Ekonomi­programmet

Vill du lära dig hur du driver ett eget företag, och samtidigt ha en bra grund för att kunna läsa vidare på högskolan? I så fall är Ekonomiprogrammet rätt val för dig! Här får du en bred utbildning som ger dig många möjligheter inför framtiden.

Du kommer att läsa många olika kurser men inriktningen är mot ekonomi, juridik och samhällsvetenskap. Du gör studiebesök under utbildningen och allt det du lär dig kommer att ha en nära koppling till hur det fungerar i arbetslivet och i samhället utanför skolan.

UF – Ung företagsamhet

Under din utbildning på Ekonomiprogrammet kommer du få starta och
driva ett eget företag, ett så kallat UF-företag, under ett läsår. Oftast gör du det tillsammans med några kamrater och ni får själva bestämma affärsidé.
Varje UF-företag har ett fadderföretag dit man kan vända sig för råd
och hjälp. Att få driva ett eget UF-företag tycker många av våra elever har varit det mest lärorika under hela gymnasietiden.
> Läs om årets resultat i UF

DGE – Diplomerad gymnasieekonom

På Strömstad Gymnasium kan du bli Diplomerad Gymnasieekonom. Detta är en utbildning som tagits fram i nära samarbete mellan representanter för näringsliv, högskola och skola. Målet är att en Diplomerad Gymnasieekonom ska vara både anställningsbar och antagningsbar. Med det menas att man både ska kunna få jobb och ha goda förutsättningar att på ett framgångsrikt sätt klara sina högskolestudier. Utbildningen finns endast på certifierade skolor.

Inriktning

  • Ekonomi

Efter gymnasiet

Direkt efter gymnasiet kan du arbeta som exempelvis egen företagare, säljare, banktjänsteman, inköpare eller redovisningsassistent.

Efter fortsatta högskolestudier kan du arbeta som marknadschef, revisor, redovisningskonsult, personalchef, ekonomichef, försäljningschef, domare, advokat, åklagare och många andra yrken.

Vill du veta mer?

Elever och lärare berättar om ekonomiprogrammet.

Ekonomiprogrammet

Gymnasiegemensamma ämnen 1250p

Engelska 5

100

Engelska 6

100

Historia 1b

100

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1b

100

Matematik 2b

100

Naturkunskap 1b

100

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1b

100

Samhällskunskap 2

100

Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1

100

Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2

100

Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3

100Programgemensamma ämnen 350p

Företagsekonomi 1

100

Privatjuridik

100

Moderna språk

100

Psykologi 1

50Inriktning: Ekonomi 300 p


Entreprenörskap och företagande

100

Företagsekonomi 2

100

Matematik 3b

100Individuella val 200 p
Gymnasiearbete 100 p
Programfördjupning 300 p


Redovisning 2

100

Marknadsföring

100

Affärsjuridik

100Behörighet för EK

För att ha behörighet till ett högskoleförberedande program behöver du ha godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan. Fyra av de ytterligare nio ämnena ska vara geografi, historia, samhällskunskap och religionskunskap.Vid frågor kontakta:

Programansvarig
Fredrik Gunterberg
fredrik.gunterberg@stromstad.se