Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Kraftsamling för ett renare Bohuslän

Håll Bohuslän Rent – så lyder uppmaningen när Bohusläns kommuner kraftsamlar tillsammans med Västkuststiftelsen, Turistrådet Västsverige och Håll Sverige Rent, för att underlätta för strandstädning och sophantering i den bohuslänska skärgården. Syftet är att minska nedskräpningen i hela Bohuslän och att motivera människor till att ta hand om sitt eget skräp genom att lyfta befintliga initiativ och utveckla nya där det behövs.

Det marina skräpet har under de senaste decennierna blivit ett stort och allvarligt problem. Bohuslän och dess långa kustremsa har länge varit särskilt utsatt, och får ta emot flera hundra ton skärp varje år. Varje timme spolas ungefär fem badkar skräp upp längs Bohuskusten, berättar Åsa Massleberg turistchef vid Strömstads kommun.

Allt material som hamnar i havet, som inte ska finnas där, kallas för marint skräp. Det kan ha dumpats direkt i havet, eller förts dit via dagvatten och floder och skräpet kan bestå av alla möjliga material och storlekar. Även skräpet på stranden, gränslandet mellan hav och land, räknas som marint skräp.

Nu görs en ordentlig kraftsamling från en rad aktörer som syftar till att göra det lättare för privatpersoner att bidra till minskad nedskräpning. Under premissen ”Håll Bohuslän Rent” görs en rad olika insatser från kommun, region och andra aktörer. Samtliga kommuner i Bohuslän blir genom detta medlemmar i den ideella organisationen Håll Sverige Rent.

- På den nya webbplatsen Håll Bohuslän Rent finns information kring hur man som privatperson kan vara med och bidra till att hålla skräpet borta från skärgårdsmiljön. Exempelvis är skärgårdsöarna utrustade med så kallade påsholkar så att man enkelt ska kunna ta med sitt skräp därifrån. Vid turistbyråer och infopoints kan städsugna besökare hämta ut särskilda strandstädarkit. Som en extra påminnelse sätts dessutom skyltar med budskapet ”Håll Bohuslän Rent – ta hand om ditt eget skräp” upp, både i skärgården och på andra platser runt om i Bohuslän, fortsätter Åsa Massleberg.

Ökad sopsortering i Strömstads gästhamn

Strömstads kommun satsar också på ökad medvetenhet kring sopsorteringen i gästhamnen. Genom att både erbjuda och uppmana besökarna ute i skärgården kring möjligheten att enkelt och kostnadsfritt lämna sina förpackningar i gästhamnen, kan fler båtägare sopsortera ombord på sina båtar. Förhoppningen är att fler gästhamnar längs Bohuskusten erbjuder detta framöver.

Globala mål i fokus: Mål 6 – Rent vatten och sanitet, Mål 12 – Hållbar konsumtion och produktion, Mål 14 – Hav och marina resurser.

För mer information om hur du kan bidra: Håll Bohuslän rent (vastsverige.com) Länk till annan webbplats.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: