MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Kunskap och forskning kring miljö och hållbarhet ska locka turister

Det nya projektet Hållbar Kunskapsturism vill synliggöra forskning och lokala miljöprojekt i norra Bohuslän och ge besökaren ytterligare anledningar att besöka området. Det hoppas de fyra kommunerna Sotenäs, Lysekil, Tanum och Strömstad som kommer samverka i ett gemensamt projekt som beviljats stöd från Tillväxtverket på drygt 1 miljon kronor.

– Det pågår så mycket intressant forskning och projekt kring hållbara initiativ som inte syns för den bredare allmänheten. Därför vill vi forma ett koncept som kan sätta kunskap i ”skyltfönstret” på ett tilltalande sätt. Man ska kunna känna och inspireras av allt spännande som sker inom dessa områden på ett handgripligt sätt, säger Åsa Andersson och Louise Staxäng-Torbäck från Sotenäs kommun.

På Sotenäs Symbioscentrum pågår flera utvecklingsprojekt med havet och marina näringar i fokus. Exempelvis Sveriges första marina återvinningscentral, där det även forskas på hur plast från haven ska kunna bli nya produkter. Och visst blir man nyfiken på att veta mer om konstgjorda hummerrev och utplacering av hummeryngel. Även Nordens Ark har flera intressanta projekt och forskning kring biologisk mångfald att visa upp.

Kopplat till Tjärnö Marina laboratorium och Kosterhavets Nationalpark samverkar Tanums och Strömstads kommuner kring spännande projekt med havskolonilotter och Scary Seafood. Även i Lysekil är havet i fokus, bland annat genom arbetet på Kristinebergs marina forskningsstation och Havets Hus.

Varje plats har sina unika värden att placera i sitt ”showroom” och tillsammans formar de fyra kommunerna en helhet som kan skapa nya besöksanledningar under nya säsonger och locka kunskapsturisten som en ny grupp besökare. Samtidigt kan invånare och semesterturister, som lockas av den fantastiska miljön i norra Bohuslän, också laddas med ny kunskap.

Projektet kommer ledas från Sotenäs kommun i nära samverkan med Strömstads, Tanums och Lysekils kommuner samt övriga besöksmål och institutioner.

Bild från Tjärnö marina laboratoriums bildarkiv, Gunnar Cervin forskar på alger, fotograf: Johan Wingborg

Kontakt

Åsa Massleberg
Turistchef
Strömstads kommun
0526-190 30
asa.massleberg@stromstad.se

Åsa Andersson Besöksnäringsutvecklare
Sotenäs kommun
0523-66 40 06
asa.andersson@sotenas.se

Elenor Olofsson Näringslivsutvecklare
Tanums kommun
0525-181 09
elenor.olofsson@tanum.se

Louise Staxäng-Torbäck
Symbiosutvecklare
Sotenäs kommun
079-063 33 60
louise.staxang-torback@sotenas.se

Cia Säll
Destinationsstrateg
Lysekils kommun
0523-61 30 00
cia.sall@lysekil.se

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Maria Isaksson

SIDANSVARIG: