Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Digital tillsyn med trygghet i fokus

Hemsjukvården bidrar till social hållbarhet genom ett nytt arbetssätt för tillsyn. Det är en digital tillsyn via kamera, ett projekt som startades under året 2022.

Ebba Bjerström sjuksköterska vid hemsjukvården i Strömstads kommun, berättar

- Vissa patienter har ett behov av tillsyn och får efter behovsprövning ett beslut via bistånd. Beslutet kring tillsyn kan numera utföras som ett fysiskt eller digitalt besök via en kamera. Personen informeras om hur digital tillsyn fungerar och samtycke inhämtas. Dagtid utförs tillsyn av hemtjänstpersonal. Nattetid utförs tillsynen fysiskt eller digitalt av hemsjukvårdens sjuksköterskor.

Den digitala tillsynen kan medföra bättre sömn för personen i behov av tillsynen. Personen slipper bli störd av ett besök mitt i natten eller oroad när personen vaknar av personalen som utför den fysiska tillsynen. Tillsyn på distans innebär ökad trygghet för den enskilde, det medför också en tidsbesparing för personalen samt färre resor. De färre resorna är också ett led i att tänka klimatsmart med minskad bilkörning då besöket ibland kan vara flera mil bort.

- Än så länge är projektet nytt och med ett begränsat antal deltagare. Med fler patienter som får digital tillsyn med ett lyckat resultat så ser vi detta som ett vinnande koncept för både patienter, personal och miljö, avslutar Ebba Bjerström.

Globala mål i fokus: Mål 9 – Hållbar industri, innovationer och infrastruktur och Mål 10 – Minskad ojämlikhet samt delmålet 10.2.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: