MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Fortsatta förberedelser för att ta emot flyktingar från Ukraina

Förberedelserna fortsätter för att kunna ta emot flyktingar från Ukraina! Flera insatser och en hel del samverkan mellan aktörer pågår för fullt.

Strömstads kommun och Strömstadslokaler har den senaste veckan arbetat med att iordningställa boenden i egna lokaler (i sjukhusfastigheten och i anslutning till Beatebergsgården) och har ställt 38 sängplatser till förfogande. Boendena inreds bland annat med möbler och husgeråd som skänkts till Återbruket.

Det finns också ett antal boendeplatser som privata aktörer ställer till förfogande. Strömstads kommun har ännu inte blivit kontaktad av Migrationsverket om att flyktingar är på väg, men vi är förberedda om en sådan begäran kommer. Kommunen rapporterar löpande antalet fullgoda sovplatser till Migrationsverket/Länsstyrelsen.

Samverkan och ideella krafter

Flera aktörer samverkar för ett gott flyktingmottagande i Strömstad, till exempel Polisen, Svenska Kyrkan, Västkustkyrkan, Röda Korset och frivillignätverket Strömstad för mångfald.

Tack till alla er Strömstadsbor som är villiga att hjälpa till och bidrar till att flyktingar som kommer hit från Ukraina får ett så bra mottagande som möjligt! Uppslutningen är stor och insatser från frivilliga många. Vi hänvisar i första hand till att ta direktkontakt med frivilligorganisationer i Strömstad, men för att samordna insatserna finns ett formulär där du gärna får anmäla din frivilliginsats.

Frivillignätverket Strömstad för mångfald samordnar insamlingar utifrån behov av saker och förnödenheter och även fadderverksamhet för den som kan tänka sig att vara fadder för en ukrainsk familj.

Nyanlända från Ukraina

Har du som privatperson tagit emot ukrainska flyktingar i ditt hem? Se till att personerna på flykt kontaktar Migrationsverket för registrering så att de får beslut om tillfälligt uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.

Mer om skydd enligt massflyktsdirektivet (Migrationsverket) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För de som fått tillfälligt uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet är det, från och med måndag 28 mars, möjligt att ansöka om förskola och skola i Strömstad för barn och ungdomar från Ukraina. Blanketter för detta finns med engelsk text.

Det är också möjligt för personer på flykt från Ukraina att anmäla sig till arbetsförmedlingen. För arbetssökande från Ukraina (Arbetsförmedlingen) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Personer kan få stöd i att fylla i ansökningar via Kommuncenter.

Flera olika aktörer, kommunala såväl som andra organisationer, kommer även att ordna aktiviteter för flyktingar, exempelvis språkcafé, barnaktiviteter med mera.

Ytterligare information

Här har vi svarat på vanliga frågor:
Information med anledning av kriget i Ukraina


Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Maria Isaksson

SIDANSVARIG: