
Träffa våra bygglovshandläggare!
Strömstad växer! Det märks på inflödet av ansökningar om bygglov till kommunens Miljö- och byggförvaltning. Här jobbar Linda Ljungqvist och Alexander Strandberg, två av kommunens sex bygglovshandläggare!
För Linda och Alexanderär bygglovshanteringen ett viktigt vardagsgöra. Under 2024 handlades drygt 200 bygglov, bara ett fåtal avslogs. En nyhet för våren är ”utlokalisering” av verksamheten – den 16 april träffas Linda och Alexander på Kosterhavets entré Rossö för bygglovsrådgivning. Turen går sedan till Koster och Naturum där bygglovshandläggare och byggnadsinspektörer sluter upp på eftermiddagen den 9 juni.
- Vi gör en satsning på ”bygglov on tour” – det är en möjlighet för den som går i bygglovstankar att träffa oss på sin hemmaplan! Här kan man orientera sig om processen, knyta kontakter och få ett första test av sina byggplaner, förklarar Linda och Alexander som här svarar på frågor om bygglov och sitt uppdrag:
Vad ska man tänka på som sökande?
- Det är viktigt att vara väl förberedd när man söker bygglov – kika på kommunens webb, här finns bland annat exempelritningar och beskrivningar av genomförande för olika typer av projekt. Vill man att det ska gå fort – ta hjälp av en kontrollansvarig eller byggare för att säkerställa en komplett ansökan. Vi lovar då handläggning inom max tio veckor, målet är att handläggningen ska göras på åtta veckor.
Vad vet man inte om prövningen av bygglov?
- Att vi inte bara prövar en ansökan, utan också ser till helheten - det ska ju bli bra för alla som rör sig i den miljö där det ska byggas. Det ställer krav på både överväganden och informationsutbyte. Bakom statistiken om drygt 200 beviljade bygglov 2024 döljer det sig ett stort antal samtal och möten.
Vad krävs av en bygglovshandläggare?
- Man behöver förstås kunna lagstiftningen, men det är också bra att ha ett samhällsintresse och att kunna möta olika sökanden. Ett bygglov är ofta ett stort beslut, det är viktigt att de vi möter känner sig trygga och att de kan följa processen där byggförslaget ska prövas mot Plan- och bygglagens alla regler.
Vad är svårt?
- De förslag till beslut vi tar fram betyder mycket för både enskilda och företag. Lagstiftningen är komplex och alla önskemål kan inte tillgodoses. Vi tar dock gärna ett extra möte med sökanden för att hitta lösningar. Samtidigt är det ett faktum att regler och enskilda intressen inte alltid stämmer överens.
Vad skiljer arbetet i Strömstad från andra orter?
- I Strömstad gäller önskemålen ofta byggnation av fritidshus, och vi har många norska sökanden. Sammantaget är det en liten kommun stor spridning på både sökanden och frågor. Senaste åren har vi prövat allt från bygglov för laddkran för elfärjor, nytt hotell, skyltar, nya butiker, muralmålningar med mera. Cirka 20 procent av sökanden är företag.
Har ni roligt på jobbet?
- Vi trivs på jobbet! Det händer såklart att sökande blir missnöjda när man får besked att man inte kan bygga som man tänkt, men vi försöker förklara och ha en dialog. Kanske kan det finnas en annan lösning som fungerar? Den positiva responsen dominerar absolut. Vi försöker vägleda genom lagar och regler för att skapa förutsättningar för att kunna ge bygglov. Vi har en bra dialog sinsemellan och med kunderna, samt en engagerad nämnd. Det är roligt att vara delaktig i samhällsbyggnaden och bidra till att Strömstad växer på ett bra sätt!
Tipsa EN VÄN
SENAST UPPDATERAD: , Maria Kvarnbäck
SIDANSVARIG: