Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

GLITTER, ÅSNOR OCH GETTER I SNART ETT-ÅRSJUBILERANDE SKEE FÖRSKOLA

Glitter, åsnor och getter i snart ett-årsjubilerande Skee förskola

Glittergardiner, Nalle Puh, Petter med getter, hajar på golvet, rum för vattenlek och en minidjungel i hallen. I Strömstads nyaste förskola i Skee finns gott om möjligheter till lek, bus och eftertanke för både barn och personal.

Nalle Puhs visdomsrader på tavlan i personalrummet sätter liksom riktningen; ”Vilken dag är det? frågade Puh. Det är idag, svarade Nasse. Åh, det är min favoritdag! sa Puh”. På Skee förskola tar man vara på dagen, så där som barn oftast är världsbäst på.

Tulpanen, Tussilago, Blåvingen, Smörblomman, Vitsippan och Blåklockan – det är namnen på förskolans sex avdelningar. Jenny, som jobbat här sedan starten, gör ett överslag och finner att här finns cirka 90 barn totalt. Tillförordnade rektor Ulrika Bogren fyller i - här jobbar ett 20-tal förskolelärare och barnskötare.

Bilbana och lek med vilda djur.

Skee förskola firar snart ett-årsjubileum, verksamheten invigdes i början av mars förra året. Byggnaden har allt man kan vänta sig av en förskolelokal 2020 – bra innemiljö, miljöriktig uppvärmning med solceller, rum för sopsortering och energieffektiva torkrum – här ska det vara både lättarbetat, trivsamt och klimatsmart.

Det har tagit lite tid att få ordning på utegården och liksom att ”boa in sig” i byggnaden. Nu är den inredd av pedagoger med barnens bästa för ögonen. Mjuka soffor att mysa i, vattenrum, bord att samlas kring, ateljéer för fantasifulla små händer och sittgrupper för brädspel. I fönstersmygen kan man köra rally på bilbana eller leka djungel med vilda djur. Avdelningsteman som Petter och hans fyra getter och Nalle Puh ger tillhörighet och fokus för barn och vuxna.

Visst har det under året funnits kritiska röster som ifrågasatt allt från ofärdig utemiljö och logistik till vikariebehovet. Gården förbättras stadigt, ett vindskydd och ännu en rutschkana för de mindre barnen är på gång och i en av de tre ateljéerna tillverkas en gråmålad Ior i trä av en gammal spinnrock. Nalle Puhs långörade åsnekamrat ska bli förskolans egen rondellhund på utegården i vår, med cykelbana och planering runt om.

De lediga tjänsterna är tillsatta och personalstyrkan laddar – här ska det råda vi-känsla – alla barn är allas barn! Anette, nyinflyttad förskolelärare från Karlstad, gör sin första arbetsvecka på förskolan och säger att hon trivs gott. Trygga kollegor ger trygga barn. I lunchrummet dukas det för dagen fram tårta. Rektor Bogren får smaka, alla ska med ombord. Hon lyssnar intresserat på personalens tankar om att göra om nuvarande matsal till ett motorikrum med hinderbana, kuddar och plats för bollspel.

En blek februarisol har precis klättrat upp över granridån strax bortom förskolan. Jenny pekar ut genom fönstret:

Där, längs med fårhagen, går stigen till skolans uteplats uppe i skogen. Det är lätt att tänka sig små lämmeltåg av overallklädda barn på fältet. Än är uteplatsen inte så mycket mer än en just en plats att gå till, men skogens rum räcker ändå långt. Här väntar ett igelkottsbo och insektshotell på små och stora besökare mot vårkanten.

Nalle Puhs visdomsrader på tavlan i personalrummet; ”Vilken dag är det? frågade Puh. Det är idag, svarade Nasse. Åh, det är min favoritdag! sa Puh”.

Undersköterska - ett framtidsjobb!

Trots att fler har bättre hälsa hela livet ökar behovet av äldreomsorg
och det behövs fler undersköterskor och sjuksköterskor. Bara i Strömstad behöver vi rekrytera ett hundratal
nya undersköterskor de närmaste åren.

Undersköterskor arbetar inom äldreomsorg,
sjukvården, psykiatrin och
funktionshinderområdet. Vanliga arbetsuppgifter inom äldreomsorgen är personlig omvårdnad, hjälp med måltider, städning, tvätt, handling
och andra ärenden. På delegation från sjuksköterska sköter undersköterskor också medicinering och sårvård.

Text

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Karin Mellberg Jansson