Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Viktig föreläsning för högstadiets elever

Mustafa Panshiri föreläste idag för alla elever i årskurs 7-9 om demokrati, maskulinitet och integration.

Hur blir man lagom svensk i det Sverige som av många anses vara ett av världens mest extrema länder? Och hur är det att komma till Sverige från länder där synen på demokrati, yttrandefrihet, jämställdhet och jämlikhet skiljer sig markant från Sveriges bild?

Tillsammans med Panshiri bidrog eleverna till dialogen kring dessa frågor och visade stor delaktighet. En fråga som diskuterades var att respekt kan vara olika saker i olika kulturer. I många länder är respekt förenat med rädsla, men så är det inte i den svenska kulturen. Det kan skapa kulturkrockar och osäkerhet och är en anledning till varför det är så viktigt att prata, med till exempel flyktingar som kommer till Sverige, om vad det innebär att leva i ett demokratiskt och sekulärt samhälle.

Panshiri delade med sig av sin egen uppväxt. När han var 11 år flydde han och hans familj från det talibanstyrda Afghanistan till Sverige. Han kommer från en kultur där föräldrarna ofta är med och påverkar sina barns val av yrke på ett styrande sätt. Panshiri ville utbilda sig till polis och valde den vägen, något som inte sågs med blida ögon av hans föräldrar som ville att han skulle bli advokat. Det var först när de började förstå hur det svenska samhället fungerade som de kunde förstå hans val.

Föreläsningen var en del av programmet för Hållbarhetsveckan Tillsammans som pågår denna vecka.

Mustafa Panshiri är före detta polis och har besökt över 260 kommuner och talat inför 10 tusentals flyktingar om vad det innebär att leva i ett sekulärt och demokratiskt land som Sverige. 2017 blev han tilldelad folkbildningspriset. Idag är Mustafa Panshiri aktuell med sin nya bok ”Sju råd till Mustafa: så blir du lagom svensk i världens mest extrema land.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Isaksson

SIDANSVARIG: