Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
kommun@stromstad.se
0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag 8.00 – 12.00 13.00 – 16.30

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

*Vi återkommer till dig inom fyra arbetsdagar och meddelar att vi tagit emot din synpunkt. Efter ytterligare tio arbetsdagar meddelar vi vad vi tänker göra åt saken. För dig som valt att få svar via vanligt brev kan det ta ytterligare någon dag.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)
Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna

20 år av vänortssamarbete - brittiska Ledbury får egen minnesplats

Strömstads vänort Ledbury skickade nyligen ett varmt tack för mottagandet i samband med sommarens besök i Strömstad då det drygt 20-åriga samarbetet firades. Vi minns den festliga inramningen av besöket med bilder (se länk nedan). För att hedra det fleråriga samarbetet får vänorten nu en egen plats i Strömstads stadshus!

Sedan samarbetet inleddes med Ledbury, en liten ort i mellersta Storbritannien, har en lång rad elever, lärare, tränare och fotbollsungdomar rest till Storbritannien och Ledbury. Brittiska fotbollslag har kommit hit, skolor och körer har haft utbyte. Band har knutits mellan både ungdomar och äldre, vissa starkare än andra. Varje år har en mindre summa avsatts för att intresserade föreningar och skolklasser ska kunna utnyttja vänortssamarbetet och delta i utbytet.

Pandemin 2020-2021 satte samverkan på prov och utbytet var glest. Sommarens jubileumsfirande visade dock att vänskapen finns kvar och att vänortssamarbetet lever. I Ledbury finns sedan tidigare en livskraftig ”Twinning Town Association”. Nu vill engagerade deltagare i Strömstad stärka vänortsbanden genom att organisera samarbetet på ett motsvarande sätt. Ett första möte för en eventuell lokal motsvarighet kommer att äga rum i höst.

Aktiva i utbytet med Ledbury just nu är bland andra Strömstiernaskolan som har ett pågående skolutbyte med brittiska högstadieelever via Teams med fokus på miljön. Den som vill lära mer om samarbetet kan ta del av minnegåvor och information om vänorten i Kommuncenter, Strömstads stadshus eller klicka in på länkar till mer information nedan.

Firande i Strömstad...

I slutet av juli besökte en delegation från Ledbury Strömstad, här togs de emot med ett firande på Kulturhuset Skagerack. Ledbury representerades av deltagare från fotbollslaget The Ledbury Swifts och från stadens kommunstyrelse samt från vänortsföreningen. Jill och Clive Jupp, som varit med från starten, representerade föreningen Twinning Towns tillsammans med ordföranden Caroline Alexander.

Från Strömstad deltog representanter från både kommunen, skolan och föreningslivet. Kommunfullmäktiges ordförande Ronnie Brorsson invigningstalade, Bo och Nina Markendahl och The Swedes underhöll och många tal hölls, både av vänner i Ledbury och av lokal skolpersonal och andra som deltagit i samarbetet genom åren. Tal som berörde och som tillsammans tecknade en bild av ett 20 årigt, givande samarbete.

...och i Ledbury

I somras besökte en liten delegation från Strömstad (kommunen, skolan, musiken) Ledbury för att delta i det brittiska jubileumsfirandet av vänortssamarbetet. Det firades svensk midsommar följt av en jubileumsfest på renässansslottet Hellens Manor.

Dessutom hyllades den bortgångne pubägaren Andy, en tidigare ivrig förespråkare av utbytet och som dessutom upplät en hörna i sin pub för att hylla Strömstad, ”The Swedish Corner” eller ”Little Strömstad” med bland annat böcker om Strömstad och Koster, kommunens standar, kuddar med kostermotiv samt vår svenska flagga.

Mer om vänortssamarbetet

Hur allting började

Jubileumshögtid i bilder

Visit Ledbury (eng) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Kvarnbäck

SIDANSVARIG: