KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Elda gräs och trädgårdsavfall

Just nu får vi frågor om eldning av trädgårdsavfall. Bakgrunden är ett förbud mot att elda trägårdsavfall i ny lagstiftning från årskskiftet. Strömstads kommuns bedömning är att nuvarande lokala avfallsföreskrifter gäller.

Det är som tidigare lov att elda trädgårdsavfall, dock inte inom detaljplanelagt område. (2024-04-26)

Använd vår karttjänst Länk till annan webbplats. för att söka om din fastighet ligger inom detaljplanelagt område.

Läs mer om vägledning om hur man eldar. Länk till annan webbplats.

Eldning av torrt trädgårdsavfall kan vara tillåtet och det ska då utföras under förutsättning att eldningsförbud inte råder och att du inte skapar olägenhet för omgivningen, eller att det finns risk för brandspridning.

Att elda annat avfall än trädgårdsavfall är förbjudet. Se om det ärt tillåtet att elda avfall utifrån kommunens avfallsföreskrift

Att tänka på om du eldar ditt trädgårdsavfall eller gräs:

Var försiktig när du eldar utomhus. Det är viktigt att du har full kontroll över elden och att du har möjlighet att släcka vid behov.

 • Ha tillgång till släckutrustning i form av vattenslang, ruskor, krattor av stål och hinkar med vatten.
 • Ha med dig telefon så att du kan larma SOS Alarm 112 om elden blir svår att kontrollera.
 • Undvik att elda när det blåser. Vind är den faktor som påverkar säkerheten mest. När det blåser riskerar elden att sprida sig okontrollerat över stora ytor. 
 • Ha alltid uppsikt över elden.
 • Elda aldrig ensam. En eld som sprider sig är nästan omöjlig att hantera på egen hand. Var därför alltid minst två när ni eldar.
 • När du ska elda gräs, elda lite i taget. Dela upp området i mindre delar och elda en del i taget. Då har du både större kontroll över elden och det blir mindre rök.
 • Se till att du har begränsningslinjer runt området du ska elda. Det kan vara naturliga begränsningslinjer, som vägar, vattendrag eller obrännbar mark, eller begränsningslinjer som du själv skapar, till exempel genom att blötlägga marken.
 • Ett tips är att elda trädgårdsavfall i en plåttunna med tillluftsöppning. Det minskar risken för brandspridning och du kan fylla på med brännbart efter hand utan att brasan blir för stor.
 • Kontrollera noga att all glöd är släckt innan du lämnar platsen.
 • Ta hänsyn till andra människor och djur. Tänk på vindriktningen så att du inte stör dina grannar. Tala gärna med grannarna innan du börjar elda.
 • Eldning av vått eller fuktigt trädgårdsavfall ger mycket rök. Tänk på att många människor är känsliga för rök och att det är nästan omöjligt att elda i tätbebyggt område utan att störa omgivningen.
 • För att minska risken för att smådjur som sökt skydd i riset skadas kan du prova att slå på rishögen med en kratta och föra oväsen för att skrämma bort djuren innan du eldar. Har riset legat på samma plats över vintern är det bra om du rör om i riset eller flyttar det en bit.

Om du störs av någon annan som eldar

Om du störs av någon annan som eldar, ta kontakt med den som eldar och försök att lösa problemet. Lyckas ni inte komma överens, kontakta kommunen.

Kontakt

Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöks- och leveransadress: Räddningstjänsten Strömstad
Ringvägen 112
452 35 Strömstad

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Robin Lantz

SIDANSVARIG: Ida Luther Wallin