idéhistoria samt docent i konstvetenskap.

Läs mer om Tom Sandqvist ord om utställningen här! Pdf, 22 kB.

Performance av Gabriel Edvinsson

Nyckelord för Edvinssons konst är platsspecificitet, ljud, fiktion, berättande och magi.

Gabriel Edvinsson

Ljudkonstnär Gabriel Edvinsson. Foto: Layla van der Oord

3/6 Konsert med konsert-accordeonist Minna Weurlander 16.00

Minna Weurlander

Foto: Lisalove Bäckman

Minna Weurlander är född och uppväxt i Finland. Musiken förde henne till Sverige där hon sedan länge är verksam som konsert-accordeonist och kompositör. I denna egenskap har hon samarbetat med allt från symfoniorkestrar till moderna, experimentella dans- och teaterföreställningar, opera- samt filmproduktioner. Minna experimenterar gärna med accordeonets klanger. Hennes musik och spelsätt har influerats starkt av den ryska accordeon-traditionen och förstås även av den argentinska tangon. Fri entré!


EXAKTHETENS AMBIVALENS 17/6-30/7

Kristina Eriksson – Hans Lannér – Sixten Lundbohm – Anders Widoff

"Föremålen och människorna som möter oss är exakta och direkta men samtidigt ambivalent drömska och undanglidande. De strävar efter att komma nära, inte motivet utan sig själva.
De är språk, upprepningar, stamningar, som metodiskt strävar mot en vetenskap som inte finns.
De söker kontakt, att slå en bro och göra det fula till ett nödvändigt vackert.
I distraktion försöker de omfamna det vi inte vet.
Att lyckas med detta är lika svårt som att fånga en fjäril med händerna."

-Yngve Brothén, utställningsproducent

Vernissage 17/6 13.00
Invigningstal av Carl Forsberg, vice ordförande i Kulturnämnden i Västra Götaland
Musikframträdande av Emilia Almén, artist med rötter i Strömstad

5/8 – 17/9 Framsynt bakåtblickande

Grgur Akrap – Daniel Ekta – Björn Kjelltoft – Magnus Gramén
VERNISSAGE LÖRDAG 5 AUGUSTI 13.00

29/4 – 17/9 Skulpturpark

Konserter & EVENEMANG

Mikael Goudee

6/8 Boksläpp "Bohuslänska samtal & tecken i tiden

Konstförvandlingar. Folklig berättarkonst från Bohuslän möter samtida konstuttryck.Bengt af Klintberg, folklivsforskaren och författaren, samtalar med musikkritikern och författaren Magnus Haglund. Välkommen att ta del av ett oförutsägbart samtal och äventyrliga tankespår.

Båda författarna utkommer i sommar med nya böcker. Magnus Haglund med "Tecken i tiden: 18 texter om konstförvandlingar", Bengt af Klintberg med "Anna Snövit i berget: Folksagor från Bohuslän". Enklare förtäring. Böcker att köpa. Folk att träffa. Arrangörer: Konsthallen Lokstallet, Strömstads museum och Bokförlaget Korpen.

Alla välkomna!


Performance

29/4 Gabriel Edvinsson

UWE BRESSNIK PÅ KONSTHALLEN LOKSTALLET 11/8 – 13/8 kl. 12.00 -16.00

Konstnären Uwe Bressnik från Wien, Österrike kommer att i en performance på Konsthallen Lokstallet presentera den nya och utökade engelska utgåvan av sitt album:

"THE SOUND OF SILENCE - SOUL SOURCE RECORDS, ARANGEMENTS, WAVES & VIBES" Detta är ett konstobjekt som innehåller ett utvikbart dubbelalbum med Uwe Bressniks bildkonst på temat: ”VINYLEN, LJUD/MUSIK”

Mellan 11/8 - 13/8 kl. 12.00 – 16.00 framför han sin performance och publiken får då den exklusiva möjligheten att i dialog med konstnären också erhålla ett personligt utformat exemplar av singelskivan: ”SOUL SOURCE DUBPLATES”. cv https://uwe-bressnik.info/schallplatten Länk till annan webbplats.

The sound of silence”, Uwe Bressnik.

Uwe Bressnik