Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00
Öppetider
Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30.
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt
Felanmälan
Ställ en fråga
Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen. Vi ser till att du får svar. Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.
Lämna en synpunkt
Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.
felanmälan
Varje år hamnar stora mängder olja, tungmetaller och andra föroreningar i naturen eftersom många tvättar sin bil på gatan. Genom att istället tvätta din bil i en tvättanläggning kan du på ett enkelt sätt göra en insats för vår miljö.
När du tvätta din bil, välj då att göra det i en biltvättsanläggning. Biltvättsanläggningar är konstruerade att klara av att omhänderta och rena det förorenade tvättvattnet som biltvätten ger upphov till. Anläggningarna har oljeavskiljare och i de flesta fall ytterligare reningssteg för att säkerställa att tvättvattnet klarar av de reningskrav som finns och är så rent som möjligt när det släpps ut i miljön eller leds vidare till ett reningsverk.
Vid biltvätt innehåller tvättvattnet många förorenande ämnen. Vintertid är tvättvattnet som mest förorenat till följd av ett ökat slitage på vägbanor med dubbdäck, användning av vägsalt och en mer omfattande användning av avfettningsmedel som i sig ofta innehåller alifatiska kolväten. När bilen tvättas med rengöringsmedel så förorenas tvättvattnet med den smuts som fanns på bilen innan tvätten. Det kan vara rester från exempelvis vägbanans asfalt och däckens gummi som innehåller föroreningar till exempel polyaromatiska kolväten (PAH), tungmetaller och mjukgörare. Dessutom tillkommer ytterligare föroreningar från själva bilen, vilket inkluderar bland annat tungmetaller och andra skadliga ämnen som mekaniskt slitage, rost och läckage ger upphov till.
Inom tätbebyggelse och på andra platser där vägar och parkeringsplatser nästan alltid är asfalterade så avleds vatten som hamnar på dessa ytor oftast via dagvattenbrunnar vidare till vattendrag, sjöar och hav. Ett större område med många dagvattenbrunnar kan ha en och samma utsläppspunkt, varför även enskilda utsläpp av förorenande ämnen som var för sig är små kan ha stor påverkan på miljön där utsläppet sker. Tvätta därför aldrig bilen på gatan, parkeringsplatsen eller annan asfalterad mark. Då är risken stor att det förorenade tvättvattnet via dagvattenbrunnar orenat rinner ut i vattendrag, sjöar och hav och ger en inte obetydlig miljöpåverkan.
Vid val av tvättprodukter så bör man välja så miljövänliga produkter som möjligt. Det finns allt fler miljöanpassade produkter på marknaden som i stor utsträckning ersätter miljömässigt sämre produkter utan att ge avkall på resultatet; allt från avfettning, till schampo och vax. Dessa produkter är generellt sätt även mer skonsamma mot dig som användare. Värt att notera är att vissa miljöanpassade produkter, såsom avfettning, kan behöva mer tid för att verka, men att de i slutändan ger samma resultat. Vid val av tvättprodukter bör man välja de som inte innehåller, eller ger upphov till emulsioner, vilket avsevärt försämrar en oljeavskiljares funktion att separera olja.
Rådfråga gärna personalen i butiken nästa gång du ska köpa tvättprodukter till bilen för att få vägledning kring vilka miljövänliga produkter som finns och vilken som är lämpade för just ditt ändamål.
På Naturskyddsföreningens webbsida finns Bra miljöval, där du kan hitta produkter som är miljövänliga.
En bil innehåller många kemiska produkter och vätskor som är nödvändiga för dess funktion. Ett flertal av dessa är skadliga både för dig och för naturen, varför de bör hanteras på ett säkert sätt och omhändertas när de är förbrukade.
Övriga vätskor och oljor i bilen så som växellådsoljor, transmissionsoljor, styrservooljor m.m. bör alla hanteras försiktigt och omhändertas för att inte utgöra en fara för människors hälsa eller miljön.
Förbrukade bilbatterier, vätskor och kemikalier är farligt avfall och ska lämnas till en miljöstation eller återvinningscentralen på Österröd.
Mer information om respektive produkt finns på deras emballage. Om ett förgiftningstillbud inträffar ring 112 och begär giftinformation – dygnet runt. Vid mindre brådskade fall ring giftinformationscentralen på 08-33 12 31 mellan kl 9-17.
Kommuncenter
0526-190 00
mbn@stromstad.se
Besöksadress
Kommuncenter
Norra Bergsgatan 23
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Kristian Seth
0526-191 30
kristian.seth@stromstad.se
Strömstads Kommun
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00
Öppettider
Måndag- fredag
08.00-12.00 och 13.00-16.30
Sidor för intern inloggning