KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Energiläget i vinter

Energisituationen i Sverige och Europa är ansträngd. Det märks både genom höga elpriser och risk för brist på el. Tillsammans kan vi minska risken för elbortfall och spara både pengar och kilowattimmar.

Genom att förbruka mindre kan vi minska risken för elbrist. Den goda nyheten är att det finns många sätt att hushålla med elen.

Vad gör Strömstads kommun?

Strömstads kommun arbetar löpande med att minska elförbrukningen. Belysningen i Strömstads kommuns lokaler byts successivt till LED-belysning. Även äldre LED-belysning byts till nyare, effektivare LED. Cirka hälften av kommunens offentliga belysning är redan idag programmerad för nattsänkning, så kallad dimning, av ljusstyrkan för att spara el.

Vad görs i vinter för att spara el?

Närmare 80 procent av elförbrukningen är kopplad till kommunens lokaler. Därför ser vi över hur systemen för elförbrukningen inom ventilation, belysning och uppvärmning kan justeras utan större påverkan på verksamheterna i lokalerna. Hyresgäster i kommunens bostäder och lokaler, inklusive verksamheter som skola och omsorg, har fått råd och tips om hur de själva kan minska energiförbrukningen. Belysningen på industriområdet i Bastekärr är nedsläckt då området inte används.

Julbelysning

Belysningen är LED och elförbrukningen är liten. Strömstads kommun står för belysningen i centrum inklusive julgranarna i stadsparken och på torget, liksom för belysningen i träden längs hamngatorna i centrum.

Julbelysningen är viktigt för julhandeln, som i sin tur är viktig för det lokala näringslivet. Belysningen förskönar centrum och bidrar ökad trygghet under årets mörkaste tid. Förbrukningen är begränsad, till exempel förbrukar julgranen på torget med sina ljusslingor cirka 4,5 kwh per dag vilket motsvarar en kostnad på 10 kr/dag.

Mer information:

Så förbereder du dig för strömavbrott - Krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Energi- och klimatrådgivning Västra Götaland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frågor och svar om energiläget (energimyndigheten.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hållbar och säker elförsörjning | Svenska kraftnät (svk.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information om energiläget på andra språk:


Ladda ner affishen

Skriv ut affishen och sätt upp den på din arbetsplats.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Helena Cavalli-Björkman

SIDANSVARIG: Malin Berlin