Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Dialog om möjligheter och utmaningar för marina näringar

Vad behövs, vad kan vi lösa tillsammans och hur skapar vi goda förutsättningar för näringslivets utveckling? Det var frågeställningar som bildade utgångspunkt för onsdagens dialogmöte där företrädare för Tjärnö marina laboratorium, vattenbruksföretagen Ostrea och Nordic Seafarm mötte ledamöter från kommunstyrelsens arbetsutskott samt tjänstepersoner från olika delar av Strömstads kommun.

Kent Hansson, kommunstyrelsens ordförande, betonade inledningsvis vikten av att han med flera ledamöter som nu får chans att träffa företagen. Dels för att få en bild av de behov som finns, dels för att diskutera vilka förutsättningar som krävs för företagens utveckling och hur kommunen kan bidra.

Sara Arvenberg, verksamhetschef för gymnasiet, Vuxenutbildningen och grundskolan, informerade om pågående insatser för kompetensförsörjning och samverkan skola-näringsliv.

- Marina näringar är för många okända branscher, konstaterade Arvenberg som gärna vill att skolan ska bredda sitt utbud och visa fram jobbmöjligheter i dessa branscher. Kompetensförsörjning konstaterades viktigt för alla näringar och det finns alla möjligheter för marina näringar att komma med önskemål om utbildning för egen kompetensförstärkning. Så har bland annat skett inom bland annat besöksnäringen där nya utbildningar startats efter önskemål från lokala företag.

Anslaget togs väl emot av företrädare för Tjärnö marina laboratorium som har en ambition om ytterligare samarbete med Strömstad Gymnasium.

- Gymnasiet en viktig roll för att utbilda entreprenörer som kan utveckla och driva marina näringar framåt, sade Susanne Lindegarth, utbildningssamordnare vid TMBL.

Gunnar Cervin för företaget Nordic SeaFarm, en avknoppning från TMBLs tidigare försöksodling av brunalger, gav företagens syn på utvecklingsmöjligheterna för branschen.

- Det torde finnas stora förutsättningar för tillväxt eftersom vår inhemska näring är så liten och vi fortsatt importerar mycket av den sjömat som säljs i handeln, sade Cervin. I norra Bohuslän finns företagen Ostrea med ett 20-tal anställda, och Nordic Sea Farm med cirka tio anställningstillfällen.

I fråga om hinder för utveckling lyftes utmaningar kring odlingstillstånd men även tillgång till lokaler och kajanläggning för hantering och beredning av råvaran. Nordic Seafarm hoppas växa ur nuvarande lokaler som förhyrs av TMBL, och önskar hitta nya möjligheter i närheten av laboratoriet eftersom kompetensen finns där. Beredning av algråvaran görs i nuläget i Dingle, men kan enligt Cervin flyttas om lämplig lokalisering hittas.

Christian Vorbech lyfte fram behovet av att klustra företag inom näringen för att hjälpas åt med allt från infrastruktur till kompetens. Ostronnäringen bedömdes ha stor potential, Sverige ligger långt efter vattenbruksländer som till exempel Danmark och Holland. Statligt stöd för infrastruktur, lagstiftning som medger utveckling och nya strategier för odling av hållbara, resistenta arter som lämpar sig för odling är faktorer som idag ger andra länder konkurrensfördelar. Företaget har idag en produktionsanläggning på Sydkoster och hoppas kunna utöka verksamheten, en ”bruksindustri” i samverkan med andra företag är det långsiktiga målet.

Pierre De Wit, biträdande stationschef vid Tjärnölaboratoriet ser goda möjligheter för TMBL att stödja utvecklingen av ett hållbart vattenbruk. Forskning som gynnar näringen som helhet är ledstången. Matchning mellan studenter och lokala företag är en framtidsvision, och att de genom ett bra mottagande får förutsättningar att starta egna företag. Gemensamma forskningsprojekt med företagen lyftes som en möjlighet, akademin kan också bidra till företagens egen kunskapsutveckling.

Offentliga aktörer på alla nivåer konstaterades ha en roll som både möjliggörare och myndighetsutövare, den senare rollen kan uppfattas som begränsande men handlar om att följa gällande regelverk. Många av de förutsättningar som krävs för expansion i norra Bohuslän konstaterades avslutningsvis finnas; ett friskt hav, tillgång till kunskap via TMBL, en intresserad kommun samt driv och utvecklingsvilja hos lokala företag. Lars Tysklind betonade vikten av att lyfta frågan om behov av lättnader i lagstiftningen till nationell nivå. Pågående arbete med havsplaner på riksplanet kan vara en möjlighet att utnyttja för bättre förutsättningar för näringarna i fråga om lokalisering. Marie Edvinsson konstaterade att en utmaning alla delar är att hitta en plats för ett kluster, en fysisk plats där alla har rätt ingång och möjlighet att utvecklas.

Konkreta medskick från företagen i fråga om kommunens roll för företagens tillväxt summerades till:

· Definiera lämpliga områden för vattenbruk i samhällsplaneringen och stödja lokalisering av växande företag. Behov finns av odlingsplatser, plats för utskeppning och omlastning med landanknytning och hamnfaciliteter samt lokaler för beredning.

· Underlätta för klusterbildning genom samverkan mellan företag, akademi och andra utbildningsorgan.

· Skapa en kontaktyta som offentlig part för dialog och samverkan i syfte att dra nytta av utlysningar av EU-projekt där samverkan med offentliga aktörer ibland behövs.

Avslutningsvis konstaterades att dialog om och förståelse för vad kommunen inom sitt ansvarsområde kan göra för att skapa förutsättningar för tillväxt inom näringen är viktigt. En förutsättning är att näringen är tydlig med vilken hjälp som behövs.

Deltagare:

Pierre De Wit, Helene Verman, Susanne Lindegarth, TMBL. Christian Vorbech, VD Ostrea, Gunnar Cervin, Nordic Sea Farm. Kent Hansson, Lars Tysklind, Mats Granberg och Marie Edvinsson, kommunstyrelsens arbetsutskott. Björn Richardsson, Roland Kindslätt, Richard Holm, Sara Avenberg, Anja Sonerud, Maria Kvarnbäck, tjänstepersoner, Strömstads kommun.


Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Leon Eriksson

SIDANSVARIG: Leon Eriksson