Försäljnings- och service-programmet

Tidigare: Handels- och administrations­programmet

Är du intresserad av att arbeta inom handel, göra affärer och kanske starta eget? Då är Försäljnings- och serviceprogrammet rätt val för dig!

Försäljnings- och serviceprogrammet är en bred utbildning och passar dig som gillar att möta människor, är serviceinriktad och initiativrik. Här får du kunskap om arbetsuppgifter på företag som säljer antingen direkt till kunderna eller till andra företag.

Allt fler företag säljer online, du kommer därför att fördjupa dig i e-handel, både hur privatpersoner och företag använder e-handel. Du arbetar vid datorn och får lära dig e-handelsprogram och hur en hemsida är uppbyggd.

  • Det ingår 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) då du är ute på olika företag. Du får ”en fot ut i arbetslivet” och tillfälle att prova på olika branscher och företag under dina olika praktikperioder.
  • Vill du få chansen att prova på att bo och arbeta utomlands i en månad? Under de senaste sju läsåren har skolan kunnat erbjuda praktikplatser på Irland, Malta, i Norge och Spanien.

UF – Ung företagsamhet

Under din utbildning kommer du få starta och driva ett eget UF-företag, under ett läsår. Oftast gör du det tillsammans med några kamrater och ni får själva bestämma affärsidé. Att få driva ett eget UF-företag tycker många av våra elever har varit det roligast och mest lärorika under hela gymnasietiden.
> Läs om årets resultat i UF

Inriktning

  • Försäljning och service

Efter gymnasiet

Försäljnings- och serviceprogrammet ger dig en bra grund för att arbeta som säljare i de flesta branscher. Du har också möjlighet att fortsätta studera inom yrkeshögskolan eller högskola/universitet. Från och med hösten 2023 ingår ”grundläggande högskolebehörighet” automatiskt i samtliga yrkesprogram.

Våra utbildningsmoment som är inriktade till näringslivet ökar dina chanser att gå direkt ut i arbetslivet som säljare, ekonomi-, marknads- eller inköpsassistent, näthandlare eller egen företagare. Avdelnings- eller butikschef är också möjliga yrken när du skaffat dig några års erfarenhet.

Vill du veta mer?

Elever och lärare berättar om handels- och administrationsprogrammet, som nu bytt namn till Försäljnings- och serviceprogrammet.

Försäljnings- och serviceprogrammet

Gymnasiegemensamma ämnen 900p

Engelska 5

100

Engelska 6

100

Historia 1a:1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a:1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a:1

50

Svenska 1 /
Svenska som andraspråk 1

100

Svenska 2 /
Svenska som andraspråk 2

100

Svenska 3 /
Svenska som andraspråk 3

100Programgemensamma ämnen 900p

Entreprenörskap

100

Servicekunskap 1

100

Branschkunskap inom handel

100

Information och kommunikation 1 

100

Affärsutveckling och ledarskap

100

Inköp 1

100

Handel och hållbar utveckling

100

Personlig försäljning 1

100

Praktisk marknadsföring 1

100Individuella val 200 p
Gymnasiearbete 100 p
Programfördjupning 600 p


Handel - specialisering

100

Personaladministration

100

Praktisk marknadsföring 2

100

Företagsekonomi 1

100

Ledarskap och organisation

100

Besöksnäringen

100Behörighet för HA

För att ha behörighet till ett yrkesprogram behöver du ha godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan.


Vid frågor kontakta:

Kontaktpersoner för programmet
Charlotte Andersson och Morgan Malm

charlotte.andersson@stromstad.se

morgan.malm@stromstad.se