KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Tjärnö – värd för marin forskningsstation

Tjärnö är den största av öarna som ligger på rad ut från kusten söder om Strömstad – Öddö, Tjärnö och långst ut, Saltö. Öarna nås med bro. På Tjärnö finns Göteborgs universitets marina forskningsstation, en arbetsplats och ett kunskapscentrum som sätter sin prägel på ön.

Tjärnö är ett trivsamt skärgårdssamhälle med både hel- och delårsboende. Inräknat de boende på omgivande, mindre öar bor här cirka 400 personer året runt. På Tjärnö finns förskola och skola upp till årskurs 4. Årskurs 5 och 6 studerar i Strömstad och åker skolbuss tillsammans med elever vid högstadiet och gymnasiet. De kommunala hyresrätterna finns centralt på ön i närheten av skolan och Tjärnö kyrka.

Göteborgs Universitets närvaro med Tjärnö Marina laboratorium och Sveriges artrikaste besöksakvarium gör ön populär för de som vill lära sig mer om det marina livet. I Tjärnö kyrka ordnas sommarkonserter. Andra besöksmål är Svallhagens sandstrand och Havtornscaféet med egna odlingar och förstås strövområdena på Saltö. Saltö är en av entréerna till Kosterhavets nationalpark och ett uppskattat besöksmål med säregen natur- och skärgårdsmiljö.

Fram till 1960 var Tjärnö en egen kommun som innefattade Tjärnö, Saltö, Öddö, Daftö, Rossö och Koster. 1960 slogs kommunen samman med Strömstads kommun.


Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Maria Kvarnbäck