Livsmedelsverksamhet
Driver du till exempel restaurang, pizzeria, café, livsmedelsbutik, food truck eller kök i en förskola? Då ska du se till att maten är säker att äta och kunderna får tillräcklig information om maten. Här får du information om att starta och driva en livsmedelsverksamhet.
Omklassning av livsmedelsverksamhet 1 januari 2024
Livsmedelsverket inför en ny riskklassningsmodell för livsmedelsverksamheter. Det innebär att alla livsmedelsverksamheter behöver lämna nya uppgifter för omklassning för att följa de nya reglerna som kommer att gälla från och med 1 januari 2024.
Från och med år 2024 kommer kommunen att använda ett nytt sätt för att räkna ut hur mycket kontroll din verksamhet ska få.
Årsavgifter tas bort och ersätts med efterhandsdebitering. Livsmedelsverket och alla kommuner i Sverige ska följa nya regler från år 2024.
Målsättningen med den nya riskklassningsmodellen är att den på ett bättre sätt tar hänsyn till de olika typerna av hantering som kan ske inom samma verksamhet och därför ge en mer rättvis bild av hanteringen. Den är anpassad efter EU-rapporteringen och obligatorisk för alla kontrollmyndigheter.
Detta innebär att alla livsmedelsföretag behöver lämna in nya uppgifter och klassas om under 2023 för att följa de nya reglerna. Vi återkommer med mer information under hösten.
Kontakt
Kommuncenter
0526-190 00
kommuncenter@stromstad.se
Tipsa EN VÄN
SENAST UPPDATERAD: , Helena Cavalli-Björkman
SIDANSVARIG: Helena Siljeberg