KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Avlopp

En av våra viktigaste uppfinningar är definitivt vattenklosetten. Den är så självklar för oss idag att vi knappt tänker på det. Det du spolar ner i toaletten påverkar kvaliteten i våra vattendrag. Våra avloppsreningsverk är byggda för att hantera kiss, bajs och toalettpapper. Inget annat!

Utsläpp av orenat avlopp medför risk för smittspridning, övergödning och syrebrist i våra vattendrag. Utan rening skulle våra sjöar och hav riskera att beläggas med badförbud och på sikt också växa igen.

I Strömstad transporteras 1,4 miljoner kubikmeter avloppsvatten (motsvarar 7 miljoner fyllda badkar) genom 22 mil med avloppsledningar och 130 pumpstationer. Totalt finns det 5 kommunala avloppsreningsverk där Österröd är störst. Avloppsreningsverken är först och främst byggda för att rena vattnet från näringsämnen som kväve och fosfor samt organiskt material.

Fulspolning ställer till stora problem i miljön

Att fulspola innebär att spola ned något annat än kiss, bajs och toalettpapper i toaletten. Avloppsreningsverken är inte byggda för att rena miljögifter, fett, kemikalier, tungmetaller och medicinrester. Dessa ämnen slår ut de värdefulla mikroorganismer som renar vattnet vilket leder till att havet får ta emot båda fosfor och kemikalier. Det är därför viktigt att jobba förbyggande, att stoppa föroreningarna vid källan. I det jobbet måste du hjälpa till!

Torka upp matfett

Fett hör inte hemma i avloppet! Häller du matolja, fett, såser, grädde, glass m.m. i ditt avlopp kommer fettet så småningom stelna i avloppsledningen och kan då orsaka stopp hemma hos dig eller i vårt ledningsnät.

Så undviker du fett i avloppet!

  • Innan du diskar din stekpanna - torka ur den med hushållspapper.
  • Om du har mycket stekfett, eller rester från såser, grädde, yoghurt,
    kaksmet m.m. - samla upp avsvalnat fett eller matresterna i en tom förpackning, till exempel en mjölkkartong eller plastflaska. Förslut förpackningen och släng den bland dina hushållssopor. Eller låt fettet stelna och skrapa sedan ur och släng.

Duscha och rengöra miljövänligt

När du duschar eller tvättar golven blir vattnet smutsigt. Vi använder 12,5 kg disk-, tvätt- och rengöringsmedel per person och år. Du kan göra en insats genom att köpa produkter utan miljögifter. Använd produkter märkta med Svanen, Bra Miljöval eller EU-blomman.

Kasta snus i papperskorg

Snus innehåller den miljöfarliga tungmetallen kadmium, som inte bryts ner i naturen. Det uppskattas att i Strömstad slängs varje år 1,6 kg snus i toaletten. Det innebär en påfrestning på våra reningsverk och vår natur. Ha alltid en papperskorg på toaletten där snus och annat skräp kan slängas.

Överdosera inte

I Strömstad har vi mjukt vatten, vilket innebär att du kan tvätta och diska med den lägsta rekommenderade doseringen då tvål, tvätt- och diskmedel löddrar lätt. Tvätten blir inte renare för att du använder mer tvättmedel. Genom att dosera rätt är du snällare mot vattnet och miljön.

Farligt avfall till återvinningscentralen

I våra hem finns det ämnen som målarfärg, kemikalier och lösningsmedel som tar död på de fantastiska bakterier som hjälper oss rensa och rena vattnet. Lämna alltid farligt avfall till återvinningscentralen.

Läs mer om återvinningscentralen, öppettider och kontaktinformation. Öppnas i nytt fönster.

Läkemedel till apotek

Lämna gamla eller överblivna mediciner till ditt apotek. Läkemedel är kemiskt stabila och reningsverken är inte byggda för att kunna ta emot läkemedlen. Läkemedelsresterna passerar därför reningsverken och följer med det
utgående vattnet, utan att halterna minskas eller att deras egenskaper
förändras i särskilt hög grad.

Läs mer om läkemedel i miljön på Naturvårdsverkets webbsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sportkläder med silver

Silver tillsätts i många sportkläder för att döda bakterier och ta bort dålig lukt. Antibakteriellt silver är giftigt, det klassas som en biocid av EU och toppar Kemikalieinspektionens lista över farliga ämnen i miljön. Låt bli att köpa kläder med silver eftersom silvret tvättas ut efter bara några tvättar är det helt meningslöst att köpa dessa kläder. Silvret som sköljs ner i avloppet utgör ett allvarligt hot mot såväl vattnets kretslopp som bottenlevande organismer i sjöar och hav.

Läs rapport från branschorganisationen Svensk vatten ”Silverläckan”. Pdf, 6.4 MB, öppnas i nytt fönster.

Att spola rätt är lätt!

I Strömstad spolas 50 ton skräp ner i toaletten varje år. Skräp som tops, bindor, kondomer, våtservetter, trasor, tamponger, kattsand, plåster, hushållspapper, matrester, kontaktlinser och blöjor ska slängas i en soppåse, inte i toaletten. Lösningen är enkel: ha alltid en papperskorg på toaletten. Vi har alla ett ansvar att ta hand om vårt vatten. Gör det som är rätt, inte det som är lätt!

Nedanför kan du se en kort YouTube film från Svenskt Vatten, Sveriges kommuner för rent vatten.

Länkar och information

Bild på de miljövänliga produkternas symboler.

Din insats gör skillnad, läs mer om vad du kan göra för att hjälpa till på Svenskt vattens webb. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Förstora bilden

Samla upp fettet med hushållspapper eller i en förpackning som visat på bilden. Klicka för större bild.

Förstora bilden

Trasor har fastnat i pumpstationen som bidrog till att pumpen stannande. Risken för att pumpen går sönder är stor. Klicka för större bild.

Kontakt

Kommuncenter
Stadshuset
Norra Bergsgatan 23

0526-190 00
kommun@stromstad.se

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider Länk till annan webbplats.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Jerry Johansson