Energi- och klimatrådgivning
Hos kommunens energi- och klimatrådgivare får du som privatperson, företagare, organisation eller förening, kostnadsfri och opartisk information om hur du kan minska din energianvändning, göra nytta för miljön och spara pengar.
Kontakta gärna vår energi- och klimatrådgivare när du:
- vill minska din energianvändning
- har frågor kring olika uppvärmningssystem
- undrar över egen elproduktion, till exempel solceller
- har frågor kring transporter och miljö
- ska bygga nytt, renovera eller bygga om
- vill veta hur du kan minska din påverkan på klimatet och samtidigt spara tusenlappar.
Strömstad samarbetar med andra kommuner i länet och har gemensam kommunal rådgivning med Uddevalla, Munkedal, Lysekil, Tanum och Sotenäs, som finansieras av Energimyndigheten.
Samlad information på nationell site
På energi- och klimatrådgivarnas gemensamma webbplats (lanserades i augusti 2024) hittar du vanliga frågor och svar, samt goda råd när du vill.
energiochklimatradgivningen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Här har vi samlat information om energianvändning för dig som har ett företag:
Energirådgivning för företag
Energifrågor är något som berör de allra flesta företag, men det är inte alltid lika lätt att veta var du kan vända dig för att få reda på den information som du är ute efter. Kommunen erbjuder kostnadsfri och opartisk energirådgivning till företag.
Hos kommunens energi- och klimatrådgivare kan du få rådgivning som sträcker sig från ventilations- och uppvärmningssystem till energieffektivisering av exempelvis trycklufts- och kylanläggningar. Vanliga frågor är belysning, värmepumpar, statliga bidrag, elavtal, egen elproduktion, beteende och fordonsdrivmedel.
Energi- och klimatrådgivarna erbjuder inspirerande energi- och klimatutbildning för personal. Bara genom att ändra beteende finns mycket energi och pengar att spara. Under en nattvandring kan onödig energiförbrukning bli synlig.
Företag är ofta de som har störst potential att spara energi och pengar, till låg eller ingen investeringskostnad. Rådgivningen vill därför satsa på företag och kommer gärna ut till er och agerar bollplank kring energieffektivisering i företaget.
Energitips till företag
- Läcksök ditt tryckluftssystem
Ett läckande tryckluftssystem kan kosta tusentals kronor per år i och med att kompressorn måste gå i onödan för att kompensera läckaget. Stäng av kompressorn nätter och helger. - Täta otäta portar
En otät port gör att värmebehovet ökar och det kan påverka arbetsmiljön negativt. - Släck i lokaler där det inte vistas någon
I lokaler där ingen vistas eller sällan besöks kan det vara bra att installera en närvarogivare så belysningen är tänd enbart när den behövs. - Se över storleken på huvud-/märksäkringen
Att ha för högt säkrat kostar stora pengar i onödan. - Serva ventilationsanläggningen regelbundet
Igensatta filter ökar elanvändningen för fläktarna i ventilationssystemet. När det är dags att byta fläktmotor, byt då till den mest energieffektiva. Det lönar sig i längden. Om möjligt, stäng av ventilation när inte lokalerna används nattetid och helger. - Hållbara transporter
Transporter står för en fjärdedel av Sveriges totala energianvändning. Din kommunala energi- och klimatrådgivare hjälper dig gärna med råd om hur du effektiviserar dina transporter och gör hållbara val.
Energimyndighetens vägledning för företag
- Energieffektivisering för ditt företag
Jag vill energieffektivisera mitt företag, Energimyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Vägledningar för energieffektivisering i företag, Energimyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Webbutbildning
Utbildning för hotell, restauranger, teknikföretag, installatörer, livsmedelsföretag, fordonsverkstäder, gjuterier, bostadsrättsföreningar och mindre fastighetsägare samt företag inom trä- och möbelindustrin. Man behöver skapa ett konto men kursen är kostnadsfri. Verktyg i arbetet (energimyndigheten.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Användbara länkar
- Fakta och nyheter kring energi och energibesparingar hittar du på Energimyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Du kan även lära dig mer om energi och klimat på Framtidens energi webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Från och med den 3 juli 2023 kan du som bor i ett småhus som värms upp med el eller gas ansöka om bidrag hos Länsstyrelsen för vissa energieffektiviserande åtgärder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
- Naturvårdsverket har tillsammans med Energimyndigheten tagit fram en vägledning om energihushållningsplaner. Den riktar sig främst till stora företag som omfattas av lagen om energikartläggning i stora företag och är tillståndspliktiga enligt miljöbalken, men kan även vara rådgivning för energiarbete i andra företag. Vägledningen beskriver vad en energihushållningsplan bör innehålla för att användas i ärenden gällande tillsyn och tillståndsprövning. Läs mer här Vägledning om energihushållningsplaner (naturvardsverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Webbinarie om skillnaden mellan energi och effekt, och varför den är viktig för elräkningen. Skillnaden mellan energi och effekt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Totalmetodiken (för lokalbyggnader) är en metod för att identifiera företagsekonomiska möjligheter för energieffektivisering i lokalbyggnader. I metodiken tänker man i åtgärdspaket i stället för enskilda åtgärder för att på så sätt möta uppsatta krav på lönsamhet. Totalmetodiken - Belok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Turistrådet Västsverige tipsar om åtgärder och stöd för företag inom besöksnäringen. Tips om åtgärder och stöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Energi- och klimatrådgivare
Ring gärna och boka ett besök. Du kan även ta kontakt via e-post: energiradgivning@uddevalla.se
Eva Ginstrup
Telefon: 0522-69 63 54
Tipsa EN VÄN
SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson
SIDANSVARIG: Malin Berlin