HJÄLPTJÄNSTER

MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppet 08:00-16:30
Växel 0526-190 00Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

*Vi återkommer till dig inom fyra arbetsdagar och meddelar att vi tagit emot din synpunkt. Efter ytterligare tio arbetsdagar meddelar vi vad vi tänker göra åt saken. För dig som valt att få svar via vanligt brev kan det ta ytterligare någon dag.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Handeln i Strömstad

Handeln i Strömstad, tillsammans med restaurang och hotell, är den näring som omsätter mest och har flest antal anställda. Det framgår av en analys över handelsflöden i Strömstads centrum. Utredningen är genomförd av HUI (Handelns utrednings institut i samarbete med Fastighetsägarna).

Rapport: CItyindex Strömstad 2019

Rapporten är beställd av Strömstads kommun i syfte att fördjupa kunskapen om handeln i Strömstads centrum relativt den övriga gränshandeln.

Den totala kommersiella tillväxten för Strömstads stadskärna uppgick till 7,9 procent eller 200 miljoner kronor perioden 2017-2018. Den omsättningsmässigt största branschen i Strömstad var dagligvaror följt av hem och fritid. Dagligvaruhandeln i Strömstad, som domineras av Eurocash och Systembolaget, uppvisade en tillväxt om 6,5 procent eller 155 miljoner kronor under 2018, vilket till stor del beror på en positiv utveckling för de jämförbara butikerna som växer kraftigt. Med jämförbara butiker avses de butiker som haft verksamhet både 2017 och 2018.

Inom hem och fritid står apoteken, Sportshopen och Elon för en stor del av branschens omsättning. Under 2018 uppvisade branschen en positiv utveckling och försäljningen växte med 5,2 procent eller 11 miljoner kronor jämfört med året innan. En etablering i Strömstad Galleria i kombination med en stabil utveckling för de butiker som fanns sedan tidigare bidrog till den positiva utvecklingen. Restaurang och café växte med 5,1 procent eller 8 miljoner kronor under året.

Hotell växte med hela 30,7 procent eller 31 miljoner kronor. Beklädnad är en av de branscher som påverkas mest av den ökade konkurrensen från e handeln, men branschen påverkas också av att kläder har tappat som statusmarkör bland de svenska konsumenterna. Istället har heminredning, resor, restauranger och upplevelser fått ökad uppmärksamhet. Mellan 2017 och 2018 minskade beklädnadshandeln i stadskärnan med 16,9 procent eller 40 miljoner kronor. Den största anledningen är butiksstängningar i Strömstad Galleria.

Läs hela rapporten här! Pdf, 1.5 MB.

För fördjupade siffror och handelsindex för Strömstads detalj- och sällanköpsvaror, se handelnisverige.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rapport: cityindex, Strömstad 2019

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Richard Holm