Tänk på det här när du ska starta eget
Vill du starta eller ta över en livsmedelsverksamhet? Det är mycket att tänka på och för att göra det lite enklare för dig har vi försökt att sammanfatta det viktigaste här.
Tänk på att du inte får öppna din verksamhet innan du registrerat din livsmedelsanläggning hos miljö- och byggnämnden, så var ute i god tid.
Information om hur du registrerar din verksamhet
Krav på lokalen
En livsmedelslokal måste uppfylla vissa krav.
Mer information om vilka krav som gäller
Kunskap
Kunskap i livsmedelshygien är en förutsättning för att kunna driva en livsmedelsverksamhet.
Mer information om utbildning i livsmedelshygien
Rutiner
Egenkontroll är företagens rutiner och kontroller för bland annat rengöring, förvaring och hantering. Kraven på egenkontroll varierar beroende på verksamhetens storlek och art.
Bra att tänka på när du ska starta en livsmedelsverksamhet
Om du planerar att starta en livsmedelsverksamhet finns det en hel del som kan vara bra att tänka på. Du behöver exempelvis kontakta ett antal olika instanser.
- Hyresvärden/fastighetsägaren - Kan din planerade verksamhet tillåtas i huset
- Kontakta en sotare för att ta reda på kraven på ventilation för din typ av verksamhet
- Bygglov/anmälan - Får du lov att ha din typ av verksamhet i området/lokalen?
- Behöver du söka bygglov eller göra en anmälan?
Avfall och fettavskiljare
Du måste ha abonnemang för att få ha så kallad fettavskiljare och avfallshantering.
Kontakt
Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se
Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider Länk till annan webbplats.
Länkar
Tipsa EN VÄN
SENAST UPPDATERAD: , Helena Cavalli-Björkman
SIDANSVARIG: Helena Siljeberg