Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Toalett/Naturen kallar

En av våra viktigaste uppfinningar är definitivt vattenklosetten. Den är så självklar för oss idag att vi knappt tänker på det. Men med viktiga uppfinningar kommer ansvar. Det du spolar ner i toaletten påverkar kvaliteten i våra vattendrag.

Världstoalettdagen 19 november

Den 19 november uppmärksammar FN den internationella världstoalettdagen varje år för att 4,5 miljarder människor saknar säker tillgång till en egen ren toalett och vatten. Behoven måste utföras ute i naturen, utan varken tak, väggar, toalettstol eller vask. Effekten av exponering av mänsklig avföring i denna skala har en förödande inverkan på folkhälsan, levnadsvillkor, näring och ekonomisk produktivitet över hela världen.

Hur skulle ditt liv påverkas om du inte hade tillgång till en toalett?

Har du tänkt på att goda sanitära förhållanden bidrar till att du kan leva utan bekymmer för att bli sjuk, bättrar din hälsa och miljö samt är en avgörande faktor för ditt lands utveckling.

I Sverige har vi tillgång till både toaletter och rent vatten, men vi måste bli bättre på att ta hand om det vi har.

Offentliga toaletter i Strömstad

Världstoalettdagen ger oss tid för eftertanke kring våra toaletter i Strömstad. Visste du att i Strömstad har vi totalt 52 offentliga toaletter? Gratis att använda. Det är inte alltid lätt att hitta en toalett när nöden kallar.

Översikt över Strömstads offentliga toaletter

På Strömstad kommuns webbsida finns en kartportal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med översikt på vart alla toaletterna finns.

Vi är stolta över våra offentliga toaletter och har fått tackbrev från besökare för att toaletterna hålls så rena och fräscha. Offentliga toaletter är inte kända för att vara fräscha, tyvärr beror detta ofta på människor som lämnar toaletten utan att göra rätt.

Tekniska förvaltningens renhållsavdelning har varit vittne till försök på att spola ner engångsgrill, grenar, ölburkar, tidningar m.m.

Oftast "fulspolas"  torkpapper och våtservetter, dessa ska slängas i soporna inte i toaletten då de inte löses upp i vatten som toalettpapper gör och kan orsaka stopp i avloppet och pumpstationer.

Det är lätt att spola rätt!

En genomsnittlig person tillbringar tre år av sitt liv åt att sitta på toaletten. Under denna tid är det viktig att tänka på att det ända som får spolas ner i toaletten är kiss, bajs och toalettpapper. I Strömstad spolar vi ner 50 ton skräp varje år trots att 9 av 10 svenskar tycker att skräp i toaletten är oacceptabelt.

Den största anledningen till att det slängs skräp i toaletten är för att man inte orkar göra rätt. Lösningen är enkel: ha alltid en papperskorg på toaletten. Reningsverken med dess ledningsnät och alla pumpstationer är inte byggda för att ta hand om skräp, fett, kemikalier, mediciner och tungmetaller.

Allas vårt ansvar

Vi dricker samma vatten som dinosaurierna gjorde för miljoner av år sedan. Vi har alla ett ansvar att ta hand om vårt vatten. I det jobbet måste du hjälpa till!

Fina affischer som uppmuntrar till att spola rätt och ta ansvar för vår plats. Inför Världstoalettdagen sätts uppmuntrande affischers upp som också går att skriva ut och använda på era toaletter för att minska "fulspolning" Se affischen till höger.

Lär dig mer om våra toaletter och historien kring dem

I samband med Världstoalettdagen bjuder Strömstad kommun på en upptäcktsresa i ”Story map” för att lära sig intressanta och roliga fakta om våra toaletter och stödja vatten- och avloppssystemet.

En tidsresa i historien om toaletter i Strömstad och Sverige med visuella bilder. Ta del av denna här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Robin Lantz

SIDANSVARIG: Jerry Johansson