KONTAKT

Socialförvaltningen
sn@stromstad.se

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Solbackens dagcenter

Skaparrum, invigning med bubbel och musikrum.

Målet om samlad verksamhet för ökad gemenskap, individen i fokus och effektivare personalplanering har uppnåtts.

För Vigdis Sagranden som är enhetschef för verksamheten har detta varit ett mål sedan hon tog jobbet 2015. Med främsta målet att skapa en inspirerande miljö där man möter fler ”kollegor/kompisar” och fler möjligheter ges till varje individ.

På Solbackens dagcenter ryms nu verksamheterna: daglig verksamhet samt färg och form.

Skaparrum med färger och papper.

För personalen innebär de större lokalerna många möjligheter när man är fler som kan hjälpas åt och fylla upp för varandra. Deltagarna kan låta sina projekt stå kvar och kan återuppta det de höll på med efter till exempel mat eller vila.

Det finns ett verkstadsrum, ett målar- och skaparrum, ett musikrum, träningsrum och ett rum för rehab och vila med massagestolar. Förutom detta finns ett mörkt rum för avslappning och ett ljust/vitt rum som ljusterapi, säkert något som kan komma att behövas i vintertider.

En möjlighet som ges är att de deltagare som har egen assistent har fått ett eget rum med toalett. Hit kan man dra sig tillbaka om det blir för mycket ljud eller för många runt.

Gensvaret har varit överväldigande berättar personalen och det lyser ur ögonen när de berättar om hur de stora ytorna gjort att deltagare som aldrig tidigare visat intresse för att vara med nu deltar engagerat. Vi ser också att flera av deltagarna som inte tidigare träffats så mycket blivit vänner och ett gäng som också umgås privat.

En riktig favorit är musiksamlingen i musikrummet på fredagar. Då är alla med och sjunger och spelar, stämningen är verkligen på topp!
Den känslan, säger personalen.

Förutom Solbacken ingår även Cafét på Stadshuset och Cafét på Skagerack.

Jag som besöker Solbacken är mer än överväldigad över engagemanget hos personalen, alla fantasifulla lösningar i skaparrummet, musikrummet och bemötandet från de deltagarna jag träffar på plats. Det är tydligt att man trivs! Detta visar också det stigande antalet deltagare.

Glad Vigdis Sagranden

All anledning att jubla! Glad Vigdis Sagranden

Detta är daglig verksamhet: (i korta drag)

Daglig verksamhet är en av de tio insatserna i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Insatsen riktar sig till personer i yrkesverksam ålder som inte arbetar eller utbildar sig. Ett övergripande mål med insatsen daglig verksamhet är att på kortare eller längre sikt utveckla den enskildes möjligheter till arbete. Insatsen syftar vidare till att så långt möjligt ge personer med funktionshinder möjlighet till personlig utveckling och delaktighet som motsvarar vad förvärvsarbetande har.

 

Gitarr som är målad i glada färger.

Gitarr som är målad i glada färger.

Relaxrum

Lugna relaxrum.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Pamela Olsén

SIDANSVARIG: Joakim Möller