Program 2022

Varmt välkomna till en spännande säsong vid Lokstallet i Strömstad. Utöver programmet nedan arrangerar vi konserter, föredrag och andra kulturevenemang. Håll även utkik på vår facebooksida Länk till annan webbplats. för uppdaterad information.

23/4 – 25/9
SKULPTURPARK

23/4 – 12/6
GAA UDENOM
Peter Johansson
Objekt, fotografi

Peter Johansson

Vernissage lördag 23 april 2022, 12.00-16.00

Peter Johansson f. 1964 har sedan han slutade Konsthögskolan i Stockholm 1993 arbetat med minnen och erfarenheter från sin uppväxt i Sälen. Hans kritik, av ”Dalavurmen” har, med en stor portion humor, bl.a. resulterat i skivade dalahästar och fotografier där han själv, naken med dalakurbits målad över hela kroppen, poserar framför den lokala korvmacken eller när han låter sig fotograferas som Dalarnas store konstnär Anders Zorn i dennes egen kostym och hem. Falukorven är också ett ”ämne” han återkommit till och använt i sitt konstnärskap.

I utställningen ”GAA UDENOM” på Konsthallen Lokstallet i Strömstad visar Peter Johansson helt nyproducerade skulpturer, objekt och installationer gjorda för Konsthallen Lokstallets specifika rum. Han har ställt ut flitigt både nationellt och internationellt, senast på Svenska Institutet i Paris 2020.

IBSENS ”Peer Gynt” 1876
Peer Gynt framställs som en ansvarslös och orkeslös drömmare, som fantiserar sig bort från uppväxtens bergränsade förhållanden, och som senare, inte vill inte ta något ansvar. ”GAA UDENOM” är gammal norsk stavning. Namnet betyder böja eller vrida. Bøygen lär Peer att det bästa sättet att leva sitt liv är att gå utenom (på norska). Man kan översätta det till att gå runt på svenska. Här menas att gå runt problem och ansvar, undvika problem och att ta konsekvenserna av sina handlingar.

Mer om konstnären https://artistpeterjohansson.org/ Länk till annan webbplats.

Hans Wigert

Målning av Hans Wigert

18/6 – 14/8

MÄNNISKANS RUM
Birgit Allen / Hans Wigert
Måleri, grafik, teckning

Vernissage 18 juni 13.00 - Musik med Burek Duo: Länk till annan webbplats. Andreas Krambias/ Cypern och Maria Doumeni Cronholm/ Sverige

Intendent Yngve Brothén:
"Jag blev helt tagen då jag sommaren 2021 mötte ett tiotal målningar av Birgit Allen på Hallands Museum i Halmstad. Jag hade aldrig hört talas om henne men såg genast ett släktskap med några äldre manliga konstnärer som Hilding Linnqvist, Sven Xet Erixon, Olle Olsson Hagalund. Att ett så starkt konstnärskap lyckats ”smita under radarn” och förbli i det närmaste helt okänt och att det ännu en gång gäller en kvinnlig konstnär är ju naturligtvis beklämmande.
Det är därför extra roligt att, för en bredare publik, få göra en mer omfattande presentation av Birgit Allens konstnärskap tillsammans med Hans Wigert, en annan stor färglyriker.

Närmare femtio målningar av Birgit Allen, de flesta gjorda på 1940-talet och aldrig tidigare visade och ett tjugotal verk av Hans Wigert gjorda på 1970-, 1980- och 1990-talet ingår i utställningen.
Att hon aldrig fick chansen att visa detta måleri i något större sammanhang under sin livstid är naturligtvis djupt tragiskt.

Hans Wigerts bildvärd är egensinnig och poetiskt träffande. Han är en ”målarnas målare” och många samtida konstnärer har inspirerats av hans kärva och obevekliga måleri, där färgen sjunger och bråkar på samma gång. Döden är påtagligt närvarande i hans målningar och de skulle utan tvekan ha stått sig bra jämte internationella storheter som Emil Nolde och James Ensor, om han fått chansen.

Malvakvartetten

Foto: Elias Gammelgård

28/6 16.00 - KONSERT MED GRAMMISNOMINERADE MALVAKVARTTEN

Välkomna på en fantastisk konsertupplevese med hyllade stråkkvartetten Malvakvartetten i Lokstallets vackra rum! Fri entré!

MalvaKvartetten är en stråkkvartett som drivs av stor kreativitet och inte räds att sticka ut. Ambitionen är att spela musik som de brinner för och inspirera ny såväl som erfaren publik. De gillar att tänja på gränserna när de väljer repertoar, experimenterar med klanger och möter publiken. De vill ge kvalitativa och kommunikativa musikupplevelser för alla människor.

konsertochmotionär

3/7 13.00 KONSERT - En tripp längs Inlandsbanan

Följ musikerna Stina Hellberg Agback harpa, Eva Lindal violin, Per Egland komposition/sten och konstnären Mattias Hellberg längs Inlandsbanan. Upplev en utforskande resa i text, musik, konst och performance. Ta del av den kreativa rikedom som blomstrat i Norrlands inland. Gamla kulturskatter möter nyskapande musik och konst i en fantasieggande föreställning. Hör musik inspirerad av samer, rallare, vilda djur, arbetarrörelsen, och mycket mer. Fri entré! Varmt välkomna!

Välkommen på vacker konsert med Hanna Thiel! Foto: Charlie Wedin

14/7 16.00 KONSERT - Hanna Thiel viola da Gamba "Spirit of Gambo"

The Spirit of Gambo har oräkneliga ansikten, förtrollat sina lyssnare i 500 år och smälter än idag de isigaste sinnena. Välkommen till ett sprakande barockprogram med musik av bl Hume, Marais, Abel och Bach

20/8 – 25/9

ÖPPEN SALONG FÖR LOKALA KONSTNÄRER

Vill du ställa ut din konst på Konsthallen Lokstallet? Under rubriken ”ÄNTLIGEN” Öppen Salong för lokala konstnärer på Lokstallet Länk till annan webbplats. arrangerar Konsthallen Lokstallet en ej jurybedömd utställning mellan 20 augusti - 25 september. Denna utställning vill bejaka allas kreativa och skapande förmåga genom att vara öppen för alla som vill delta och bor i Strömstads kommun och dess grannkommuner.

Du får lämna in högst två konstverk
Bilderna måste vara färdiga för upphängning och skulpturerna får inte väga mer än 50 kg. Alla tekniker är tillåtna men Konsthallen har begränsade resurser vad gäller att bidra med teknisk utrustning. Välkommen med ditt bidrag!

Inlämning tisdag 16/8 kl. 12.00 – 18.00 och onsdag 12.00-16.00 vid Konsthallen Lokstallet
Utställningen öppnar lördag 20/8 kl. 13.00, då blir det vernissage med musik av Anders Ådin.

Hämtning av konstverken sker 25/9 kl. 16.00 – 18.00 och 26/9 kl. 12.00 – 17.00