Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Kommuncenter 0526-190 00

kommun@stromstad.se

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30

Nytt projekt ska förstärka tidiga insatser för att fånga upp barn i riskzon

Anna Ekelund anställdes i våras som projektledare för ett nytt projekt som ska motverka att personer hamnar i utanförskap eller på fel vägbana i livet. Tidiga insatser är projektets nyckelord. Här berättar den nya Strömstadsbon lite om sig själv och projektet.

När Anna Ekelund i våras fick jobbet som projektledare inom barn- och utbildningsförvaltningen i Strömstad gick flyttlasset från Malmö till en stuga i Ed. Nu har hon hittat en mer passande bostad och bor sedan ett par veckor tillbaka i Strömstad tillsammans med sambo och fyraårig son.

I Malmö arbetade Anna som arbetsmarknadssekreterare och mötte många som på grund av sin situation inte arbetade eller studerade, där det handlade om att förbättra deras chanser på arbetsmarknaden.

– Många gånger undrade jag vad som hade kunnat göras tidigare så att de inte hade hamnat i en sådan situation, säger Anna.

Anna, som ursprungligen kommer från Åmål, är utbildad statsvetare och har även studerat ledarskap och offentlig organisation, samt psykologi. Pluggat och arbetat har hon gjort i både Tyskland och Sverige.

Tvåårigt projekt

Projektet, som Anna nu leder i Strömstad, håller på att ringas in och få tydliga projektmål. Det övergripande målet är klart: Att med hjälp av tidiga insatser, under livets första fem år, fånga upp barn så att riskerna för att hamna fel senare i livet minskar. Projektet ska bidra till att alla barn i Strömstad har goda förutsättningar att delta i aktiviteter och ta del av samhällets service.

– En stor del av projektet handlar om information och hur vi informerar om aktiviteter och service för barn. Vi vill minska de trösklar som finns för vissa när de ska ta steget till att delta, säger Anna.

Både barn- och utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen är involverade i projektet som är inspirerat av Skottlandsmodellen. I Skottland har man under lång tid jobbat med tidiga insatser, vilket resulterat i att fler lyckas i skolan och senare i livet.

När projektet avslutas hoppas Anna att det finns ett team inom kommunen som kan arbeta med verktyg utifrån Skottlandsmodellen.

Fakta om projektet Samordnat arbete för att tidigt nå och stödja barn och ungas utveckling

Pågår: maj 2022 – maj 2024

Finansiering: Delvis med beviljade medel från Folkhälsorådet

Berörda verksamheter: förskolan, öppna förskolan, kulturskolan, biblioteket, barn- och elevhälsan, socialtjänsten, integrationscenter

Kontakt

Anna Ekelund
Projektledare
anna.ekelund@stromstad.se
072-207 48 71

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Cecilia Wikström Boman

SIDANSVARIG: