MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Alla fiskare som var med på mötet tillsammans med Ingela Skärström och Leon Eriksson.

Norsk krabbfabrik söker gränsöverskridande samarbete

Fiskaren Knut-Aage Gundersen, som driver Hvaler Krabba samt en förädlingsfabrik för krabba i Greåker, är på gång att skala upp sin produktion och är därför i stort behov av krabba. Han ser möjligheter till att samarbeta över riksgränsen och vänder sig nu till fiskare i Strömstad för att sondera intresset för krabbfiske.

– I Skagerrak har vi stor tillgång på krabba, men det är en resurs som inte blivit nyttjad alls, säger Knut-Aage Gundersen som startade sin fabrik 2017.

Då var det norska östkustens första krabbfabrik. Innan fraktades krabban till norska västkusten där den blev förädlad för att sedan skickas tillbaka. År 2020 öppnades fabriken i nya lokaler. Här separeras allt från krabban och kokas var för sig. Produkter i form av fyllda krabbskal levereras till restauranger och butiker.

I dagsläget får Knut-Aage in mellan fem och sju ton krabba, i huvudsak genom eget fiske och inköp från ytterligare en fiskebåt, men målsättningen är att dubblera volymen. I ett möte samordnat av Strömstads kommuns maritima näringslivsutvecklare, Ingela Skärström, har Knut-Aage fått tillfälle att träffa fiskare i Strömstad. Responsen blev mycket positiv.

Med den ordinarie fångsten får våra lokala fiskare upp stora mängder krabba, men det mesta kastas tillbaka i havet. Dels finns ingen stor efterfrågan på krabba på svensk sida och dels är bestånden så stora att mycket av krabban är mager. Det är dock inget problem för Knut-Aage som tar upp mellan 60 och 90 procent av sin fångst till förädling. Han har även ansökt om att få använda ett havsområde där han ska förvara levande krabba och mata dem i separata bon tills det är dags för slakt. En metod som visat stor framgång på andra håll i Norge.

De som vill leverera krabba till Knut-Aage får en ersättning på 12,50 norska kronor, oavsett tid på året. Inga avtal tecknas i första skedet. Det finns några frågetecken innan allt kan börja rulla, som agn, förvaringslådor och transport, men förhoppningen är att fiskare i Strömstad ska kunna börja leverera krabba redan under juni månad.

Är du fiskare och vill veta mer?
Ta kontakt med kommunens maritima näringslivsutvecklare Ingela Skärström på 070-5815 723 eller ingela.skarstrom@stromstad.se

Bild på krabba

Rubrik

Text

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Linda Smith

SIDANSVARIG: