HJÄLPTJÄNSTER
Det är många i Strömstad som är drabbade av att gränsen till Norge helt eller delvis stängts. Det är också ett läge där vi har möjlighet att ställa om. Du kanske vill utveckla dig i det du redan arbetat med eller vill skaffa dig kunskaper och erfarenheter inom en annan bransch?
Här har vi samlat information och tips för dig som privatperson, som förlorat eller riskerar att förlora jobbet och vill hitta vägar vidare.
Även om du får ersättning i form av a-kassa eller aktivitetsstöd har du möjlighet att samtidigt få tillfällig sysselsättning. Ett exempel är att du har möjlighet att skugga en lärare, vilket betyder att du är med en lärare i hens dagliga arbete bland elever. Det behövs fler som får upp ögonen för läraryrket. Här är en chans att få inblick och erfarenhet! Kontakta oss, så får du reda på mer!
Sara Arvenberg
Verksamhetschef Strömstad Gymnasium och vuxenutbildning
sara.arvenberg@stromstad.se
Eva Eriksson
Verksamhetschef grundskola
eva.eriksson@stromstad.se
Martin Dalenius
Verksamhetschef förskola, kulturskola och bibliotek
martin.dalenius@stromstad.se
Om det någon gång är dags att fundera på att studera så är det nu! Att läsa, vare sig det är en konkret yrkesutbildning eller en bredare akademisk inriktning, innebär att det öppnas nya dörrar. Det är inte alltid så lätt att veta var man ska börja och vilken utbildning som skulle passa just dig. Träffa en studie- och yrkesvägledare som kan vägleda dig och göra det enklare att ta klivet och börja studera.
» Mer om vägar till utbildning, studie- och yrkesvägledning och studiefinansiering
Strömstads kommun har hela tiden behov av vikarier som snabbt kan rycka in vid frånvaro inom omvårdnad, skola, kök och lokalvård. Håll utkik på kommunens lediga jobb. Där annonserar vi när vikariepoolen behöver fyllas på och då kan du ansöka om att bli timvikarie. Kommunen strävar efter att ha lagom många listade så att de som ingår i vikariepoolen är aktiva och tilldelas jobb istället för att bara stå på en lista.
Hösten 2020 ordnade vi en serie jobb- och utbildningsträffar via Teams där deltagarna kunde orientera dig i vad som erbjuds på hemmaplan och av samhällets aktörer när det gäller jobb och studier. Träffarna ägde rum 17 november, 24 november och 1 december. Inspelningen är lite över en timme lång, men det går fint att bara ta del av det som känns mest intressant för dig. I början redovisas träffens innehåll.
Strömstads kommun rustar just nu för ett omställningskontor, dit arbetssökande och företag kan vända sig och få stöd och vägledning.
Det finns goda möjligheter till utbildning i Strömstad med omnejd. Förutom att Högskolan Väst och Högskolan i Östfold finns i närheten finns ett stort utbud av högre studier på distans. Dessutom finns ett stort utbud av kurser hos Vuxenutbildningen i Strömstad och närliggande kommuner, folkhögskolor och yrkeshögskolor.
Det får du på Platsbanken hos arbetsformedlingen.se, men det kan också vara bra att använda LinkedIn. Ett annat tips är att leta upp ett företag som du är intresserad av på webben och kolla om de annonserar om lediga jobb på sin hemsida (oftast under rubriken "Lediga jobb", "Jobba hos oss", "Karriär" eller liknande). Många företag annonserar inte på platsbanken.
Yrken som det kommer att behövas arbetskraft och kompetens inom den närmaste framtiden och blir lätt att få arbete inom, kan kallas bristyrken. Just nu är det yrken inom hälso- och sjukvård, läraryrken, yrken inom teknik och IT, yrken inom bygg- och anläggning, kvalificerade yrken inom industrin, några yrken inom service och tjänster.
Arbetsförmedlingens sammanställning över framtidens jobb – heta yrken nu och fem år framåt
Du hittar arbetsförmedlingens kontor i Strömstad på Uddevallavägen 3 B. Du kan besöka kontoret endast vid bokade besök. Ring eller chatta med arbetsförmedlingen om du inte hittar de svar du vill ha på webbplatsen.
Arbetsförmedlingen ger bra råd och hjälp med CV
För dig som står inför särskilda utmaningar på arbetsmarknaden och behöver extra stöd, finns jobbsökardagar. Varje måndag finns möjlighet att komma till Strömstads integrationscenter, där du får ha ett personligt möte under en halvtimme med studie- och yrkesvägledare, arbetsmarknadskonsulent och integrationsvägledare, som bland annat kan hjälpa dig med ditt CV. Det går bra att förboka tid eller komma på drop-in, kl 9-16.
Kontaktuppgifter:
Sara Fröberg
Studie- och yrkesvägledare
0526-195 22
sara.froberg@stromstad.se
René Kronemalm
Arbetsmarknadskonsulent
0526-193 21
rene.kronemalm@stromstad.se
Marita Gustavsson
Integrationssamordnare
0525-195 86
marita.gustavsson@stromstad.se
Då finns Strömstads Vuxenutbildning för dig! Du kan läsa kurser på grundskolenivå såväl som gymnasial nivå. Om du känner dig osäker och vill veta mer innan du ansöker, kontakta studie- och yrkesvägledare Sara Fröberg 0526-195 22, sara.froberg@stromstad.se.
Validering innebär att en persons kunskaper och kompetenser kartläggs och bedöms på ett strukturerat sätt, för studier eller arbete, oavsett hur, var eller när de förvärvats. Validering kan användas för att anpassa en utbildning, förkorta en utbildning eller inför en utbildning om den sökande saknar betyg i de kurser som krävs. Vuxenutbildningen i Strömstad kan göra valideringar.
Varje måndag har alla som behöver stöd i att börja studera, söka arbete, skriva CV, söka praktikplats eller annat som har med sysselsättning att göra, möjlighet att komma till Strömstads integrationscenter. Där får du ha ett personligt möte under en halvtimme med studie- och yrkesvägledare, arbetsmarknadskonsulent och integrationsvägledare. Det går bra att förboka tid eller komma på drop-in, kl 9-16.
Kontaktuppgifter:
Sara Fröberg
Studie- och yrkesvägledare
0526-195 22
sara.froberg@stromstad.se
René Kronemalm
Arbetsmarknadskonsulent
0526-193 21
rene.kronemalm@stromstad.se
Marita Gustavsson
Integrationssamordnare
0525-195 86
marita.gustavsson@stromstad.se
Om du inte kan försörja dig finns möjligheter till försörjningsstöd. Vilken hjälp du kan få beror på din och din familjs ekonomi och situation. Här finns information om försörjningsstöd och under Länkar finns ett beräkningsformulär där du direkt kan räkna ut om du har rätt till försörjningsstöd.
Ja det finns flera aktörer som kan hjälpa dig beroende på om du befinner dig i början av idéstadiet eller kanske redan startat ett företag. Se om det kan passa dig att ta hjälp av någon av dessa:
Verksamt.se (Tillväxtverket, Skatteverket med flera)
Tipsa EN VÄN
SENAST UPPDATERAD: , Maria Isaksson
SIDANSVARIG: Richard Holm