Försäljning av elektroniska cigaretter (e-cigg)
Engångscigaretter har blivit allt vanligare under de senaste åren och attraherar ungdomar och unga vuxna med sina olika smakvarianter. Eftersom nikotin är ett starkt beroendeframkallande ämne är det 18 års åldersgräns och det finns många regler som måste efterföljas för att få sälja produkterna.
Anmäl försäljning
Innan du får sälja elektroniska cigaretter måste du anmäla det till kommunen och skicka in en kopia på ditt egenkontrollprogram.
Kom ihåg!
- Skylt med 18 års åldersgräns
- Egenkontrollprogrammet ska passa din verksamhet och finnas i butiken
- Personalen ska utbildas minst en gång per år - använd signeringslista
Egenkontrollprogram
Om ni säljer tobak, tobaksfria nikotinprodukter och e-cigaretter så behöver ni ha ett egenkontrollprogram. Det ska vara anpassat till er butik och innehålla de rutiner som personalen behöver för att veta vad som gäller, och vem som ansvarar för vad.
Ni kan använda samma program för alla dessa produktgrupper, så länge det tydligt framgår vilka regler som gäller för respektive produkt. Programmet kan vara digitalt eller i pappersform, men det ska alltid vara lätt tillgängligt för personalen och kunna visas upp vid tillsyn.
Om ni har en affärsmodell där ni erbjuder hemleverans eller avhämtning så är det extra viktigt att ni i egenkontrollprogrammet beskriver hur ni säkerställer att den som tar emot varorna är över 18 år. Ålderskontrollen får normalt inte överlåtas till ett annat företag, utan det är ni som ansvarar för att kontrollen genomförs på rätt sätt.
Vid tillsyn kontrollerar vi att det finns en signeringslista som visar att personalen regelbundet får utbildning om försäljningen. Det är viktigt att personalen är medveten om sitt ansvar. Genom signeringslistan kan ni visa att information och utbildning har genomförts. Personal bör få utbildning minst en gång per år.
Ålderskontroll
Var konsekvent med ålderskontrollen
Den som säljer tobaksvaror, e-cigaretter eller tobaksfria nikotinprodukter är skyldig att försäkra sig om att kunden är över 18 år. Det är ett personligt ansvar – och det är ett brott att sälja till någon som är minderårig. Det gäller oavsett om försäljningen sker i butik, vid avhämtning eller vid hemleverans.
Det kan vara svårt att avgöra någons ålder – många ungdomar under 18 år ser äldre ut än de är. Därför är det viktigt att ålderskontrollen sker konsekvent. Det är helt okej att be om legitimation även av personer som ser ut att vara över 25 år.
Ett gott råd är att hellre fråga en gång för mycket än en gång för lite.
Enligt en undersökning från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) har snusandet bland unga aldrig varit så utbrett som nu. Det vita snuset är det som ökar mest.
I årskurs 9 uppger 24 procent av eleverna att de röker, snusar eller använder e-cigaretter. I gymnasiets årskurs 2 är siffran 42 procent.
Undersökningen visar också att de flesta minderåriga får tag på produkterna via kompisar – men många köper också själva. I årskurs 9 är det cirka 40 procent, och i gymnasiet nästan hälften.
Det är ofta ungdomar som ser äldre ut än sin faktiska ålder som lyckas köpa själva – och som sedan köper ut till andra. De som försöker handla är alltså inte de som ser unga ut, utan de som lätt kan tas för att vara över 18 trots att de är minderåriga.
Därför är det extra viktigt att alltid kontrollera legitimation om det finns minsta tvekan.
Skyltar om åldersgräns
Det ska finnas tydliga skyltar som visar att det är 18-årsgräns för att handla. Skyltarna ska vara i gott skick och placeras så att de syns väl för kunderna.
Om ni säljer flera typer av produkter – till exempel tobak, tobaksfria nikotinprodukter och e-cigaretter – ska det framgå att åldersgränsen gäller för samtliga. Vill ni förkorta ”tobaksfria nikotinprodukter” kan ni använda ordet ”nikotinprodukter” istället.
