Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppet 08:00-16:30
Växel 0526-190 00

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

*Vi återkommer till dig inom fyra arbetsdagar och meddelar att vi tagit emot din synpunkt. Efter ytterligare tio arbetsdagar meddelar vi vad vi tänker göra åt saken. För dig som valt att få svar via vanligt brev kan det ta ytterligare någon dag.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)
Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna

Några av Strömstads deltidsbrandmän.

Nerv, blåljus och gemenskap

Strömstads räddningstjänstpersonal i beredskap ser till att utryckningsverksamheten fungerar dygnet runt. Puls, samhällsnytta och gemenskap håller samman teamet som har brandstationen som bas. Plats för fler som vill satsa finns alltid!

Ombyte pågår vid räddningsstationen i Strömstad. Ett gäng ska åka till Tanum för rökövning, sådana genomförs regelbundet. Det byts några ord, någon hinner med en kaffe. Plötsligt går ett larm, en person har fått hjärtstopp strax utanför centrum. De som är ombytta är på väg ut i utryckningsbilen på några sekunder. Ambulansen får komma efter.
– Vi gör ingen prioritering i dessa fall, förklarar räddningsledare Rolf Olausson. Den som står närmast åker. Räddningstjänstpersonalen är sjukvårdsutbildade och kan hjärt- och lungräddning.

Fyra lag

Räddningstjänsten i Strömstad har fyra lag om sex medarbetare med beredskap var fjärde vecka. Den veckan är det personsökaren som styr hur arbetsdagen ser ut. Inte sällan kan man behöva lämna arbetsplatsen i ett huj, och välvilliga arbetsgivare är ett måste. Men så är också hela utryckningsverksamheten beroende av deltidsanställd räddningstjänstpersonal. Det är ett vanligt upplägg i mindre kommuner, bara större kommuner har heltidsanställd räddningstjänstpersonal.

Roligt uppdrag

För att bli räddningstjänstpersonal krävs god fysik samt jobb och bostad nära räddningsstationen. När larmet går ska man kunna inställa sig på fem minuter. Erland Törnblad jobbar och bor i närheten, han har varit i kåren i 23 år.

– Det är en grej detta, ett häftigt uppdrag man kan minnas när man blir gammal! säger han.

Deltidaren Ola Zetterlund jobbar som VA-chef i Norge, arbetsgivaren låter honom jobba på hemmaplan den vecka han har jour. Heltidsanställde Glenn Domare Gustafsson fyller på:
– Det är otroligt roligt jobb, man får göra de mest varierade insatser! Kanske bärga en båt, rädda en häst i dike, sanera olja och förstås undsätta medmänniskor vid bränder eller svåra olyckor.

Så fungerar det

Systemet med räddningstjänstpersonal i beredskap är ryggraden i svenska kommuners räddningstjänst. Av landets totalt närmare 16 000 räddningstjänstpersonal är omkring 10 700 deltidsanställda.

Som deltidsanställd räddningspersonal får man utbildning inom bland annat brandskydd, beredskap, farliga ämnen samt hjärt- och lungräddning. Strömstads räddningstjänst består av stationer i Strömstad och Skee samt rädd- ningsvärn på Nord- och Sydkoster.

Uppdraget går parallellt med ett vanligt jobb, var fjärde vecka har du beredskap för att rycka ut vid olyckor och bränder. Ersättning ges per utryckning samt som fast beredskapstillägg.

Med räddningstjänstpersonal som medarbetare får arbetsgivaren en professionell livräddare. - Intresserad?

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Isaksson

SIDANSVARIG: Karin Mellberg Jansson