Besök av livsmedelsinspektör
Vad du äter och dricker påverkar din hälsa. Fräscha råvaror och rätt hantering är viktigt. För att säkra kvaliteten på våra livsmedel kontrollerar miljö-och byggnämnden de livsmedelsanläggningar som finns i kommunen.
Livsmedelskontroll
Det finns drygt 320 olika företag som hanterar livsmedel i Strömstad. Till dem räknas allt från grossister, butiker och vattenverk till restauranger, skolkök och korvvagnar.
Vi är två livsmedelsinspektörer som arbetar med att kontrollera de verksamheter som hanterar livsmedel i Strömstads kommun. Vi gör både föranmälda och oanmälda besök.
När vi kommer på besök kontrollerar vi om verksamheten uppfyller lagstiftningens krav. Personalen får berätta om rutiner, resultat av mätningar och kontroller och hur eventuella brister har hanterats. Verksamhetsutövaren ska också kunna visa att alla som hanterar livsmedel i anläggningen har tillräckliga kunskaper om livsmedelssäkerhet. Ibland tar vi också prov på olika livsmedel.
Målen med livsmedelskontroll är att:
- konsumenterna ska vara trygga och säkra när de handlar och äter mat i kommunen
- ingen ska bli sjuk
- inga skämda livsmedel ska säljas
- konsumenterna inte ska bli lurade
Livsmedelsföretagarens ansvar
Det är livsmedelsföretagaren som är ansvarig för att livsmedlen är säkra, rätt märkta och att de kan spåras ett steg bakåt, och i vissa fall ett steg framåt, i livsmedelskedjan. Det gör att företaget ska ha bra rutiner och övervaka tillverkning, servering och försäljning av livsmedlen.
Kontakt
Kommuncenter
0526-190 00
kommuncenter@stromstad.se

Text
Tipsa EN VÄN
SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson
SIDANSVARIG: Helena Siljeberg