Ni får gärna ta fram egna skyltar, så länge det tydligt framgår vad som gäller.
Kontrollköp
Kommunen genomför regelbundet kontrollköp vilket innebär att en person som är mellan 18 och 20 år försöker köpa en vara med 18 års åldersgräns utan att visa legitimation. Du får därefter en underrättelse om att kontrollköpet har genomförts och hur det har gått. Detta är ett bra sätt för dig att se om verksamhetens rutiner fungerar som de ska.
Om vi behöver komma tillbaka flera gånger på grund av att legitimation inte har begärts faktureras du den extra arbetstiden, vilket vanligtvis är två timmar. Då inleder vi också en dialog med dig och du får berätta vad ni gör för att stärka era rutiner. Om en kontrollköpare får köpa produkten så finns det risk för att en ungdom under 18 år också kommer att kunna handla i din butik.
Regler om förpackningen
Förpackningar till e-cigaretter och påfyllningsbehållare som tillhandahålls konsumenter på den svenska marknaden ska vara försedda med svenska hälsovarningar och svensk innehållsdeklaration. Styckförpackningar till e-cigaretter och påfyllningsbehållare ska även ha ett informationsblad på svenska. Saknas något av dessa får du inte sälja produkten. Det är viktigt att du är insatt i hur produkterna ska vara förpackade och märkta. Det finns många produkter som är felmärkta på marknaden så välj distributör med omsorg.
Tillstånd av länsstyrelsen att sälja farliga e-vätskor
För att få sälja elektroniska cigaretter som innehåller mer än cirka 14,5 mg/ml (1,45%) nikotin finns speciella regler och du måste ha tillstånd från länsstyrelsen. Kravet på tillstånd gäller alla företag som säljer dödskallemärkta e-vätskor i Sverige, oavsett om produkterna säljs till andra företag eller direkt till privatpersoner. Ansökan om tillstånd görs hos länsstyrelsen i Västra Götaland. Kravet på tillstånd omfattar även försäljning av engångscigaretter och små engångsbehållare (ampuller), så kallade pods.
Du kan läsa mer om detta här hos Kemikalieinspektionen. Regler för vätskor till-e-cigaretter. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kommunens befogenheter
När vi gör tillsyn i en butik och hittar brister, redovisas de i ett tillsynsprotokoll. Vanligtvis får du möjlighet att åtgärda bristerna. När du har åtgärdat bristerna skickar du en beskrivning med tydliga foton som visar att ni åtgärdat bristerna.
Om bristerna är återkommande eller allvarliga kan vi starta en utredning direkt efter tillsyn för att se om vi behöver vidta åtgärder. Det kan också hända att vi startar en utredning om du inte vill åtgärda bristerna eller inte gör tillräckliga förbättringar.
Om lagen inte följs kan miljö- och byggnämnden besluta om sanktioner. Kommunen har möjlighet att meddela de föreläggande eller förbud som behövs för att lagstiftningen ska efterföljas. Kommunen har också möjlighet att ta beslut om att kombinera detta med vite (böter). I allvarliga fall eller om bristerna återkommer kan miljö- och byggnämnden också ta beslut om att meddela en varning, eller att återkalla tillståndet att sälja tobak. Verksamheten har möjlighet att överklaga alla beslut och få saken prövad i en rättslig process.
Avgift
En årlig avgift tas ut för tillsynen av din verksamhet. Här är miljö- och byggnämndens taxa. Öppnas i nytt fönster.
Sluta sälja elektroniska cigaretter
Om du ska sluta sälja elektroniska cigaretter måste du anmäla det via våra e-tjänster.
Kontakt
Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se
Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider Länk till annan webbplats.
Tipsa EN VÄN
SENAST UPPDATERAD: , Helena Cavalli-Björkman
SIDANSVARIG: Anna Sanglert