MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Bild på investerare runt ett bord.

Åsmund Mandal från Bussiness Angels Norway i "speeddejting" med startupföretaget Herbox; Linn Rosenqvist och Hanna Lauste samt några deltagare från investerarkursen..

Investerare och företag möttes i Strömstad

Utvecklingsarena Strömstad var nyligen värd för en investerarträff där svenska och norska investerare, affärsänglar och startupföretag från gränsregionen samlades på Kulturhuset Skagerack.

Innovatum Science Park i Trollhättan har i samarbete med Blender Collective i Fredrikstad drivit ett Interregprojekt under drygt två års tid för att öka samverkan över riksgränsen.
Och coronapandemin till trots har samarbetet kunnat genomföras med goda resultat.

– Det har inte varit lätt alla gånger med restriktioner och reseförbud men vi har fått jättemycket ut av det här projektet, berättar Josefin Ljungqvist, som är projektansvarig på Innovatum Science Park.

Samarbetet har delvis lett till en investeringskurs där erfarna investerare gett företag möjligheten att bygga kunskap och nätverk och analysera verkliga investeringscase -startupföretag som är skarpa och redo för nästa steg. Kursen arrangeras i samarbete med investeringssällskapet Business Angels Norway. Till största del har kursen hållits digitalt, varför det var extra välkommet att lägga kursens stora final i Strömstad där både nyblivna och erfarna investerare, entreprenörer och startups fick mötas på plats.

– Investering är superviktigt för en startup. I början handlar det mycket om att jobba med produktutveckling och med sin affärsidé, men det behövs pengar för att göra det verkligt. Det är sanningen. Därför behöver vi dagar som detta och vi behöver olika nätverk. Så det här vi gör idag är ett sätt att binda samman några av våra viktiga personer, säger Josefin innan kvällens program tar vid.

Åsmund Mandal och Jörn Lein-Mathisen, från Business Angels Norway är två av Norges mest erfarna investerare av bolag i tidig fas. De finns på plats för att leda deltagarna genom programmet. Fyra av de startup-företag som varit inkopplade i investeringskursen är på plats för att presentera sina affärsidéer; Ostrea Aquaculture AB på Koster, Herbox från Göteborg, NSS water från Bengtsfors och Leid.no från Halden. Med åtta minuter vardera på scen får de presentera sina affärsidéer inför publik och ta emot frågor. Därefter är det speeddejting med investerarna.

Kjetil Hangbro, projektledare för Blender Collective hoppas att det gränsregionala samarbetet kommer växa sig allt starkare.

– Vi är glada att kunna samla investerare från båda länder här idag. Det här önskar vi ska bli starten på ett gott samarbete, säger han.

Thommy Tellefsen, vd för Leid.no tycker att det gränsregionala samarbetet är väldigt värdefullt och ser med stor spänning fram emot kvällens investerarträff.
– Det är spännande med gränssamarbete. Nu har jag möjlighet att presentera affärsidén här och pröva det mot svenska investerare. Jag har funderingar på att etablera mig i Sverige, säger han.

Se ett videosammandrag av investerarträffen: Gränsregional investerarträff i Strömstad - Strömstad (stromstad.se) Länk till annan webbplats.

Fakta:

  • Samarbetet mellan Innovatum Science Park, Blender Collective, Business Angels Norway är ett Interregprojekt och har medfinansiering från Interreg Sverige Norge, Västra Götalandsregionen, Fredrikstad kommun och Viken fylke.
  • Business Angels Norway samlar över 800 affärsänglar i sitt nätverk där utbildning, kontaktnät och investeringscase står i fokus.
  • Innovatum Science Park kraftsamlar kring industriell teknik - för större och snabbare samhällsnytta genom att stötta startups, driva utvecklingsprojekt, skapa nätverk och utveckla test- och demomiljöer.
  • Blender Collective är ett nätverk med över 180 personer i kreative och nyskapande verksamheter. I Halden och Fredrikstad driver de co-working och har samlat en rad starka företag under samma tak för att ge goda förutsättningar till samarbete.

Mer om de fyra startupföretagen:

Herbox Herbox.se – Dispenser med mensskydd för en trygg arbetsmiljö  Länk till annan webbplats.

NSS Water About us (nsswet.com) Länk till annan webbplats.

Ostrea Aquaculture OSTREA – AQUACULTURE Länk till annan webbplats.

Leid.no Leid Länk till annan webbplats.


Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Linda Smith

SIDANSVARIG: