KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Så ställer vi om inför den nya socialtjänstlagen

Igår, 20 maj, klubbades den nya socialtjänstlagen igenom av riksdagen. Lagen träder i kraft 1 juli. Kommuner, så även Strömstad, arbetar febrilt med att förbereda sig och anpassa sig till de nya kraven där skärpta krav på att arbeta förebyggande är den största förändringen.

Den nya socialtjänstlagen har varit på gång under en lång tid och är nu slutligen beslutad. Den nya lagen är skarpare. Kommunen ska nu enligt lag arbeta förebyggande.

– Vi började i tidigt skede med en nulägesanalys av målgrupper och behov av insatser, berättar Anna Almén, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen.

– Medarbetare och chefer i alla berörda verksamheter har gjort skattningar på hur vi ligger till i nuläget och tror oss ligga till framåt. Vi har också haft ett flertal workshops för att få med alla på förändringsresan, säger Terése Lomgård som samordnar kommunens förändringsarbete enligt den nya socialtjänstlagen.

Socialtjänstlagen berör i första hand kommunens socialförvaltning, men omställningsarbetet är större än den nya lagen och fler verksamheter är berörda. Ett exempel på en kommande satsning är en utökad trygghetssamverkan som ska involvera fler aktörer.

Administrativa förändringar i början

– Inledningsvis kommer invånarna inte att märka av den nya lagen, men för många av våra medarbetare innebär den ett hektiskt arbete med att se till att beslut ska kunna fattas och dokumenteras på rätt sätt och att våra datasystem ska fortsätta fungera under övergången. Samtidigt ska det vardagliga arbetet och pågående insatser flyta på, säger Ulrika Reinholdsson, chef för individ- och familjeenheten som bland annat arbetar med orosanmälningar, barnavård, skadligt bruk och beroende, våld i nära relationer och familjerätt.

En del i lagen möjliggör att fler insatser kan ske utan myndighetsbeslut, en annan del är att socialtjänsten ska vara så tillgänglig som möjligt. Det kan handla om att utöka telefontider, finnas på fler platser och skapa fler vägar in. Dessutom ska verksamheten kunna visa att den är kunskapsbaserad.

Den nya lagen välkomnas

– Det här är en gigantisk förändring som kommer att ta många år att få helt i hamn. Det är en resurskrävande förändring. Statsbidrag täcker en del rent ekonomiskt, men inte allt, så vi måste arbeta på nya sätt för att kunna följa den nya lagen, säger förvaltningschefen Helena Lilliebjelke.

Alla fyra upplever att förändringen är välkommen, också bland medarbetare ute i verksamheterna som tydligt ser de stora behoven.

Ytterligare information:

Socialstyrelsen – En socialtjänst i förändring Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SKR – Riksdagen har fattat beslut om ny socialtjänstlag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Bild ovan: Terése Lomgård, Anna Almén, Helena Lilliebjelke och Ulrika Reinholdsson är alla djupt involverade i arbetet med att, tillsammans med verksamheterna, anpassa Strömstads kommun till den nya socialtjänstlagen.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Isaksson

SIDANSVARIG: