HJÄLPTJÄNSTER
Coronaviruset påverkar hela samhället. Smittan är särskilt allvarlig för dig som är över 70 år, det ställer i sin tur krav på omvårdnaden om både äldre och andra riskgrupper. Här kan du ta del av vår beredskap och gällande rutiner.
Personal vid kommunens boenden för äldre, för brukare med särskilda behov, hemtjänst och hemsjukvård arbetar aktivt för att minimera risken för smittspridning. Det handlar både om tillgång till kunskap och till anvisad utrustning, men också om beredskap för att hantera sjukfall av covid-19 bland vårdtagare.
Observera att smitta omfattas av patientsekretess. Vår personal uttalar sig inte om brukares hälsotillstånd. Vid sjukfall i covid-19 är det smittskyddsläkaren som informerar den som insjuknat och dennes anhöriga. Anhöriga till andra som bor vid boendet kommer dock att få information från respektive boende om smitta skulle konstateras.
Om misstanke om smitta finns gäller följande:
Personal inom hemtjänst och hemsjukvård är rustade för insatser till personer som har luftvägssymtom. Skyddsutrustning används enligt anvisning från Västra Götalandsregionen. Inriktningen är att personerna så långt som möjligt ska få vård i sitt eget hem eller på sina rum vid respektive boende.
Möjlighet till omvårdnad i särskilda mellanvårdsenheter finns för vårdtagare med misstänkt eller bekräftad covid-19 som inte kan klara sig i eget boende. Dessa kommer att fungera som ett korttidsboende för behövande. Vårdtagarna kan komma både från egna hem, från något av våra boenden och från sjukhuset.
Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer! De syftar till att skydda dig och våra äldre liksom till att minska smittspridningen i samhället.
Respektera restriktionerna kring besök vid våra boenden även om det är begränsande för dig och den som står dig nära.
Digitala möten minskar risken. Det kan vara trevligt att se varandra även om det inte går att träffas fysiskt. Har du en ipad, smartphone eller en dator är det möjligt att ha kontakt med anhöriga trots besöksförbud. Det finns många tillgängliga tjänster, till exempel Skype och Messenger som gör digitala möten möjliga.
Saknar du tekniken kan du få hjälp i Kommuncenter i Strömstads stadshus. Du sitter enskilt, men får hjälp med uppkopplingen. Prata med personal på boendet och kom överens om en tid som passar dina anhöriga.
Det finns en prioritering av hur personalen ska arbeta för att tillgodose de viktigaste behoven hos våra brukare. Blir många sjuka inom exempelvis omvårdnad kan personal från andra verksamhetsområden inom kommunen sättas in för att utföra arbete inom hemtjänsten eller på våra boenden.
Tillräcklig bemanning kräver att vi har vikarier! Välkommen att göra en insats! Vår bemanningscentral annonserar när det finns behov av fler vikarier. Läs mer här: www.stromstad.se/timvikarie
Västtrafik arbetar med att skapa så trygga resor som möjligt under rådande läge. Ensamåkning infördes 27 mars 2020 inom sjukresor och färdtjänstresor. Du beställer din resa som vanligt men reser ensam i fordonet. För att öka tryggheten och minska risken för smitta har Västtrafik även stängt framsätet i sina servicefordon (från och med 27 april 2020).
Mer om Västtrafiks restriktioner kring resande under pandemin
Situationen påverkar dig som är äldre och/eller anhörig påtagligt och vi förstår att det finns oro och frågor kring vardagen och om omvårdnaden av nära och kära. Du ska känna dig trygg med att vi följer Folkhälsomyndighetens och sjukvårdens rekommendationer och att våra medarbetare har tillräcklig kunskap. Vi har också ett bra samarbete med sjukvården i Västra Götaland.
Tveka inte att höra av dig till om du har frågor! En första kontakt tar du med vårt Kommuncenter, tel 0526-190 00.
Hittar du vad du letar efter?
Tipsa EN VÄN
SENAST UPPDATERAD: , Maria Kvarnbäck
SIDANSVARIG: Maria Kvarnbäck