MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Bild på Anja Sonerud och Sara Arvenberg

”Samverkan på riktigt”

Gemensam process har lett till två nya yrkesutbildningar

Till hösten startar två nya yrkesutbildningar på Strömstads vuxenutbildning, båda med inriktning mot besöksnäringen. Unikt för utbildningarna är att de tagits fram i samarbete med flera av branschens verksamheter i Norra Bohuslän.
– Detta är samverkan på riktigt, säger Sara Arvenberg, skolchef för vuxenutbildningen.
Marknadsföringskampanjen för utbildningarna startar idag.

Företagen har deltagit i hela processen från kompetensbehov till lansering av utbildningarna. Samtliga inleder kampanjstarten på sociala medier och på sina repektive webbsidor samtidigt.

Allt började med att Utvecklingsarena Strömstads projektledare, Anja Sonerud blev kontaktad av företag i Strömstad som hade svårt att hitta kompetens. Det blev startskottet på en helt ny process.

Tillsammans med elva företag verksamma inom besöksnäringen i Norra Bohuslän gjorde Anja Sonerud och Sara Arvenberg, skolchef för vuxenutbildningen en kartläggning av kompetensbehovet. Det visade sig vara svårast att få tag i utbildade personer inom spaverksamhet med fokus på massage och för de flesta delar inom service, gästmottagande och servering.

Utifrån detta påbörjades arbetet med att skräddarsy två utbildningar som kunde matcha behoven och samtidigt bli ett komplement till de vuxenutbildningarna som redan finns i de övriga nordbohuslänska kommunerna. Stadsbidrag för att finansiera platserna söktes och glädjen var stor när det stod klart att detta beviljats. Efter ett flertal möten landade processen i de två nya utbildningarna ”Gästvärd” och ”Spa & Wellness”.

Ett av företagen som varit med i processen är Daftö Resort. Dess ägare och vd, Lena Kempe, som dessutom är styrelsemedlem i Visita, framhäver vikten av de båda utbildningarna och varför det är värdefullt att utbilda sig inom yrket.

– Besöksnäringen växlar verkligen upp nu och vi kommer behöva massvis med engagerade och drivna människor. Vi söker givetvis folk med rätt personlighet, men har man valt att utbilda sig inom besöksnäringen så har man en fördel. Inte bara för den kunskap man skaffar sig utan också för att man verkligen visar att det är det här man vill arbeta med, Säger Lena Kempe.

Det här är ett kompetensförsörjningsinitiativ som bygger på samverkan mellan skola och arbetsliv. Processen går att applicera på fler branscher – ett välkommet tillskott för att arbeta framåtriktat med kompetensförsörjning.

För att marknadsföra de nya utbildningarna har man tagit fram ett gemensamt filmmaterial.

Se filmerna här:Vuxenutbildning - Strömstad (stromstad.se) Länk till annan webbplats.

I augusti startar de två utbildningarna på vuxenutbildningen i Strömstad och är sökbara fram till och med 3 juni för de som är skrivna i Strömstad, Tanum, Munkedal, Lysekil och Sotenäs.


Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Linda Smith

SIDANSVARIG: